De dodo, ook wel walghvogel genoemd, was een vogel die niet kon vliegen. Vogels die niet kunnen vliegen, noemen we meestal loopvogels. Toch was de dodo geen echte loopvogel, want oorspronkelijk hoorden ze bij de familie van de duifachtigen en dat zijn vogels die wel vliegen.
Waarom uitgestorven? Omdat de dodo op het afgelegen eiland Mauritius geen natuurlijke vijanden had, was hij in de loop van de tijd het vliegvermogen kwijtgeraakt; immers, als je voor niemand hoeft te vluchten, heb je niet zoveel aan vleugels.
Negen soorten broedvogels zijn in Nederland uitgestorven, waaronder de goudplevier (Pluvialis apricaria) en de hop (Upupa epops). Daarnaast worden volgens de onderzoekerstien soorten ernstig bedreigd, waaronder de velduil (Asio flammeus), dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus) en grauwe kiekendief( Circus pygargus).
De dodo (Raphus cucullatus) is een uitgestorven vogel die behoort tot de duifachtigen (Columbiformes) en de onderfamilie van de dodo's (Raphinae). De dodo was een gedrongen vogel met kleine vleugels die niet meer geschikt waren om te vliegen. De dodo kon zich alleen lopend verplaatsen.
De dodo kwam alleen voor op Mauritius, maar stierf uit aan het eind van de zeventiende eeuw. De vogel woog zo'n 20 kilo, was een meter hoog en kon niet vliegen of zwemmen.
Met de 3D-scan en moderne computermodellen leren de onderzoekers nu meer over de échte dodo. Zo kon het beest zijn kop vrij ronddraaien en at het waarschijnlijk ook harde zaden en krabben.
Lisa reconstrueert met drie wetenschappers het leven van de Dodo. De vogel die inmiddels het symbool is geworden van alle uitgestorven dieren. Hij kwam alleen maar voor op het eiland Mauritius.
Dodo Vape pods zijn wegwerp systemen en bevatten elk 2ml en 20mg nic salt nicotine. Ze zijn in verschillende smaken beschikbaar: Menthol: smaakt naar menthol. Strawberry Ice: smaakt naar een fruit mix van aardbeien en ice.
In zijn boek spreekt Quammen zijn vermoeden uit dat de dodo het geluid 'doo-doo' maakte, en naar zijn eigen geluid is vernoemd.
De dodo was in meer dan een miljoen jaar perfect aangepast aan zijn omgeving. Het dier is waarschijnlijk uitgestorven doordat met de mens ook ratten zijn geïntroduceerd op het eiland Mauritius. Zij waren verzot op de eieren van de dodo's. De knaagdieren zouden er zonder de mens nooit gekomen zijn.
1. De Reuzenibis (Thaumatibis gigantea) De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
De oudste bekende wilde vogel is een Laysan-albatros. Ze heeft de naam 'Wisdom' gekregen, is nu 67 jaar en broedt nog elk jaar een ei uit!
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds dieren die van de aardbodem verdwijnen. Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
We kennen allemaal nog wel meer vogelsoorten die niet kunnen vliegen. Zo is er de kiwi, de struisvogel en natuurlijk die arme dodo. Al deze vogels hadden/hebben vleugels, maar deze zijn niet sterk genoeg om hun relatief zware lijfjes van de grond te tillen.
Behalve vogels, zijn er ook andere dieren die kunnen vliegen. Zoals vlinders, vliegen en libellen. De meeste insecten hebben vier vleugels. Ze bestaan uit een dun vliesje en kunnen alle kanten op bewegen.
Waar komt de naam dodo vandaan? Het woord 'dodo' stamt af van het vroegere Nederlandse woord 'dodaers'. Zo noemden de VOC-matrozen het lelijke dikke achterwerk van het beest toen ze hem voor het eerst zagen. Later veranderde 'dodaers' in 'dodo' en ging het niet meer alleen om zijn kont.
Evolutie. De dodo stamt af van dezelfde familie als andere duifachtigen en moet zich zo'n anderhalf miljoen jaar geleden hebben ontwikkeld tot loopvogel toen het eiland Mauritius – de enige plek waar de dodo voorkwam – ontstond. De vogel at waarschijnlijk vis die hij ving door in kleine waterpoeltjes rond te struinen.
Dankzij de bewaard gebleven botten weten we dat de dodo bijna één meter groot was en wel 15 à 20 kilo woog, drie keer zo zwaar als een zwaan! Hij was familie van de duif, al zou je dat niet zo snel denken. Kort na 1700 gingen de Hollanders uit Mauritius weg.
De uitgehongerde Nederlandse zeevaarders die Mauritius bereikten stortten zich meteen op de dieren om ze op te eten. Ook de huisdieren die de Nederlanders hadden meegenomen, zoals honden, stortten zich op de beesten. De smaak van het dier viel echter tegen, het vlees bleek erg taai.
De Dodo vape is een e-sigaret die wordt gemaakt door dezelfde producent als Elfbar. Deze e-sigaret heeft 800 puffs. Iets meer dus dan de 600 puffs variant.
Mauritius. Ze werden ooit gevonden op het eiland Mauritius, maar sinds 1700 zijn dodo's van de aardbodem verdwenen. De bijzondere vogels kunnen echter elk moment een comeback maken.
Rond het jaar 1690 stierf de dodo uit, vooral door Nederlands toedoen, was de veronderstelling.
Die aten veel dodo-eieren. Zeker is in elk geval dat in 1662 de laatste dodo is gezien. Wetenschappers vermoeden dat hij rond 1690 is uitgestorven.