Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten kunnen zorgen voor rode of zelfs zwarte ontlasting. Maar ook voedingsmiddelen zoals bietjes, rode kool of producten met veel kleurstoffen kunnen deze afwijkende kleur tot gevolg hebben.
Oorzaken van zwarte poep
De oorzaak kan heel onschuldig zijn. Het kan bijvoorbeeld komen door donkere voedingsmiddelen, zoals drop, bosbessen of rode wijn. Ook ijzersupplementen of koolstoftabletten kunnen de poep donker kleuren. Dan is er meestal niet zoveel bijzonders aan de hand.
De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is. Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur.
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
Melena ontstaat door vermenging van bloed in de stoelgang, waardoor die zwart wordt. Bloed krijgt namelijk na vertering door maagzuur, enzymen en bacteriën in het maagdarmstelsel een zwarte kleur. Rood bloed in of bij de stoelgang wijst op een oorzaak in de buurt van de aars (bvb. aambeien).
Hoe donkerder de kleur van het bloed, hoe verder de bloeding weg zit van de anus. Het bloed is dan al een tijdje onderweg in uw maag-darmsysteem. Helderrood bloed bij ontlasting betekent dat het bloed nog vers is. Dit kan wijzen op bijvoorbeeld aambeien of een anusfissuur; dit is een kloofje in de huid rond de anus.
Melena is een zwarte, kleverige, teer-achtige ontlasting, met een kenmerkende geur. Het wordt veroorzaakt door een bloeding in de slokdarm, maag of de dunne darm. Als vuistregel wordt gezegd dat een bloeding boven het ligament van Treitz melena veroorzaakt.
Verzakking van de dunne darm (enterocele)
Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak 's nachts het gevoel hebt dat u moet poepen.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Bij zeer grote bloedingen ontstaan er shockverschijnselen en kan u ook bloed op gaan braken. Dit is een medisch spoedgeval en u moet zo snel mogelijk naar een ziekenhuis.
Deze bruine kleur ontstaat door omzetting van bilirubine in de dunne darm. Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine, het stofje dat rode bloedcellen hun kleur geeft. Als er geen of te weinig bilirubine in je poep zit, krijgt deze een lichte, grijze kleur.
Zwarte ontlasting na het drinken van rode wijn
Bepaalde stoffen in rode wijn zorgen ervoor dat je tijdelijk zwarte ontlasting na alcohol krijgt. Doordat alcohol de druk in je dunne darm verhoogt, komt er meer water in de darm en wordt je ontlasting dunner.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Hoge gastro-intestinale bloedingen zijn bloedingen in het gebied van de keelholte tot aan het ligament van Treitz (het begin van de dunne darm). Een hoge bloeding gaat meestal gepaard met bloedbraken en teerontlasting die gedeeltelijk verteerd bloed bevat (melaena).
De meest voorkomende oorzaken van een maag- of darmbloeding zijn een maag- of dunne darmzweer, gastritis (maagontsteking), bloedingen uit spataders van de slokdarm, kleine scheurtjes in het onderste gedeelte van de slokdarm (dat kan voorkomen na langdurig en heftig braken), tumoren in het spijsverteringskanaal, ...
Patiënten die na een beroerte een gastro-intestinale bloeding krijgen, lopen meer risico op overlijden of blijvende zware handicaps dan patiënten die gevrijwaard blijven van zo'n bloeding.
Deze methode is bedoeld om zwelling, inwendige bloeding en pijn tegen te gaan: Rust: de spier rust geven en zo min mogelijk belasten (eventueel gebruik van mitella en/of krukken) IJs: minimaal 10 minuten koelen. Compressie: druk geven.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Bloed is meestal alleen zichtbaar wanneer er een bloeding in het laatste deel van de dikke darm zit -de endeldarm of anus- zoals bij aambeien het geval is.