De officiële taal in Syrië is Arabisch. Daarnaast wordt er Koerdisch en Armeens gesproken. Syrisch orthodoxen spreken Aramees en ook Circassische talen uit het Noorden van de Kaukasus worden wijdverbreid begrepen.
Syrië, officieel de Arabische Republiek Syrië (Arabisch: الجمهورية العربية السورية, al-Dzhumhūriyya al-ʿarabiyya as-sūriyya), is een land in Azië.
Religie. Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
Reis niet naar Syrië. Dit heeft te maken met de burgeroorlog in het land. Het hele land is onveilig. Er is veel geweld in het hele land.
Op 17 april 1946 werd de Syrische Republiek onafhankelijk. Onafhankelijk Syrië werd een seculiere republiek die, gesteund door de Sovjet-Unie, toenadering zocht tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië een staatkundige eenheid met Egypte als de Verenigde Arabische Republiek (VAR).
Bashar al Assad (geboren op 11 september 1965) is in zijn jonge jaren niet echt geïnteresseerd in politiek. Dat hoeft ook niet. In de dictatuur die Syrie op dat moment is, staat zijn oudere broer Basil klaar om het stokje over te nemen van hun vader, Hafez al Assad.
Het woord Syriër staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
ja (bw): no , tak. ja (interjection): tak.
De standaardversie. Je kunt “As-salam alaykom” gebruiken in een formele omgeving en bij zowel mannen als vrouwen in de meeste sociale omgevingen.
Bijvoorbeeld omdat zij in de regio nog niet veilig zijn vanwege hun religie, hun seksuele gerichtheid, of omdat zij horen tot een bepaalde etnische groep. Bij grote crises, zoals in Syrië, vluchten zoveel mensen naar omringende landen dat deze landen niet meer in staat zijn om al deze mensen op te vangen.
De meeste Syriërs zijn gevlucht voor het regime van Assad. Dat heeft zich schuldig gemaakt aan vele mensenrechtenschendingen, zoals het onderdrukken, detineren en folteren van opposanten, en het gebruik van gifgas. Onduidelijk is wat met de vluchtelingen gebeurt als ze naar Syrië terugkeren.
De taal komt oorspronkelijk van het Arabisch schiereiland. Daar was het de taal van de vele Arabische heidense stammen. Door de komst van de Islam in de 7e eeuw werd het Arabische rijk steeds groter. Met de islam kwam ook de Arabische taal naar deze landen.
In 2021 vragen 24.686 asielzoekers voor het eerst een asielverzoek aan in Nederland. In 2020 ging het om 13.673 nieuwe asielverzoeken. Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchteling in Nederland is ook flink gestegen: van 3.863 in 2020 naar 10.120 in 2021. Dit betreft met name Syriërs (6.439 personen).
Grootste vluchtelingencrisis ter wereld
6,9 miljoen Syriërs zijn ontheemd in hun eigen land. Daarnaast vluchtten zo'n 6,7 miljoen Syriërs het land uit. Zij worden opgevangen door 130 landen over de hele wereld. De meesten (80%) worden echter opgevangen in buurlanden, zoals Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte.
Damascus werd gesticht in het 3e millennium voor Christus en is daarmee een van de oudste steden in het Midden-Oosten.
Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië of daarbuiten. Naar schatting 90% van de Syriërs leeft in armoede. Achterblijvers proberen te overleven met een tekort aan voedsel, een gebrek aan schoon drinkwater en ontoereikende medische voorzieningen en zorg.
Het gewapende conflict in Syrië heeft tussen maart 2011 en maart 2021 meer dan 350.000 mensenlevens gekost, meldt de VN vrijdag. Onder de slachtoffers bevonden zich meer dan 27.000 kinderen. De meeste doden vielen in Aleppo (51.731), gevolgd door hoofdstad Damascus (47.483) en Idlib (33.271).
Denemarken is het eerste en voorlopig enige Europese land dat Damascus en omgeving als veilig genoeg bestempelt. Het zorgt voor veel ophef. Bijvoorbeeld bij mensenrechtenorganisatie Amnesty International.
Inreisvoorwaarden. De meeste coronamaatregelen zijn opgeheven. Reizigers (gevaccineerd of niet gevaccineerd) kunnen met een negatieve PCR-testuitslag die bij aankomst niet ouder is dan 48 uur het land inreizen. Dit geldt voor reizen via land, water en lucht.