Welke het beste uit de test kwamen? Dat waren de enige drie mixen die volkorenmeel gebruiken en geen extra suikers. Op volgorde van prijs: Plus mix voor volkorenpannenkoeken, G'woon mix voor Pannenkoeken Volkoren en Koopmans pannenkoeken volkoren.
Pannenkoekenmix: twee keer zo duur
En ook zo'n pak bestaat feitelijk uit niets meer dan bloem, je moet dus gewoon nog melk en eieren toevoegen. En vaak wordt aan de bloem nog smaakmakers als zout en suiker toegevoegd. Dat doen we toch gewoon liever zelf, als het al nodig is? Of neem de pannenkoekenshaker.
Ingrediënten: TARWEBLOEM, boekweitmeel, ROGGEMEEL, rijsmiddelen (E341, E501), zout, TARWEVEZELS. Kan EI en MELK bevatten.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Je kan zowel het beslag als de gebakken pannenkoeken in de diepvries bewaren. Wanneer je pannenkoeken invriest, zorg er dan voor dat je stapeltje goed van de buitenlucht is afgesloten door het in te pakken in cellofaan. Beslag kan je even goed in een plastic potje met een goed afsluitbaar deksel invriezen.
Fout 2: je roert te veel door het beslag
Veel mensen willen de klontjes graag uit het beslag roeren, maar een paar kleine klontjes in je beslag is helemaal niet erg. Als je te veel roert, zorgt dit er namelijk voor dat je de structuur van je pannenkoek taai wordt in plaats van lekker luchtig.
Tip 1: Maak je pannenkoekenbeslag op voorhand klaar
Laat het beslag, nadat het gemengd is, minstens een uurtje rusten in de koelkast: zo krijg je een gladdere pannenkoek met een betere structuur.
Ingrediënten: TARWEBLOEM, boekweitmeel, ROGGEMEEL, rijsmiddelen (E 341i, E 501(ii)), zout, TARWEVEZELS. Kan bevatten (EI, MELK).
Patentbloem. Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur.
Brooddeeg is een mengsel van tarwemeel of tarwebloem, wat water of melk, gist of zuurdesem en zout. Zowel gist als zuurdesem zorgen ervoor dat het deeg gaat rijzen en er een luchtig brood ontstaat. Om een elastisch deeg te krijgen, moeten de ingrediënten gedurende 10 tot 15 minuten stevig gekneed worden.
Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.
Kant-en-klare pannenkoeken zijn minder gezond, omdat ze vaak E-nummers bevatten die zorgen dat de pannenkoeken houdbaar blijven. Ook witte bloem die in het pannenkoekenbeslag te vinden is, is niet zo gezond.
Pannenkoekenpannen van gietijzer, plaatstaal en roestvrijstaal zonder anti-aanbaklaag zijn ook prima keuzes. Rvs is het meest eenvoudig in schoonmaak, maar beschikt niet over een anti-aanbaklaag. Zonder anti-aanbaklaag gebruik je wel meer boter tijdens het bakken, net als bij een koekenpan zonder anti-aanbaklaag.
Pannenkoeken kun je in principe in elke pan bakken, maar wat een pannenkoekenpan zo handig maakt, is de extra lage rand. Zo kun je de pannenkoek makkelijk omdraaien en uit de pan laten glijden zonder 'm te beschadigen. Ook handig als je een spiegeleitje of omelet bakt, bijvoorbeeld.
Pannenkoeken. Je pannenkoekenbeslag een uurtje laten rusten loont, want ze worden er gladder van en de belletjes verdwijnen. Bovendien wordt de pannenkoek ook dunner en steviger, doordat de gluten ontspannen.
PANNENKOEKENBESLAG BEWAREN
Hou je dan pannenkoekenbeslag over? Het beslag kan je één dag bewaren in de koelkast. Tip: bewaar het beslag in een shakebeker. Het voordeel hiervan is dat je het beslag voordat je het gaat bakken, nog even goed door elkaar kunt schudden zodat alles weer goed gemengd is.
Gooi niet alle bloem in één keer bij het beslag, maar roer het er geleidelijk in met een garde. Zo voorkom je het vormen van klonten! Als het beslag een gladde mix is geworden, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten.
Bak in vloeibare margarine
Moet je je pannenkoeken bakken in boter, olie of margarine? In theorie kan het allemaal, maar toch is er verschil. Zo heeft roomboter een laag rookpunt en daarnaast verbrandt het snel, wat niet ideaal is als je veel pannenkoeken wil bakken.
Zelf zou ik een goed glas cider verkiezen, of een milde cava. Maar de Engelse culinaire schrijfster Fiona Beckett maakt bovendien nog onderscheid in wat voor soort pannenkoek! Bij een pannenkoek met bramen, bessen en ander vers rood en zwart fruit adviseert ze een rosé of zelfs rosé champagne.
Welke stand inductieplaat? De meeste inductiekookplaten hebben 6, 9 of 12 standen. Een aantal van 9 is bij normaal gebruik voldoende, maar als je iets meer wilt of veel wilt sudderen* adviseren wij om 12 standen te nemen, waardoor je op lage standen fijner kunt regelen.
Wil je pannenkoeken in de vriezer bewaren? Dit kan zeker, je kunt pannenkoeken goed invriezen. Zorg dat ze goed zijn afgekoeld voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in plasticfolie of in een diepvrieszak. Na het invriezen kun je de pannenkoeken 2-3 maanden bewaren.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?