Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Gedroogd kan ze gebruikt worden als keukenkruid – als gezegd, het smaakt wat naar peterselie – en natuurlijk voor thee.
De Nederlandse naam dankt het zevenblad aan haar veerdelig blad meestal bestaande uit 5 tot 7 deelblaadjes. Heel typerend is het topblad bestaande uit drie deelblaadjes en onderaan de 2 andere bladeren die bestaan uit een groot deelblad met 1 of 2 kleinere deelblaadjes die (deels) vergroeid kunnen zijn.
De Acanthus mollis ofwel zachte acanthus is een goede concurrent voor zevenblad. Hij heeft grote bladeren die hun schaduw werpen over de jonge uitlopers van het zevenblad. De lange stengels met paarse en witte bloemen zien er daarnaast ook nog eens hartstikke leuk uit.
Zevenblad is namelijk een gezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die je at na de winter. Je kunt het beste alleen het jonge blad plukken om te te eten.
Oogsten als de bloemen zijn uitgebloeid, je kunt ze het beste vers verwerken of invriezen. Ze zijn lekker in allerlei gerechten of als snoepjes.
Zevenblad vind je vaak op schaduwrijke groeiplaatsen, terwijl Fluitenkruid meestal een groeiplaats in de volle zon zoekt. Sommige leden van de Schermbloemenfamilie zijn uiterst giftig, laat de plant dus zeker staan als je ook maar een beetje twijfelt.
Plant op de probleemplek Geranium macrorrhizum! Deze tuingeranium of ooievaarsbek kan de concurrentie met zevenblad (en ander onkruid) moeiteloos aan. Hij groeit snel en is een ideale bodembedekker.
Zevenblad is een vaste plant die zich vermeerdert via wortels die soms tot wel veertig centimeter in de grond geworteld zijn. In de winter gaat zevenblad dood. Echter komt de plant in het voorjaar in tienvoud terug.
Eetbare boombladeren
Jonge dennennaalden (van de licht groene toppen, voor thee) en jong blad van linde (voedzaam), ruwe berk (beetje bitter, pluk april-mei), meidoorn (UK: bread and cheese tree, ooit dagelijks voedsel) en beuk kan als groente door de sla (ook voor thee).
Van de vogelmuur zijn zowel de blaadjes, steeltjes als bloemetjes te eten. Wanneer je de plantjes ruim afknipt, groeien ze daarna nog door. Alle onderdelen van het plantje zijn rauw te eten in een gemengde salade, smoothie (met de prachtige bloemetjes als garnering) of gewoon op een broodje kaas.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Voor en tijdens de bloei is de hondsdraf eetbaar als kruid. Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.
Duizendblad is niet giftig, wel eetbaar
De bladeren van dit kruid lijken een beetje op boerenkool, die van duizendblad lijken op het blad van de varen. Wist je dat je ook thee kunt trekken van de bloemen en bladeren? Zo'n 50 g bloeiende toppen en jong blad is genoeg voor 1 liter thee.
Mocht je toch niet zo'n trek hebben om je onkruid op te eten, dan kan je dat natuurlijk uitbesteden. Konijnen blijken dol op zevenblad, al schijnen de bloemen nogal ongezond voor ze te zijn. Maar als je fanatiek genoeg plukt, bloeit zevenblad niet zo snel.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Gevaar berenklauw
Hoe giftig is de reuzenberenklauw? De berenklauw is niet zo giftig als sommige andere planten, maar de sap van de plant bevat furocoumarinen. Na contact met het sap en zonlicht kan de huid rode jeukende vlakken, zwellingen en zelfs blaren vertonen binnen 48 uur.
De naam fluitenkruid ontleent de plant aan, niet verrassend, het feit dat je van de holle steel fluitjes kan maken. Wie op zo'n fluitje blaast proeft een kruidige smaak. Geen zorgen, de plant is een van de vele wilde planten die gewoon eetbaar zijn en niet misstaan in een frisse salade.
Het verschil tussen fluitenkruid en berenklauw
Onthoud dat fluitenkruid dunnere stelen en iets fijnere bloemen heeft. Bovendien bloeit deze plant van april tot juni, terwijl de berenklauw van juni tot oktober (de 'gewone' variant) of van juni tot augustus (de 'reuzenvariant') te vinden is.
De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. De plant wordt ook hanenkam, tuinmansverdriet en heers genoemd. De stengels zijn hol en gegroefd.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
Als je kattestaarten wil bestrijden kan je dit doen door gazonet te gebruiken samen met een uitvloeier of gewoon een beetje dreft in doen. Nog een beter middel is staranne forte maar dat kan je als hobby man niet in de handel verkrijgen. Hobbyisten kunnen alleen nog producten kopen dat iets beter is dan water.