Probeer eerlijk te kijken naar je spullen en beantwoord voor jezelf de vraag hoe het komt dat er zoveel spullen zijn. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan en de oorzaak te elimineren. Daarna kan je gaan downsizen in spullen. En dat is vaak een groot project dat je in stapjes moet doen.
Het zorgt voor een opgeruimde geest
Een open opgeruimde geest die creatief is en in staat om te produceren houdt rechtstreeks verband met hoe onze ruimtes zijn georganiseerd. Hoe meer rommel of vuil, des te minder concentratie en minder productief we worden.
Meer opruimen, minder stress
Uit een Amerikaanse studie onder 60 huishoudens blijkt dat een rommelig huis invloed heeft op ons cortisolniveau, en leidt tot meer stress. Daarnaast bleken deelnemers met een rommelig huis vaker last te hebben van een negatieve stemming, dan deelnemers met een opgeruimd huis.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Verzamelwoede is een obsessieve-compulsieve stoornis waarbij iemand dwangmatig spullen bewaart en verzamelt, uit angst dingen weg te moeten doen. Een obsessieve-compulsieve stoornis is een dwangstoornis waarbij iemand last heeft van dwanggedachten en/of dwanghandelingen.
Je krijgt over het algemeen meer rust, ruimte en energie als je opruimt. Je wordt minder afgeleid door spullen om je heen. Je kunt makkelijker vinden wat je zoekt (want alles heeft een vaste plek). Je irriteert je minder aan de rommel over je heen.
Een schoon huis geeft een schone en frisse lucht en verminderd een aantal allergieën. Huisvuil en etensresten zijn vaak de ware boosdoeners en vormen een uitnodiging voor schimmels, bacteriën en mijten om zich eens lekker in je huis te nestelen. Zet ramen regelmatig open en geniet van een frisse bries door je huis.
Het geeft rust
Wanneer er veel rotzooi in je huis ligt, zal je snel merken dat je wat onrustiger wordt. Wil je even op de bank liggen en lekker tv kijken? Je hoofd zal de hele tijd weer afdwalen naar de rommel, het stof en viezigheid op de vloer. Pak daarom snel de stofzuiger en een emmer sop en ga aan de slag!
Begin met een kleine plek
Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, zijn kleine plekken of ruimtes in huis ideaal om mee te starten. De badkamer, de voorraadkast, het aanrecht, de kapstok of de eettafel zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.
Help je kind en negeer protest. Pak bijvoorbeeld zijn/haar hand vast en pak samen het speelgoed op. Wil je kind dit niet geef dan een time out. Laat hem/haar twee minuten stil op een stoel zitten en geef hem/haar daarna nogmaals de kans om op te ruimen.
Aanpak 2: Verdeel de ruimte in zones
Stel dat je de rommelkamer wil opruimen, die tot aan het plafond toe, vol is met spullen. Mijn advies is om vanaf de deur tot aan het midden van de kamer op te ruimen. Op deze manier zorg je dat je voldoende loop en draairuimte hebt om op een comfortabele manier op te ruimen.
Een opruimcoach of professional organizer zorgt voor rust, overzicht, structuur en routine. Zodat jij niet meer geleefd wordt door je huishouden maar meer tijd over houdt voor de leuke dingen in je leven.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”