Als de boilertemperatuur tussen 50 en 60 graden Celsius wordt gehouden, is er geen probleem. De bacteriën overleven dat niet. Toch raadt Van der Wielen het drinken van warm water uit een close-in boiler af, want behalve de kans op bacteriën, zorgt een dergelijke boiler voor metaalafgifte.
Water in boilers en geisers staat in contact met het materiaal waaruit de ketel, het verwar- mingselement of de leidingen gemaakt zijn. Vaak is dit koper en in sommige gevallen ook aluminium. Drinkwater met meer dan 3 mg koper/l kan misselijkheid, overgeven en diarree veroorzaken.
Drink liever geen warm water rechtstreeks uit de kraan. Warm water stroomt in huis door metalen leidingen en apparaten zoals bijvoorbeeld de boiler.In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Waterleidingbedrijven garanderen de kwaliteit van koud kraanwater.
Misschien vind je het fijn om de dag te starten met een glas warm kraanwater met citroen of een slok warm water onder de douche. Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Het water krijgt namelijk een vieze smaak waardoor de thee die u ervan maakt minder smaakt. “Opnieuw koken haalt het zuur- en stikstof uit het water waardoor het een platte smaak krijgt”, vertelt William Gorman, voorzitter van The UK TEA and Infusions Association aan de Engelse krant The Telegraph.
Ons eigen kraanwater is namelijk niet geschikt voor koffie en thee. Voor deze dranken moet het water gefilterd worden, want ons water is hard. Zodra je water boven de 60 graden verhit krijg je kalksteen, die absorbeert de fijne aroma's in koffie en thee. Met zacht water smaakt je thee dus veel beter.”
Een Quooker CUBE is zelfs een kraan die gekoeld, gefilterd en ontkalkt water levert. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gezond drinkwater. De kraan is eenvoudig te gebruiken en het levert koud en proper water. Er is geen ontkalking nodig en het water is gefilterd, dus je weet dat je gezond water drinkt.
Niet wetenschappelijk bewezen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat gekookt warm water direct gezondheidsvoordelen biedt bij deze processen. En ook niet of het beter is dan het drinken van koud water. Al met al is er maar weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van het drinken van water.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!
Water drinken op de nuchtere maag, direct na het opstaan, zorgt ervoor dat deze gifstoffen uitgescheiden worden via zweet en urine. De meest voorkomende oorzaak van slecht werkende darmen en/of constipatie is het te weinig drinken van water. Water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost.
Met warm water wordt het water bedoeld dat afkomstig is van een heetwaterapparaat (boiler) of van een combinatietoestel (warm water en centrale verwarming). Dat water heeft niet meer de kwaliteit van drinkwater, zelfs als het later wordt gekoeld.
Je kunt ongeveer 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler en 15 minuten met een 50 liter boiler. Maar let op: deze waarden zijn indicatief en ook zeer afhankelijk van meerdere factoren zoals bijvoorbeeld het literverbruik van je douchekop.
Het hete water uit een boiler heeft een temperatuur van rond de 80° C, dat van uit een geiser tussen de 55 en 70 ° C, afhankelijk van de instelling van de geiser.
Milieucentraal stelt dat een Combi-kokendwaterkraan (een Quooker) 280 kWh per jaar verbruikt, tegenover de normale boiler in de keuken die je 460 kWh per jaar aan energieverbruik kost. Met de combi-kokendwaterkraan heb je zowel warm als gekookt water.
Als je bijvoorbeeld 5 liter per dag gebruikt, is het verbruik van de Quooker ongeveer 0,605 kWh aan, terwijl een inefficiënt gebruik van een waterkoker zou neerkomen op ongeveer 0,6375 kWh.
Als je bijvoorbeeld weinig kokend water op een dag nodig hebt, dan zou je aan een waterkoker genoeg hebben. Het water in een reservoir van Quooker wordt namelijk altijd op temperatuur gehouden: ook als dat niet nodig is. Indien je meerdere keren per dag kokend water nodig hebt, is een Quooker een betere optie.
Opgewarmd water verliest een heleboel zuurstof en daardoor is er in het water ruimte voor metalen, bacteriën en giftige bestanddelen. Je gebruikt dus best koud water wanneer je iets wil koken.
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
In Nederland is de kwaliteit van het water dat uit de kraan komt zeer goed. Dat vinden we heel gewoon. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt.
Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.
Het enige verschil is hoe snél het water dat punt bereikt. Als je de energie zo efficiënt mogelijk weet toe te voegen, kookt het water sneller. Met andere woorden: je moet zo min mogelijk energie verloren laten gaan.
"Het vermogen van inductie is het dubbele dan dat van de waterkoker en het duurt ook dubbel zo lang om water op te warmen. Het kost 0,10 euro om één liter water te koken op inductie." Met zekerheid is een waterkoker dus de goedkoopste manier om water op te warmen!