Paarden voelen zich het fijnst tussen de 0 en 20 graden Celsius. Boven de 20 graden is het al snel te warm voor ze. Als je je paard wilt laten bewegen, doe je dit op warme dagen dan niet in de volle zon, maar in de koelte van de ochtend of avond. Zodra je paard veel zweet en het te warm krijgt, is dit ongezond.
Paarden kunnen meestal goed overweg met zomerse temperaturen, maar te veel zon en hitte kunnen ook slecht voor ze zijn. Een zonnesteek of hitteberoerte liggen op de loer.
Paarden kunnen goed met warmte omgaan, maar extreme warmte kan gevaarlijk zijn voor paarden. Dehydratie, sloomheid en algehele malaise kunnen het gevolg zijn van oververhitting.
Als de temperatuur boven de 25 graden komt, is het eigenlijk te warm voor een paard. Normaliter past het dier zich aan de hitte aan, maar door een combinatie van factoren zoals arbeid, weinig wind en hoge luchtvochtigheid kan de lichaamstemperatuur hoog oplopen.
De comfortzone voor een paard ligt ongeveer tussen de +5°C en de +25°C. 's Zomers is het vaak te warm en hebben paarden vooral schaduw nodig. 's Winters is het buiten vaak te nat.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Vooral bij warm, vochtig weer en een zware training kan een paard oververhit raken. Je paard heeft onder deze omstandigheden meer moeite om af te koelen door middel van zweten. De verdamping van het zweet gaat te langzaam en hierdoor raakt het paard te weinig warmte kwijt.
Voor koelen wanneer je paard 'in rust' is kun je lauw water gebruiken. Normaal gesproken wrijf je je paard droog na het afspuiten, of gebruik je een zweetmes. Maar wil je je paard koel houden met extreme temperaturen, laat hem dan gewoon nat en zet hem daarna in de schaduw.
Paarden trekken de onweer meer aan dan mensen door de zogenaamde stapspanning. Die is bij een paard veel groter dan bij een mens. Tussen de hoeven ontstaat bij een inslag namelijk een spanningsveld op de grond. Paarden en Pony's zijn daardoor veel sneller slachtoffer van een blikseminslag.
De Sectorraad Paarden heeft gesteld dat bij temperaturen van 35 graden en meer alle evenementen en wedstrijden met paarden geannuleerd dienen te worden.
Het is belangrijk dat het wassen/afspuiten op de goede manier gebeurt. Als het water te koud is dan kun je het weefsel namelijk beschadigen. Daarbij moet de waterstraal zacht zijn en een koele tot lauwe temperatuur hebben. Begin altijd bij de benen, omdat deze het verst van het hart af zijn.
Een gezond paard heeft een temperatuur tussen de 37,4 en 38 graden Celsius. Vanaf ca. 38,4 graden spreken we over verhoging en vanaf ca. 38,9 graden over koorts.
Het is dus niet nodig om de hoeven van je paard te beschermen tegen de vrieskou. Doordat paardenhoeven warm zijn, smelt de sneeuw eronder weg en blijven er geen klonten ijs onder hangen. Je paard kan daarom prima op blote hoeven naar buiten in de sneeuw.
Paarden en pony's ontwikkelen een wintervacht wanneer ze gewend zijn om vaak buiten te lopen. Zonder heftige wind en sterk vriezen is het voor deze dieren geen probleem. Paarden/ pony's die een laag sneeuw op hun rug hebben ervaren dan ook geen problemen, de sneeuw werkt zelfs isolerend.
Koelen met water
Minimaal 20 minuten voor het beste resultaat dus nogal een langdurige klus. Beter nog zijn wisselbaden, dus afwisselend koud en warm water, bijvoorbeeld 3 minuten koud, 1 minuut warm enzovoorts. De afwisseling van warm en koud water stimuleert de bloedsomloop nog beter.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
Door het verdampen van zweet is een paard hoofdzakelijk in staat om af te koelen. 80% van de energie van spierarbeid wordt geproduceerd in de vorm van warmte. Deze warmte moet afgevoerd worden om oververhitting te voorkomen. Bloed transporteert deze warmte naar de huid en longen waar het afgevoerd kan worden.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur.
Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen kou te beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haar. Wanneer ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend.” Bij geschoren paarden is deze natuurlijke isolatie weggehaald.
Een trillend paard is te lang nat geweest. De oorzaak kan een verkeerde deken zijn, zoals een staldeken in de wei. Een staldeken absorbeert namelijk water, waardoor het vocht langer contact maakt met de huid van jouw paard.
Waarom rusten paarden staand uit? In het wild moeten paarden altijd alert zijn op roofdieren. Als ze dan gaan liggen om te slapen, komen ze nooit op tijd weg als er een roofdier aan komt gesprint. Daarom hebben paarden een mechanisme dat zorgt dat ze ook staand kunnen rusten.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.