Denemarken heeft een gemiddelde zomertemperatuur rond de 20˚C en een gemiddelde temperatuur (jaarrond) van 11˚C.
De warmste streken zijn Bornholm, Falster, Lolland en Viborg. De koudste maand is februari, met een gemiddelde temperatuur van 0°C. De temperatuur in de winter is bijna 3°C kouder dan in Nederland en als het vriest, vriest het ook hard.
De beste reistijd voor Denemarken is april t/m oktober. Denemarken is bijna geheel omringd door zee en heeft daardoor weinig landelijk verschil in klimaat. De zomers zijn kort met een temperatuur tussen de 20°C en 25°C en veel zonneschijn, het hele jaar door valt er een milde regen.
Hoe is het weer in augustus in Kopenhagen? Gemiddeld is het maximaal 20°C in augustus in Kopenhagen en minimaal rond de 16°C. De zeetemperatuur ligt rond de 20°C. Er valt in augustus op 17 dagen neerslag met een totaal van 44 mm en is deze maand 14 dagen droog in Kopenhagen.
De zomers in Denemarken zijn vaak zonniger dan die in Nederland doordat het langer licht is overdag, heerlijk! Vooral bij de kustgebieden kan het flink waaien doordat Denemarken grotendeels is omgeven door zee. Over het algemeen is de beste reistijd voor Denemarken van april tot en met oktober.
Een vakantie in Denemarken hoeft niet duurder uit te vallen dan een vakantie in een ander land. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt gemiddeld ca.5-7% hoger dan in Nederland en België. Het is aan te raden sommige artikelen van huis mee te nemen, omdat ze in Denemarken duurder zijn als gevolg van hogere accijnzen.
Temperatuur in Denemarken
Statistisch gezien zijn januari en februari de koudste maanden met een gemiddelde temperatuur van 2˚C en juli en augustus zijn de warmste maanden, met 20.5˚C.
Augustus is de warmste maand van het jaar in Europa. De thermometer tikt in veel landen de 30 graden Celsius aan. Augustus biedt dan ook ontelbaar veel vakantiemogelijkheden. Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië zijn mooie bestemmingen in augustus.
In Denemarken is het in de winter bijna 3 graden kouder dan in Nederland en als het vriest kan het ook goed vriezen. Vorst komt vaak voor. Gemiddeld vriest het op zo'n 75 dagen en sommige stations in het noorden van Jutland kennen zelfs 103 dagen vorst per jaar.
Een vakantie in Denemarken hoeft niet duurder te zijn dan een gemiddelde vakantie in een ander land. Levensmiddelen in een gemiddelde supermarkt zijn qua prijsniveau ongeveer 5% duurder dan in Nederland. Vaak zijn de prijzen ook sterk afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, zoals bij groenten.
Zuidoost-Jutland is het historische gebied van Nederland en wordt ook wel gezien als de mooiste en groenste gebieden van heel Denemarken. West-Jutland kent een kust van maar liefst 400 kilometer lang en wordt dan ook voornamelijk bezocht vanwege haar stranden. Noordwest-Jutland staat zelfs bekend als de Deense Rivièra.
Hoe lang duurt de vlucht van Nederland naar Denemarken? De gemiddelde vlucht van Nederland naar Nordhavn (hoofdstad van Denemarken), duurt 1 uur en 22 minuten.
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in 'laagjes' mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. In Denemarken is er vaak een buitje te verwachten, dus een paraplu of een regenjas is handig.
Denemarken is een ideaal vakantieland: het is lekker dichtbij, prachtige natuurgebieden, mooie stranden en ruime vakantiehuizen. Maar ook veel kindvriendelijke attracties, gezellige stadjes, interessante bezienswaardigheden voor stellen en heerlijke ijsjes!
Temperatuurverloop. Augustus was met een gemiddelde temperatuur van 20,0 °C tegen normaal 17,9 °C de op twee na warmste augustusmaand sinds 1901. Alleen in 2020 (20,4 °C) en 1997 (20,5 °C) verliep augustus nog warmer. Op meerdere stations in het zuiden was het de warmste augustus sinds het begin van de waarnemingen.
Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met niet al te warme zomers en vrij milde winters. De invloed van het zeewater is hier minder sterk dan in Nederland, waardoor in de zomermaanden het oostelijke deel van Denemarken kouder wordt dan het westen en de zomers over het algemeen weer wat warmer zijn aan de oostzijde.
De zomervakanties in Denemarken zijn gezellig druk. Populaire badplaatsen als Skagen, Blåvand en Gilleleje stromen dan vol met zonaanbidders uit binnen- en buitenland. Tegelijkertijd zijn de stranden heerlijk rustig. Er is simpelweg zó veel strand, dat het er nooit druk voelt.
De gemiddelde jaartemperatuur voor Kopenhagen is 11°C en er valt in een jaar tijd 295 mm regen. Het is 151 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 81% en een UV-index van 3.
Augustus was met een gemiddelde temperatuur van 17,6 °C tegen normaal 17,9 °C iets minder warm dan normaal. De maand begon vrij koel, maar vanaf 10 augustus was het twee weken warm zomerweer. Daarna daalde de temperatuur en de maand eindigde wat te koel.
Canarische Eilanden
De gemiddelde augustus temperatuur in 27°C, maar de constante bries van de passaatwind zorgt dat het nooit te warm aanvoelt. Vergelijkbaar in temperatuur, maar met een heel eigen karakter, is Lanzarote.
Spanje is in januari het warmste land van Europa en er zijn veel mooie plaatsen op het vasteland waar je van de winterzon kunt genieten.
In de zomermaanden juni, juli en augustus wordt het 's middags gemiddeld 20 tot 22 graden in Kopenhagen. In juli en augustus ligt de kans op zomers weer (minstens 25 graden) rond de 30 procent. In juni ligt die kans iets lager: ongeveer rond de 15 tot 20 procent.