Kelp wordt snel mals wanneer het gekookt wordt. De bladeren kunnen worden gedroogd en in kleine stukken worden gebroken om toe te voegen aan soepen, pasta gerechten, peulvruchten of stoofpotten. Je kunt het ook als hartige snack eten of het frituren als zeewierchips.
Let daarom op de dagelijkse maximum dosering als om een bepaalde reden toch wordt gekozen voor extra jodiuminname; bijvoorbeeld met een jodiumtablet op basis van kelp of zeewier. Bij frequente inname is het af te raden om meer dan 150 tot 250 microgram (afhankelijk van iemands gewicht) per dag te nemen.
Veiligheid: Als je de juiste kelp koopt, dan zitten er nagenoeg geen toxische stoffen in. Alle andere natuurlijke bronnen van jodium, inclusief vele preparaten, bevatten soms een indrukwekkende hoeveelheid giftige stoffen die langzaam maar zeker opbouwen in je lever. Dit kan op termijn grote problemen opleveren.
Kelp (Macrocystis) is een grote bruine (zee)alg die zeer rijk is aan jodium (belangrijk voor de schildklierwerking en energiestofwisseling) en daarnaast kleine hoeveelheden vitamines (waaronder B-vitamines, choline en vitamine C) en meer dan 20 verschillende mineralen bevat.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen.
Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Daarom is voor jodium een veilige bovengrens vastgesteld. Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier. Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden.
Eigenschappen van kelp:
Bij inname ervan werkt kelp hongerremmend, slijmvliesverzachtend, zuiverend, remineraliserend, versterkend, mild vochtafdrijvend en stoelgangsbevorderend.
Een jodiumtekort is lastig te herkennen omdat de symptomen erg generiek zijn: koude handen en voeten, een droge huid, droge en breekbare haren, breekbare nagels, haaruitval, een hese of krakende stem, vermoeidheid, lusteloosheid, traagheid in denken en handelen, een verhoogd cholesterolgehalte, spierzwakte en ...
Het beste jodium supplement is Biotics Jodium Vloeibaar. Biotics Jodium Vloeibaar is goedkoop en heeft een stabiel jodium gehalte van 75 microgram jodium per druppel. Je kunt met 1 of 2 druppels per dag je dagelijkse hoeveelheid exact regelen. Andere supplementen hebben een te hoog en/of te onstabiel jodiumgehalte.
Kelp is een zeewier en van nature rijk aan jodium. Maar dat jodiumgehalte kan heel erg schommelen.
Jodium is een belangrijk mineraal, dat essentieel is voor de goede werking van de schildklier. En een schildklier die niet goed werkt, kan zorgen voor gewichtstoename, omdat de stofwisseling niet goed functioneert. Afvallen en jodium (tekort) staan daarom vaak met elkaar in verband.
Kelp is een verzamelnaam voor een aantal zeewieren. Het is zeer rijk aan vrijwel alle mineralen en sporenelementen, vitamine C, B2, B3, E, choline en caroteen.
Een van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. De afgelopen dagen ontving de overheid vragen over jodiumtabletten.
Jodium is een mineraal dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goed verloop van de stofwisseling, een goede groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen. Jodium komt van nature maar in weinig producten voor, in zeevis, zuivelproducten, eieren en zeewier.
De kelp capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zijn afkomstig van een betrouwbare leverancier en gestandaardiseerd op 150 mcg jodium.
Zuivel. De hoeveelheid jodium in zuivel verschilt sterk op basis van het jodiumgehalte in het veevoer en het gebruik van jodiumhoudende ontsmettingsmiddelen tijdens het melken. Met een schaaltje volle yoghurt of kwark van 150 gram krijg je gemiddeld zo'n 22 microgram jodium binnen.
Er zit zelfs een beetje jodium in andijvie en bananen. Maar de beste bron is zeewier! Zeewier zoals kombu bevat extreem veel jodium.
De meeste mensen denken dat kelp een specifiek wier is. De letterlijke betekenis van kelp is wier en daar zijn heel veel varianten van. Wier, ook wel zeewier genoemd is een benaming die gegeven is aan rood, bruin en groenwier. (Zee)wieren behoren tot de algen, deze wieren en andere algen vallen in de groep Eukaryoten.
Zo bevat kelp vitamine B1, B2, B6, B11 en C, calcium, kalium, natrium, magnesium, niacine, choline, caroteen, chlorofyl, ijzer, fosfor, koper, zink en mangaan. Daarnaast bevat kelp ook essentiële suikers, zoals xylose, fucose en galactose.
Kaliumjodide is dezelfde jodiumsoort als in bakkerszout, en wordt gemaakt via een scheikundig proces. Veel bakkers gebruiken bakkerszout, verrijkt met jodium, zodat consumenten via brood de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium binnenkrijgen. Kelp is een zeewiersoort en van nature rijk aan jodium.
Blaaswier of kelp wordt al sinds de 17e eeuw als bron voor jodium gebruikt. Toegepast bij een traag werkende schildklier door jodiumtekort. Blaaswier groeit het beste langs niet-vervuilde kusten in ondiep zeewater. Synoniemen voor Blaaswier zijn onder andere Kelp, Zee-eik en Fucus.
Een natuurlijk superfood extract gemaakt van kelp, een zeewier dat een unieke combinatie van voedingsstoffen bevat, waaronder glutaminezuur en jodium. Kelp poeder kan gebruikt worden om de smaak van al je favoriete smoothies, shakes en sappen mee te verrijken en het is ook heerlijk door rauwe soepen en salades.
Iedereen kan in de apotheek terecht voor jodiumtabletten of voor informatie. Als er een nucleair incident is met een lozing van radioactief jodium, beschermt de inname van de jodiumtabletten tegen schildklierkanker. Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen.