Tweejarige planten zijn monocarpisch, wat wil zeggen dat ze slechts één keer bloeien en vrucht dragen. Een tweejarige plant leeft twee jaar waarbij de plant het eerste jaar groeit en een stengel, bladeren en wortels vormt. In het tweede jaar bloeit de plant en produceert zaad, hierna sterft de plant af.
Een éénjarige plant voltooit zijn levenscyclus van kieming tot zaad binnen één jaar. Vaak wordt er vanuit gegaan dat je deze planten dus ieder jaar opnieuw moet zaaien. Dan heb je de tweejarige planten. Hierbij heb je soorten die het eerste jaar groenten opleveren en het jaar erop de bloemen en zaden.
Als een plant tweejarig is, betekent dit dat hij twee jaar leeft en in die tijd slechts één keer zal bloeien. In het eerste jaar produceert de tweejarige plant alleen wortels en blad. In het tweede jaar komt hij pas echt in actie en zal hij gaan bloeien.
Reacties. De naam zegt het al: een eenjarige plant komt in de lente op, bloeit (meestal langer dan een meerjarige plant) en sterft in de lente af.
eenjarige zomerbloeiers zijn niet winterhard
Het woord 'eenjarige' zegt het al: zomerbloeiers zijn niet vorstbestendig en je kan ze ook niet overhouden in de winter (met kuipplanten kan dat wel).
De gecultiveerde voorjaarsbollen kun je het beste na de bloei weer verwijderen, waardoor je weer ruimte hebt voor “het eenjarige kleur”. Op deze manier is het cirkeltje rond! De herfstperiode is dus de tijd om te wisselen. Verwijder de eenjarige planten en maak ruimte voor nieuw leven!
1 jarige planten overleven de winter als zaad. De plant zelf sterft af.
meerjarig bijv. naamw. 1) langer dan één jaar, met een tijdsduur waarin de aarde meerdere keren haar baan om de zon aflegt 2) pas bloeiend na een groei die verscheidene jaren duurt Bron: WikiWoordenboek.
Vul zaaibakjes of potten met zaai- en stekgrond, druk licht aan en maak de grond iets vochtig. Strooi het zaad dun en gelijkmatig uit; grote zaden kunt je stuk voor stuk in de grond drukken. Bedek de zaden met een dun laagje gezeefde grond en dek af met een glasplaat of folie.
Tweede bloei voor sommige planten
Van soorten als stokroos (Alcea rosea) en muurbloem (Erysimum cheiri) is bekend dat ze meer dan eens kunnen bloeien. Deze tweejarige planten worden dan ook weleens kortlevende vaste planten genoemd.
In principe kun je vaste planten het hele jaar door in de grond zetten, zolang het niet vriest en het niet te droog is of te warm. Maar natuurlijk zijn er ook voorkeursperiodes. Voor vaste planten is dat de maand september. De reden daarvoor is dat vaste planten dan in hun meest vegetatieve fase zijn.
In welk seizoen kun je zaaien? Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).
Naast zaaien in de lente, kan je ook in de herfst zaaien
Dit is een hele natuurlijke zaaiperiode, want de planten zaaien hun zaden dan ook zelf uit. Na de bloei maakt een bloem immers zaadjes, die als ze rijp zijn verspreid worden door de wind, dieren of gewoon rond de plant vallen.
De meeste planten vragen een lichte vorstvrije plaats. Vooral planten die hun blad behouden hebben ook in de winter behoefte aan licht.. Planten die bovengronds helemaal afsterven kunnen vrij donker overwinterd worden. Controleer de planten aandachtig op aantastingen van insecten of schimmels.
Temperatuur tijdens het overwinteren
De plek waar je de planten neerzet, is van belang. Het moet er vorstvrij zijn, maar ook niet té warm. Het liefst zet je de planten op een plek waar het een paar graden boven nul is: zo'n 6 of 7 graden Celcius.
Een veel voorkomende en bekende reactie van planten op een naderende winter is het verliezen van hun blad. Bij lagere temperaturen werken de wortels van bomen en planten minder goed en nemen ze minder vocht op. Om het vochtpeil hoog te houden worden de blaadjes afgestoten.
Alle planten en struiken die in pot zijn gekweekt kunt u het hele jaar door planten. De compacte wortelkluit in de pot raakt niet beschadigd bij het planten zodat de wortels goed doorgroeien in de tuin. Alleen als het vriest, kunt u beter even wachten.
Veel buitenplanten kunnen goed tegen de kou, maar eenjarigen zoals de margriet, de begonia of de geranium kunnen als ze net uit hun heerlijk warme broeikas komen, toch wat kou vatten. Dat geldt trouwens voor nog een heel stel andere mediterrane planten, zoals de citrusboom.