Er ontstaat lokale zwelling en intense pijn ter hoogte van de beet. De huid krijgt een donkerpaarse kleur en er verschijnen kleine bloedstortingen rond de bijtplaats. Na 2 tot 3 dagen trekt dit langzaam weg. Daarnaast kunnen ook algemene symptomen voorkomen.
Veel adderbeten geven enkel lokale symptomen. De symptomen treden meestal een half uur tot enkele uren na de beet op. De meest voorkomende zijn: (intense) pijn ter hoogte van de wonde, zwelling van het gebeten lichaamsdeel, misselijkheid, braken, buikpijn, verhoogde hartslag.
Een slangenbeet kenmerkt zich door pijn rond de beetplaats, waar vaak ook (twee) kleine wonden te zien zijn. Er treedt (forse) zwelling en roodheid op.
Een slangenbeet nooit uitzuigen, insnijden, afbinden of uitbranden. Stel het slachtoffer gerust en voorkom paniek. Een paniekreactie verhoogt de hartslag waardoor het gif sneller wordt rondgepompt in het lichaam. Was de wond niet met water.
Leg geen tourniquet aan op de getroffen ledemaat. Snij het gif niet uit de wond en zuig de wond niet uit. Koel niet met ijs. Geef het slachtoffer geen alcohol, koffie of thee.
De meeste slangen doden hun prooi met hun tanden. Die vlijmscherpe tanden zijn naar achteren gericht.
De adder (Vipera berus) is een giftige slang die behoort tot de familie adders (Viperidae). De slang komt voor in vrijwel geheel Europa en in delen van Azië. De adder is de enige giftige slang die ook voorkomt in België en Nederland.
Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting ruim 130.000 mensen aan de gevolgen van een slangenbeet: dat is elke vier minuten een dode. Daarmee is de slangenbeet één van de dodelijkste tropische 'ziektes' ter wereld. Slangen maken veel meer slachtoffers dan bijvoorbeeld ebola.
Houd het lichaamsdeel laag zodat het gif niet te snel verspreidt over de rest van het lichaam. Eventueel paracetamol tegen de pijn (geen aspirine)
Door naar de ogen van de slang te kijken, herken je gemakkelijk een adder. De pupil van de adder heeft namelijk de vorm van een spleet. Terwijl de twee andere Nederlandse slangen een ronde pupil hebben. Ook herken je de adder aan de zigzag lijn op de rug.
Hoe giftig is de adder? De adder is de enige gifslang in Nederland. Het gif van de adder is een gevaarlijke cocktail van gifstoffen, zoals bloedgif en zenuwgif, die de prooi verlammen.
De adder is een giftige, vrij zwaargebouwde, gedrongen slang met een korte staart, een brede driehoekige kop en een opvallende zigzagtekening op de rug.
De meeste slangen kunnen aardig tam worden, maar natuurlijk moet je altijd op blijven passen. In de ochtend zijn ze het meest rustig en kun je ze het beste hanteren. Veiligheid staat voorop: zorg er dus voor dat je slang niet in de buurt van scherpe voorwerpen en elektriciteitdraden staat.
Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Om aan belagers te ontkomen kan de ringslang zich schijndood houden.
Vlak na de geboorte zijn jonge adders bijzonder kwetsbaar en worden ze bedreigd door een groot aantal natuurlijke vijanden: zoogdieren (zoals egel, bunzing, vos, das en wild zwijn), vogels (zoals buizerd, reiger, bosuil, ekster en raaf), reptielen (zoals gladde slang) en zelfs amfibieën.
Adders slikken kleine prooien in één keer door. Grote prooien bijten ze eerst, zodat het gif de prooi verlamt. De adder volgt het geurspoor van de prooi, werkt de verlamde prooi geheel naar binnen en kan dan enkele maanden zonder voedsel. Adders die veel eten, groeien goed en vervellen.
De adder is de enige slang in Nederland die giftig is.
Slangen zijn zelden agressief. Ze bijten een mens alleen als ze zich bedreigd voelen en spuiten dan in een schrikreactie hun gif in de huid.
Slangen kunnen tegen hun eigen gif. In hun lichaam zitten stofjes die hen beschermen tegen hun eigen gif. Slangen kunnen tegen hun eigen gif. In hun lichaam zitten stofjes die hen beschermen tegen hun eigen gif.
Een slang staat symbool voor véél verschillende dingen, dus schrik niet! Het kan symbool staan voor seksuele frustraties, het moeilijk vinden van een oplossing, verborgen emoties, transformatie en de behoefte aan focus in het leven. Het ligt dus niet alleen aan het onderwerp van jouw droom, maar ook aan de context.
Slangengif werkt op het zenuwstelsel of op de bloedstolling. Het kan je bloed acuut doen stollen. Door de vele klonten vallen je organen uit en kan je hart niet meer kloppen. Je overlijdt aan trombose.
Een slang bijt alleen als hij zich bedreigd voelt. Een beet van een wurgslang voelt als een paar speldenprikjes. Een muizenbeet is vervelender. Als je een slang dicht achter de kop pakt, kan hij je niet bijten.
Maar als je op tijd tegengif krijgt, kan het je leven redden. Tegengif wordt gemaakt door slangengif in te spuiten bij een dier, zoals een paard, waarna het immuunsysteem van het paard antistoffen gaat aanmaken.