Alcoholische neuropathie wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van alcohol. Bij de afbraak van alcohol in je lever hopen zich giftige stoffen op in je lichaam. Na jarenlang overmatig alcoholgebruik tasten deze stoffen je zenuwen aan.
Hoe speelt alcohol een rol? Bij de afbraak van alcohol komen er giftige stoffen vrij, die zich kunnen ophopen in het lichaam. Na verloop van tijd tasten deze giftige stoffen de zenuwen aan en beschadigen ze. Hierdoor ontstaat polyneuropathie of zenuwontsteking.
Steun van familie, vrienden en collega's kan heel veel helpen. Als u zich somber, bang of boos voelt over de pijn, kan dit de pijn erger maken.
Langdurig overmatig alcoholgebruik kan afwijkingen veroorzaken in het zenuwstelsel. Dit kan variëren van een lichte, voorbijgaande last zoals een kater, tot ernstige, blijvende aandoeningen zoals epilepsie. Naast het toxische effect van de alcohol zelf kan ook een tekort aan thiamine (vitamine B1) een rol spelen.
Neuropathie gaat in het algemeen niet meer weg. Met een goede aanpak kunnen de klachten wel verminderen en kan verdere schade beperkt blijven. Als u zenuwschade heeft wilt u wellicht weten wat de latere gevolgen kunnen zijn, naast de klachten die u ervan kunt krijgen.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Over het algemeen hebben mensen met een polyneuropathie een normale levensverwachting.
Alcoholische neuropathie is een aandoening waarbij het zenuwstelsel beschadigd is. Het kan invloed hebben op zenuwen in je hele lichaam. Vaak raken alleen de gevoelszenuwen beschadigd, maar in sommige gevallen zijn ook de motorische zenuwen beschadigd (polyneuropathie).
Bij veel mensen verdwijnen de klachten door de neuropathie na verloop van tijd als de behandeling gestopt is. Omdat beschadigde zenuwcellen traag herstellen, kan dat wel maanden of jaren duren. Vooraf is niet te voorspellen of de neuropathie overgaat. Soms gaan de klachten niet weg, of verdwijnen ze maar voor een deel.
Symptomen neuropathie in de voet
Een doof gevoel of tintelingen. Scherpe, stekende pijn in de voet. Een branderig gevoel in de voet. Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
Vermijd voeding met hoge glucosewaarden. Dit kan de stofwisselingen van de zenuwen verstoren. Daarnaast kan diabetes leiden tot een beschadiging van de kleine bloedvaatjes wat resulteert in een zuurstoftekort. De zenuwen kunnen beschadigen door een gebrek aan zuurstof.
Overmatig alcoholgebruik: meer dan 14 glazen (vrouwen) of meer dan 21 glazen (mannen) alcohol per week drinken. Zwaar drinken: minstens 1 keer per week ten minste vier (voor vrouwen) of zes (voor mannen) glazen alcohol op één dag drinken.
Gunstig effect magnesium
Wout zegt hierover: “Hoogstwaarschijnlijk doet magnesium ook veel positiefs bij typische diabetescomplicaties zoals slecht zien, nierproblemen en neuropathie (pijn, tintelingen, gevoelloosheid in handen en voeten).
Neuropathie kan dus worden veroorzaakt door een te veel aan bepaalde stoffen, maar ook door te weinig. Denk b.v. aan een tekort van vitamines, zoals vitamine B12. Dat is een vitamine die de werkzaamheid van de zenuwen ondersteunt. Als die zenuwen niet goed functioneren ontstaan allerlei vervelende symptomen.
Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen, de 'bedrading'. Polyneuropathie betekent dat op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen zijn aangedaan. Spieren en gevoel functioneren dan niet meer naar behoren.
Vooruitzichten. Slechts een klein deel van de vormen van polyneuropathie is behandelbaar. Wel zijn er voldoende mogelijkheden om met polyneuropathie te leren omgaan. Na een poliklinisch revalidatieprogramma gaan veel patiënten verder met fysiotherapie of fysiofitness bij hen in de buurt.
Behandeling van polyneuropathie in het Anna Ziekenhuis
De specialisten van de afdeling klinische neurofysiologie zijn gespecialiseerd in het opsporen van allerlei stoornissen, waaronder stoornissen in het zenuwstelsel. Na het stellen van de diagnose wordt bepaald welke behandeling u nodig heeft.
Polyneuropathie kan veroorzaakt worden door overmatig alcohol- of medicijngebruik zoals bijvoorbeeld chemotherapie. Erfelijke oorzaken. Je kunt genetische afwijkingen hebben waardoor je polyneuropathie ontwikkeld. Vaak zijn er dan meerdere familieleden aangedaan.
De pijn kan variëren van schietende, stekende tot zeurende pijn. Zaken die kunnen wijzen op een aantasting van motorische zenuwen zijn krampen, dunner wordende spieren (atrofie) en spierzwakte. Dit uit zich door krachtsvermindering en kan zelfs leiden tot verlamming (paralyse).
Veel mensen met neuropathie voelen zich beter als ze uitgerust zijn en goed in hun vel zitten. Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie na chemotherapie. Vermijd contact met kou, zoals kou uit de koelkast of buiten.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.