Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of je een groot mes buiten bij je mag hebben. Het antwoord is ja. Je mag een mes, ook een groot mes, meenemen of bij je dragen, behalve als er twijfel kan ontstaan over 'goed gedrag'.
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden.
Sinds 1 mei 2012 is de handel, de verkoop en het in bezit hebben van de volgende (soorten) steekmessen verboden. Vlindermessen: messen met een heft dat uit 2 delen bestaat, die om het lemmet heen geklapt kunnen worden. Valmessen: messen met vooruitspringend lemmet, met of zonder veer.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
Vrij verkrijgbare blanke wapens
De huis- en tuinmessen (ondermeer : zakmessen, vouwmessen al dan niet blokkerend, Opinels, keukenmessen, cutters, werkgerief, enzovoort) die als werktuig ontworpen zijn en niet als wapen, zijn niet verboden.
Als je zo'n mes bij je hebt kan je een boete krijgen van 350 euro. Over het algemeen is de regel: is het mes in zijn geheel groter dan 28 centimeter of heeft het twee snijvlakken, dan is die verboden. Een keukenmes, dat ook groter kan zijn dan 28 cm, is niet verboden om te hebben.
Een Karambit mes is niet verboden als het mes niet aan twee kanten een snijgedeelte heeft of (in uitgevouwen toestand) niet langer dan 27 centimeter is. Het Karambit mes kan door feiten en omstandigheden van aantreffen wel onder de Wet Wapens en Munitie categorie 4 vallen. Bijvoorbeeld als het als wapen wordt gebruikt.
Straffen bedreiging met een mes
Over het algemeen zien we dat bedreiging met een mes snel wordt aangenomen. In de jurisprudentie komen we dan ook veel veroordelingen hiervoor tegen. De straffen variëren van een werkstraf met een voorwaardelijke gevangenisstraf tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van enkele weken.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie, de Wet natuurbescherming, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.
Of dat iemand er echt mee wordt verwond of zelfs gedood? Het vlindermes is daarom verboden. Je mag het niet bij je hebben op straat, je mag het niet (laten) vervoeren en je mag het niet hebben liggen. Ook thuis bewaren, mag niet.
De Kubotan is - in tegenstelling tot andere zelfverdedigings middelen zoals pepperspray en traangas - volkomen legaal.
De overheid werkt aan nieuwe wetgeving die vanaf 2023 verkoop van messen alleen mogelijk maakt aan mensen vanaf 18 jaar. Zowel in de winkel als via het online kanaal wordt leeftijdsverificatie verplicht bij de verkoop van messen.
In Nederland is een machete volgens de Wet wapens en munitie een zwaard en valt daardoor onder categorie IV sub 2°: degens, zwaarden, sabels en bajonetten. Het bezit daarvan is niet strafbaar, mits de bezitter ouder is dan achttien jaar. Ermee op straat rondlopen is verboden, maar vervoeren mag wel.
5 tot 10 cm (16)
Het doel van het verbod op vlindermessen, valmessen en stiletto's is steekincidenten voorkomen. Het verbod geeft bovendien duidelijkheid aan verkopers en kopers over wat wel en niet is toegestaan.
Zo blijft tevens het dragen van een Zwitsers zakmes in beginsel toegestaan. Echter, ook hier geldt dat het dragen van het zakmes niet aanvaardbaar kan zijn gelet op de omstandigheden waaronder het wordt aangetroffen, zoals bijvoorbeeld bij een risicovolle voetbalwedstrijd.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
Categorie II
voorwerpen bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing met uitzondering van explosieven voor civiel gebruik als met betrekking tot deze explosieven erkenning is verleend overeenkomstig de Wet explosieven voor civielgebruik.
Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.
Categorie I.
Voorbeelden: ballistische messen, ploertendoders, wurgstokjes, boksbeugels, en voorwerpen die zodanig op een wapen lijken dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn. De kleur van een nepwapen telt niet mee om te bepalen of het nepwapen sprekend lijkt op een echt (vuur)wapen.
Dus … Gewone zakmessen, tafelmessen, keukenmessen, dolken en jachtmessen mogen dus, met inachtneming van de regels voor 'goed gedrag', gedragen worden. Om twijfel te voorkomen draag je dit soort messen niet op een duidelijk zichtbare en mogelijk intimiderende wijze, maar in een broekzak, tas of rugzak.
Die leatherman is een beetje vergelijkbaar met een uitgebreid (Zwitsers) zakmes en valt, puur als voorwerp, niet onder werking van de Wet wapens en munitie, dus die mag je gewoon bezitten en op straat bij je hebben.
In Nederland is het bezit van (vuur)wapens in principe verboden. De volgende wapens zijn onder andere verboden: stiletto's. werpmessen.