Mayonaise. Het insmeren van je tosti met boter voordat je hem bakt is cruciaal. Alleen op deze manier krijg je de knapperige, boterachtige buitenkant.
En leg de sneetjes brood in een warme koekenpan op laag vuur met de bakzijde omlaag. Zo kan het brood beginnen krokant te worden, dit duurt langer dan het smelten van de kaas. Beleg tijdens het bakken één boterham met plakken kaas tot net binnen de rand. Leg de onbelegde boterham op de kaas en bak de tosti goudbruin.
Tip: kies voor niet té dikke sneeën brood en het liefst geen brood met gaten (zoals je soms bij zuurdesembrood ziet), anders wil de kaas er soms nog wel eens uitdruipen. Ook fijn: als je brood iets ouder is, is het ideaal voor tosti's.
Hoe vetter en minder gerijpt de kaas is, hoe beter hij smelt. Oude kaas of Parmezaanse kaas zijn dus minder geschikt dan jonge kaas bijvoorbeeld. En een volvette variant smelt makkelijker dan 30+ kaas. Jonge Goudse 48+ kaas is bijvoorbeeld ideaal, net als Cheddar of Emmentaler.
De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren. Het beleg kan sterk variëren, maar bestaat meestal uit kaas en ham.
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
Een tosti lijkt groter wanneer ie schuin is doorgesneden. Door de scherpe hoeken kun je de tosti makkelijker dippen in saus. Driehoeken zijn interessanter dan vierkanten.
Mayonaise is de ongezonde keuze als saus bij je tosti. Dan is ketchup beter. In tegenstelling tot mayonaise of de meeste andere frietsauzen bevat ketchup geen vet en amper calorieën. Bovendien wordt ketchup zoals je weet gemaakt van tomaten.
Hoe vetter een kaas is, hoe makkelijker hij smelt. Een 30+ kaas smelt bijvoorbeeld minder goed dan een 48+ plakje. Als een kaas meer vocht bevat, lossen de eiwitten als ze warm worden makkelijk op in het vocht. Daarom smelten romige kazen als brie of mozerella makkelijker dan harde kazen.
Een tosti hoeft maar 4 tot 5 minuten in een tosti-ijzer. Het is wel slim om je tosti-ijzer van tevoren op te warmen. Zet het apparaat 5 minuten van te voren aan op de juiste temperatuur. Leg je tosti daarna 4-5 minuten in het apparaat en je tosti is klaar.
Een klassieke tosti bestaat uit 2 witte boterhamen besmeerd met halvarine, 2 plakken 48+ kaas en 1 plak ham. Deze tosti bevat ongeveer 459 kilocalorieën en zo'n 13 gram verzadigd vet. Wil je liever een gezondere variant? Kies dan voor 2 volkoren boterhammen besmeerd met halvarine en 1 plak 30+ kaas en 1 plak ham.
Een tosti bevat niet meer calorieën dan een dubbele boterham met (ham en) kaas. Het toasten verandert niets aan het aantal calorieën of de hoeveelheid voedingsstoffen.
Feta of oude kaas is in ieder geval geen groot succes. Je kunt beter jonge Goudse kaas of cheddar gebruiken. Deze soorten kaas smelten goed! Je kunt het best jonge, zachte, vette kazen gebruiken om te smelten.
Je zet het apparaat aan en stelt daarna de temperatuur in. Dit kunnen temperaturen tussen de 50 en 300 graden Celsius zijn. Nadat je de temperatuur hebt gekozen, geeft het tosti-ijzer aan wanneer je kunt beginnen met het bakken van tosti's.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Bevat kaas erg veel calcium, dan is het in gesmolten toestand niet rekbaar en krijg je dus geen elastische slierten. In extreme gevallen bevat kaas zoveel calcium dat het zelfs helemaal niet smelt. Ook te weinig calcium is niet goed.
Elke kaas heeft een verschillend smeltpunt. Voor zachte kazen zoals mozzarella ligt dat al rond de 55°C, hardere kazen zoals pecorino smelten meestal pas rond de 80°C. Hoe komt dat precies?
Snijd de cheddar in stukken en doe het in een bakje. Smelt de kaas in de magnetron op vol vermogen (ongeveer 1 minuut, af en toe controleren).
Wel is bekend wanneer de tosti voor het eerst in de horeca uitkwam. Het eerste recept hiervoor was om twee boterhammen te beleggen met ham en kaas.Daarna werd het geheel goudbruin gebakken in boter. Dit recept verscheen voor het eerst op de kaart in 1910 in Parijs, en het was te koop onder de naam 'Croque Monsieur'.
Hoeveel kaas
Kaas is een calorierijk voedingsmiddel en bevat relatief veel verzadigd vet, dus als je daar veel van gebruikt wordt een tosti ongezond. Als je gewoon de normale hoeveelheid kaas (20 gram = 3x schaven) gebruikt, dan komt het op hetzelfde neer als wanneer je een dubbele boterham met kaas eet.
Remia Tosti Quick is een rijk gevulde tomatensaus waarmee je in een handomdraai een heerlijke tosti maakt. 1 Smeer de Tosti Quick saus op een boterham. 2 Leg er vervolgens een plak kaas en eventueel een plak ham op. Dek het geheel af met een tweede boterham.
Een diagonaal gesneden tosti is makkelijker te dippen in saus. Door 'm diagonaal te snijden heb je een groter vlak waar je tong contact maakt met de gesmolten kaas. Door dat grotere schuine 'kaasvlak' is de kans op een kaasbrug groter.
Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
Het woord 'tosti' komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat 'geroosterd' betekent. Helaas is het verder niet bekend hoe iemand dan de tosti heeft uitgevonden en waar ze dus deze naam voor hebben bedacht toen der tijd. Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk.