Je kunt je niet zomaar vestigen in Engeland. Je kunt vrij naar Engeland reizen maar wil je echt verhuizen dan heb je na een verblijf van 6 maanden wel een verblijfsvergunning nodig. Er zijn verschillende soorten verblijfsvergunningen dus verdiep je daar in.
Reis en verblijf in het VK voor Nederlanders
Sinds 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig.
Je kunt als burger van de EU naar het Verenigd Koninkrijk reizen voor vakanties en korte bezoeken zonder visum. In de meeste gevallen mag je dan tot maximaal zes maanden blijven.
Wonen in Engeland
Het is belangrijk om rekening te houden met het verschil in valuta. Door de pond lijkt het misschien voordelig wonen in het Verenigd Koninkrijk, maar over het algemeen is het iets duurder dan het leven in Nederland. Dit hangt natuurlijk wel heel erg af van waar u naartoe verhuist.
De prijzen in Engeland liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -2%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (5% goedkoper), levensmiddelen (0,5% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (66% duurder) en openbaar vervoer (4% goedkoper).
De planningspolitiek heeft in het land het aanbod van beschikbare terreinen immers kunstmatig beperkt, waardoor de kosten voor huisvesting worden opgedreven en werknemers weinig kansen krijgen om naar een hogere vastgoedmarkt op te schuiven.
'Nederlanders kunnen alleen nog reizen naar het Verenigd Koninkrijk met een geldig paspoort. Dat komt omdat het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de Europese Unie (EU). Dus met een ID-kaart kom je Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland niet binnen.
U heeft als Nederlander geen visum of werkvergunning nodig als u in een ander EU-land werkt. In de overige Europese landen is dit wel verplicht, maar over het algemeen gemakkelijk te regelen.
Engeland, dat is een heel duur land
Goed, het is natuurlijk afhankelijk van de stand van de pond, maar over het algemeen is Engeland geen duur land. Londen daargelaten. Accommodatie kan aan de prijzige kant zijn, maar uit eten gaan is weer heel betaalbaar.
Londen staat bekend als één van de duurdere bestemmingen in Europa en dat is het ook zeker. Toch is ook Londen prima te bezoeken wanneer je niet de Lotto hebt gewonnen en dus niet honderden euro's hebt om uit te geven.
Hoe lang duurt een visumaanvraag voor Engeland? Deze aanvraag duurt minimaal 2-3 weken. De wachttijd voor een afspraak bij het 'UK Visa Application Centre' in Amsterdam, is ongeveer een week.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Wat u moet regelen als u gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma's, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen.
Voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden) heeft u als Nederlandse burger geen visum nodig. Voor een verblijf langer dan 6 maanden heeft u vaak wel een visum nodig.
Indien u in aanmerking komt, heeft u de mogelijkheid om via GOV.UK een aanvraag in te dienen. U zult moeten aantonen dat u aan de relevante criteria voldoet en het aantal punten scoort dat vereist is voor het visum wat u aanvraagt. Een gedetailleerde handleiding is op GOV.UK beschikbaar.
Voor een verhuizing of emigratie vanuit Nederland of België naar Schotland heeft u geen visum nodig. Schotland maakt deel uit van de Europese Unie. Om de overstap naar uw nieuwe bestemming zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het van belang om een aantal zaken vooraf goed te onderzoeken en eventueel al te regelen.
Door brexit moet Nederland een hoger bedrag aan de EU afdragen - ook als de EU-begroting gelijk blijft. Immers, na brexit zijn er 27 in plaats van 28 EU-lidstaten die samen verantwoordelijk zijn voor de EU-begroting, en het VK als één van de nettobetalers valt weg.
Sinds 1 juli 2021 is er geen btw-vrijstelling meer voor producten onder de € 22; bij een aankoopwaarde hoger dan € 150 ook invoerrechten moet betalen.
Het meenemen van zuivelproducten, vlees en vis is vanaf volgend jaar niet toegestaan. Arno Kooij, Directeur Handhavingsbeleid Douane licht toe: “Vanaf 1 januari is het VK één van de meest populaire vakantiebestemmingen buiten de EU.
Er geldt geen wettelijke verplichting voor, maar het is handig om een gevarendriehoek, een brandblusser en een verbanddoos in je auto te hebben. Bij pech of een ongeval kun je de gevarendriehoek achter je auto plaatsen, maar dit is verboden op snelwegen. Daarnaast wordt een reservesetje lampen aangeraden.
Deze hypotheek biedt de mogelijkheid om tijdens de looptijd alleen rente te betalen. Hierdoor vallen de maandlasten lager uit dan bij de repayment. Wel moet de gehele schuld aan het einde van de looptijd terugbetaald worden. Deze is vergelijkbaar met de aflossingsvrije hypotheek in Nederland.
Dit is de meest onwenselijke vertegenwoordigd accommodatie die we zijn tegengekomen, het is niet een hotel, het is een huis ( duplex helft) dat werd omgebouwd tot accomodatie, dus een bed and breakfast.