Wat zijn de taken van een particuliere beveiliger? Een particuliere beveiliger bewaakt de veiligheid van personen en goederen en zorgt dat de orde en rust op terreinen en in gebouwen niet wordt verstoord. Een beveiliger doet dit in opdracht van burgers, bedrijven en overheidsinstanties.
Een beveiliger heeft dezelfde bevoegdheden als elke andere burger. Het geweldsmonopolie ligt bij de overheid. Het gebruik van geweld door andere organisaties en/of personen is verboden. Dit brengt ook met zich mee dat het dragen van wapens door particuliere beveiligers niet is toegestaan.
Wanneer een burger (beveiliger) met eigen ogen een strafbaar feit waarneemt (heterdaad) mag hij iemand aanhouden én vasthouden totdat de verdachte overgedragen kan worden aan de politie, of een andere opsporingsambtenaar. De politie moet hierbij onverwijld worden ingelicht.
Als u een particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau begint, moet u een vergunning hebben. U kunt de vergunning voor uw particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau aanvragen bij Justis. Dit kan digitaal en schriftelijk. De vergunning is voor maximaal 5 jaar.
Particuliere beveiligingsorganisaties bewaken de veiligheid van personen en goederen en waken tegen verstoring van orde en rust op terreinen en in gebouwen. Recherchebureaus doen onderzoek in opdracht van particulieren en bedrijven. Kijk voor een beschrijving in de Wpbr. Beide hebben een vergunning nodig.
Het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer)
In Nederland moet elk beveiligingsbedrijf beschikken over een vergunning die afgegeven is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze officiële vergunning staat bekend als het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer).
Ga voor de aanvraag naar de website van de politie. De korpschef geeft de toestemming als een medewerker de screening doorstaat en hij/zij het vereiste diploma heeft of een ontheffing daarvoor.
Je kunt als beveiliger als zzp'er aan de slag bij beveiligingsbedrijven. In dit geval heb je geen eigen vergunning nodig, maar wel legitimatie en een uniform van het bedrijf waarvoor jij werkzaam bent. Voor je aan het werk kunt, word je gescreend op bekwaamheid en betrouwbaarheid door Justis.
Beveiligers moeten een diploma Beveiliger van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB) hebben of een gelijkwaardig diploma. In de Rpbr staat welke diploma's gelijkwaardig zijn.
De groene beveiligingspas is voor beveiligers in opleiding. Deze pas verliest zijn geldigheidsduur na 12 maanden. Het is feitelijk dus een aspirantenpas met een korte geldigheidsduur en bedoeld om nieuwe beveiligers in de praktijk stage te laten lopen, zodat zij voldoende voorbereid worden op de praktijk.
Beveiligers mogen alleen een privaatrechtelijke oppervlakkige veiligheidsfouillering (POV) uitvoeren. Een POV is het oppervlakkig aftasten van kleding na toestemming van de bezoeker om voorwerpen op te sporen die een risico vormen voor de veiligheid in een gelegenheid.
Beveiligen volgens de wet
Tijdens deze opleiding Beveiliging B leer je de wet kennen. Maak kennis met de wetgeving die geldt voor beveiligingswerk (Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties, Wetboek van Strafrecht en de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen). Leer omgaan met beveiligingstechnieken.
In de volksmond is een beveiliger iemand die verantwoordelijk is voor het bewaken van de veiligheid. Dit beveiligingswerk wordt meestal binnen allerlei organisaties, van winkels en uitgaansgelegenheden tot overheidsinstellingen en luchthavens uitgevoerd.
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden.
De opleiding tot beveiliger niveau 2 duurt bij Alpha Security maximaal 12 maanden. De opleiding tot beveiliger niveau 3 duurt 24 maanden.
Onder uniformen en beveiligingskleding vallen: kostuums, overhemden, truien, vesten, bodywarmers, polo's, kogel- en steekwerende vesten, combat schoenen en luxe schoenen met beveiliging. Kortom alle soorten kleding waar de beveiliger behoefte aan heeft.
gemiddeld salaris van een beveiliger
Als fulltime beveiliger ga je gemiddeld tussen de 1.957 en 2.021 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 25.777 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt.
Hoe word je een Persoonsbeveiliger? De Persoonsbeveiliger kan bij de politie intern doorstromen. Hij moet eerst gekwalificeerd zijn als minimaal agent (niveau 3) voordat er gesolliciteerd kan worden naar een functie als Persoonsbeveiliger. Van buiten de politie kan ook gesolliciteerd worden.
Je werkt bij een particuliere beveiligingsorganisatie of je bent als beveiliger bij een bedrijf of instelling in dienst. Je bewaakt de toegang, loopt controlerondes en registreert bezoekers. Evenementenbeveiliger. Festivals, voetbalwedstrijden, concerten.
Het gemiddelde uurtarief van zzp'ers ligt tussen de 45 en 60 euro per uur, exclusief btw. Dit is het gemiddelde van alle zelfstandigen dus van de zzp'ers met lage tarieven en de zelfstandigen die een hoger tarief in rekening brengen.
Toestemming vragen
U vraagt toestemming voor al uw medewerkers aan de korpschef van de politie in uw buurt . Uw medewerker krijgt toestemming als uw medewerker de juiste opleiding heeft en door de screening komt. De korpschef screent uw medewerkers op betrouwbaarheid en vakbekwaamheid.
GRIJS: Een legitimatiebewijs van een gediplomeerde beveiliger.
Medewerkers die toestemming hebben om beveiligingswerkzaamheden uit te voeren, krijgen een legitimatiebewijs. Dit legitimatiebewijs moeten zij tijdens werktijd bij zich hebben. Het legitimatiebewijs is maximaal 3 jaar geldig (grijze pas). Voor medewerkers in opleiding is dit maximaal 12 maanden (groene pas).