Men ziet ze vaak rondlopen in oude huizen omdat ze via naden en kieren eenvoudig in ons leefgebied kunnen komen. De torren en larven voeden zich over het algemeen met vermolmd hout wat bijvoorbeeld onder de vloeren te vinden is waardoor ze prima kunnen overleven en zich vervolgens gaan vermenigvuldigen.
Meeltorren in huis
Wanneer meeltorren in een woning worden aangetroffen zijn zij vrijwel altijd afkomstig uit vogelnesten, ze ontwikkelen zich in de achtergebleven voedselresten in het vogelnest en wanneer de vogels uitgevlogen zijn en het nest verlaten, kunnen ze via het dak in huis komen.
Het is dan ook verstandig om een professionele bestrijder in te schakelen wanneer u last heeft van de meeltor. Een professionele ongediertebestrijder weet namelijk precies hoe hij dit ongedierte uit te weg moet ruimen. Hij verdelgt overigens niet alleen de meeltor zelf, maar richt zich ook tot de eitjes.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
Een boktor is een kever waarvan de larven van de meeste soorten in hout leven. De larven kunnen kilo's hout in huizen, bedrijfspanden of meubels wegvreten waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De huisboktor (Hylotrupes Bajulus) is één van de meest schadelijke kevers ter wereld.
De boktor zelf kan weinig kwaad en zal geen of nauwelijks schade aanrichten. Wel kan de boktor bacteriën met zich mee naar binnen nemen, die voor gezondheidsrisico's zorgen. Het is met name de larve van de boktor, vaak houtworm genoemd, die voor de schade aan uw woning zorgt.
Boktorren komen vaak voor in de zomer. Zo legt een vrouwtje tussen juni en september eitjes in houtwerk. Afhankelijk van hoe warm en vochtig het klimaat is, komen de eitjes binnen 1 tot 2 weken uit.
Bedwantsen zijn kleine (6 mm) roodbruine ovale insecten die leven van het bloed van mens en dier. Ze hebben 6 pootjes waarmee ze snel kunnen lopen. Vliegen of springen kunnen ze niet. Een andere naam voor bedwants is bedluis of wandluis.
U wordt door bedwantsen gebeten als u ergens slaapt waar bedwantsen zijn. Omdat ze klein en plat zijn, kunnen ze zich goed verstoppen. Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen. Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang.
Ze verbergen zich graag in en rondom het bed maar kunnen zich ook goed schuilhouden in losgeraakte plinten, spleten van muren en kieren rond elektriciteitskabels waar je zelf niet bij kan komen. 's Avonds komen ze uit de kieren, naden en spleten rondom het bed om zich te voeden met het bloed van mens en dier.
Ze zitten graag in de zon. Ze kunnen goed vliegen. In de zomer tref je ze vaak in grote aantallen op schermbloemen, zoals Gewone bereklauw en Gewone engelwortel. Dan eten ze stuifmeel, en paren met elkaar.
Wanneer de overlast wordt veroorzaakt door de wat grotere plaagdieren zoals muizen, ratten of steenmarters dan verraden meestal de vorm en grootte van de keutels het diersoort. Keutels van muizen zijn zwart/donkerbruin van kleur en zo groot als rijstkorrels.
Hoe ziet de piepschuimkever eruit? De volwassen kever is ongeveer 6 mm lang en ovaal van vorm en heeft een zwartbruine tot zwarte kleur. Zijn dekschilden bevatten groeven en de voelsprieten zijn lichter gekleurd aan de top en bedekt met gelige haartjes. Een volwassen vrouwtje kan om de paar dagen tot 400 eieren leggen.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
De mot komt vaak ongemerkt het huis binnen via (dieren)voedsel wat u heeft gekocht. Het is niet de mot maar de rups (larve) van de voedselmot die voor besmetting van voedsel zorgt en ook schade toebrengt aan de verpakking van het voedsel zoals plastic en karton waar het voedsel in is verpakt.
Wat eten meelwormen? In de natuur leeft de meelworm in oud, zacht hout en eet ook insecten. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is voor de larven dan komt het voor dat ze elkaar eten. Zoals de naam al doet vermoeden eet de meelworm natuurlijk ook meel, maar ook zemelen en Brinta.
Bedwantsen hebben genoeg aan één beet per week om zich te voeden. Dit doen ze vooral 's nachts, want ze hebben een hekel aan licht. Overdag bijten ze ook, maar dan alleen als ze heel hongerig zijn. Bedenk wel dat ze sowieso heel lang zonder voedsel kunnen.
Het gebruik van ontsmettingsalcohol is populair als huismiddel tegen de bedwantsen omdat men gelooft dat het de bijtende insecten zowel doodt als afweert. Werking: Koop een flesje met ontmettingsalcohol bij de drogist en schenk de inhoud in een verstuivingsfles.
Iedereen kan bedwantsen krijgen. Bedwantsen kunnen zelfs voorkomen in de duurste en schoonste hotels. Dat er bedwantsen aanwezig zijn in uw huis, wil absoluut niet zeggen dat uw huis vies is. Als u bedwantsen heeft is het wel zeer verstandig om zo snel als mogelijk actie te ondernemen.
Je kunt ze terugvinden over je hele lichaam, maar vooral daar waar je lichaam het matras raakt. Bedwantsen maken het zichzelf graag gemakkelijk. Waar de huid het zachtst is, is het makkelijk toehappen voor ze. Denk daarbij aan buik, lenden, benen, billen, rug en zelfs bultjes op hoofdhuid.
Mythe 7: Bedwantsen kruipen over ons lichaam
Bedwantsen houden niet van warmte, Je krijgt ze dus met geen stok in je haar of op je huid, zoals luizen of teken. Ook in onze kleding vinden ze het te warm.
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
Boktorren kunt u herkennen doordat ze geluid maken in de houten balken in de kap van uw woning. Terwijl ze zich gedurende een aantal jaren een weg door het hout banen, kunt u hun geknaag horen. Dit geluid is in de zomer eerder waarneembaar dan in de winter.