Eet met een noodkroon geen hard of kleverig voedsel! Ook kunt u beter even geen stokers of floss gebruiken bij uw noodkroon. Het is belangrijk dat de noodkroon twee weken blijft zitten! Mocht de noodkroon los gaan dan kunt u hem proberen terug te plaatsen met eventueel wat tandpasta of vaseline.
Hoe lang duurt het? De eerste afspraak omvat het beslijpen van de tand of kies, het afdrukken en het maken van een tijdelijke kroon: 60 min. Voor een brug met hier 90 min voor ingepland worden. Het maken van een kroon of brug bij tandtechnisch laboratorium: 2 weken.
Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies , maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon contact op met uw tandarts.
Noodvoorziening – Na de eerste behandeling wordt er een tijdelijke kunststof noodkroon of noodbrug geplaatst. Deze zit nog niet definitief vast. Daarom is het in deze periode aan te raden om geen harde of kleverige producten te eten, omdat de noodkroon dan makkelijker los kan raken.
De behandeling
Zij verdooft u en maakt een malletje waarmee de noodkroon gemaakt wordt en ze bepaalt de kleur. De tandarts zal een groot deel van de tand of kies omslijpen; rondom de kies en van het kauwvlak wordt ongeveer een millimeter afgehaald.
Zonder een kroon loopt u het risico dat de tand of kies verloren gaat. Er zijn dus geen alternatieven voor een kroon. In plaats van een brug kunt u de ontbrekende tanden of kiezen vervangen door een implantaat, frameprothese of partiële prothese.
De behandeling doet door de verdoving meestal geen pijn. Na de behandeling kunnen de tanden of kiezen en het tandvlees gevoelig zijn. Indien de gevoeligheid toeneemt, kunt u het beste uw tandarts raadplegen.
De kies/tand is afgesloten met een tijdelijke vulling. Deze vulling kan maximaal 3 maand blijven zitten. Ons advies is om de wortelkanaalbehandeling te laten afmaken binnen een maand na de start van de behandeling.
Wat te doen bij het uitvallen van een kroon? Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet u tijdig door uw tandarts laten repareren. Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken.
Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.
Tijdelijke kroon, gemaakt van kunsthars of metaal (RVS), dat met cement wordt vastgezet om afgeslepen tand te beschermen totdat definitieve kroon klaar is.
De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen).
Wat is een implantaat? Een gebitsimplantaat is een titanium schroefje dat als kunstwortel in de kaak wordt geplaatst. Een implantaat neemt de functie over van de tandwortel en kan gebruikt worden als solide basis voor kronen, bruggen of protheses. Implantaten worden al meer dan 50 jaar professioneel gebruikt.
Garantie op een kunstgebit, kroon, implantaat of brug
Standaard zit er 1 jaar garantie op een kunstgebit. Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
Als de vulling er inderdaad echt uit is, heb je te maken met een zeer uitzonderlijke situatie. In dit geval moet er een nieuwe noodvulling worden gemaakt. Nee. De oorzaak van het probleem zit namelijk in het binnenste tand of kies, in de wortelkanalen.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Wanneer kan ik weer alles eten en mijn tandenpoetsen? Wees op de dag van de behandeling voorzichtig met hard voedsel, als u een noodvulling heeft gekregen. Het materiaal is dan namelijk nog niet helemaal uitgehard. Verder kunt u uw gebit gewoon reinigen zoals u gewend bent.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Waarom wordt er eerst een noodvulling gebruikt en niet meteen definitief gevuld? Een patiënt die zich met een ontstoken zenuw meldt bij een tandarts, zal vaak tussen de bestaande afspraken gepland moeten worden, de beschikbare tijd is dan waarschijnlijk beperkt.
De behandeling verloopt in stappen. Hiervoor zullen wij twee of (hooguit) drie afspraken met u maken. Deze afspraken zullen een half uur tot anderhalf uur duren. Na plaatsing van de kroon kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn.
Mondhygiëne bij implantaten
Het is erg belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Bij een slechte mondhygiëne kunt u uw implantaat verliezen.
Soms worden kronen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.