Met Afghanen in Nederland worden in Nederland levende Afghanen, of Nederlanders van Afghaans afkomst aangeduid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er per 1 januari 2019 zo'n 49.122 Nederlanders met een Afghaans migratieachtergrond in Nederland.
de grafiek met migratiegegevens per jaar wordt geladen! Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond uit Afghanistan per jaar. In 2022 waren er in totaal 54.991 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Afghanistan.
Sinds de Taliban Kaboel hebben ingenomen zijn ongeveer 4100 mensen vanuit Afghanistan naar Nederland gebracht. Voor 1860 personen was dat tussen 15 en 26 augustus. De overige 2299 mensen volgden tussen begin september en 12 augustus. Hiervoor maakte Nederland vooral gebruik van vluchten via Qatar, Pakistan en Iran.
Twee derde van de Afghanen die sinds de zomer in Nederland asiel hebben aangevraagd, hebben inmiddels een verblijfsstatus gekregen. Het gaat om 1200 tot 1300 mensen van de ongeveer 2000 Afghanen die naar Nederland zijn gevlucht, meldde demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) in de Tweede Kamer.
Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support. De missie had als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen. De missie eindigde in 2021. Meer informatie over de ISAF-missies in Kunduz en Uruzgan vindt u op Rijksoverheid.nl.
De veiligheidssituatie in Afghanistan is instabiel. Er zijn veel anti-westerse groeperingen in Afghanistan actief. Voor westerse reizigers leidt deze situatie tot grote veiligheidsrisico's, zoals gevangenneming, gijzeling of mishandeling.
De missie in Uruzgan begon vrij rustig, maar kreeg vanaf 2007 steeds meer kenmerken van een vechtmissie. In deze jaren kwamen 19 Nederlandse militairen door gevechtshandelingen om het leven. Het totale aantal in Afghanistan omgekomen Nederlandse militairen steeg in 2010 tot 25.
Een asielzoeker krijgt bij aankomst onderdak, maaltijden en zaken zoals toiletartikelen en wasmiddel. Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker maximaal ongeveer € 60 per week voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven.
Religie: soennisme 85-90%, sjiisme 10-15% en overig <1% (inclusief ismaëlieten).
Ongeveer 90 procent van de Afghaanse vluchtelingen wordt opgevangen in de buurlanden Iran en Pakistan, met 2,3 miljoen geregistreerden in de twee landen. Nog eens 3,5 miljoen mensen waren al ontheemd in het land voordat in 2021 nieuwe gevechten uitbraken.
Afghanen verblijven bij het COA totdat zij hun verblijfsvergunning hebben gekregen én gemeenten hen een woning hebben toegewezen. Gelet op de krapte op de woningmarkt kan het voorkomen dat personen geruime tijd bij het COA verblijven.
De Taliban zijn sinds 15 augustus 2021 weer aan de macht in Afghanistan. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken dat er inmiddels 2299 personen naar Nederland zijn gehaald. De meeste mensen die nog in aanmerking komen voor overbrenging zijn nog in Afghanistan (256).
Na Pakistan, waar sinds januari al zo'n 28.000 Afghanen asiel hebben aangevraagd, zijn de meeste Afghanen afgelopen decennia naar Iran gevlucht. Mensen steken de grens met Iran soms direct over in het westen, soms gaan ze via de zuidwestelijke provincie Nimruz.
Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchteling in Nederland is ook flink gestegen: van 3.863 in 2020 naar 10.120 in 2021. Dit betreft met name Syriërs (6.439 personen). Syrië is in 2021 ook opnieuw het herkomstland van de meeste asielzoekers, gevolgd door Afghanistan en Turkije.
Kosten individuele asielzoeker
De kosten van het COA voor het opvangen van asielzoekers in een AZC zijn gemiddeld ongeveer € 27.900 per persoon per jaar.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
totale bevolking: 52,1 jaar (2018 est.)
De belangrijkste taal in het Afghaans is Dari. Als u iemand wilt begroeten in het Dari, zegt u Ruz bacher. Dit betekent “goedendag” en schrijft u als volgt: روز بخیر. In de ochtend begroet u iemand met sobh bacher, dat goedemorgen betekent.
Qua verse groenten, zijn tomaten, uien en aardappels favoriet en ook fruit (grapefruit, granaatappels, abrikozen, sinaasappels, bessen en pruimen) en noten (walnoten, pistache en amandelen) zijn een belangrijk onderdeel van de Afghaanse keuken. Zuivel vind je er terug in de vorm van verse yoghurt.
Krijgen vluchtelingen voorrang voor een sociale huurwoning? Er is al jaren een tekort aan sociale huurwoningen in Nederland. Daarom hebben gemeenten aparte regels voor groepen die met spoed een woning nodig hebben. Vluchtelingen die het asielzoekerscentrum moeten verlaten kunnen daar ook onder vallen.
Heeft een statushouder recht op een uitkering? Ja, wanneer statushouders worden gehuisvest in een gemeente, komen ze in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Voordat ze de 'vluchtelingenstatus' verleend krijgen, verblijven ze meestal de eerste tijd in de asielopvang.
Het geld voor de opvang van asielzoekers komt uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) betaalt een deel van de opvang.
Nederlandse militairen waren tussen 2002 en 2021 achtereenvolgens werkzaam in de Afghaanse provincies Kabul, Baghlan, Kandahar, Uruzgan, Kunduz en Balkh, met als doel onder andere stabiliteit te brengen en het veiligheidsapparaat, het leger en de politie op te bouwen.
ISAF trainingsmissie Kunduz
De trainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz startte in 2011. Doel was de rechtsstaat te verbeteren en de bevolking meer vertrouwen te geven in politie en justitie. Nederland heeft politieagenten getraind, maar ook aanklagers, rechters en advocaten.