Je bereidt de meeste zaadjes best voor, door ze een dag in water te laten trekken. Daarnaast heb je ook warmte nodig, liefst zelfs een omgeving met weinig temperatuurschommelingen. Dus je zoekt best het warmste plekje in huis op! Verder heb je voldoende licht nodig.
De snelheid waarmee zaden ontkiemen varieert sterk. Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, kiemen snel en kunnen binnen enkele dagen tot een week boven de grond verschijnen. Anderen hebben meer geduld nodig en kunnen 3 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen.
Maak de pit helemaal schoon met lauw water en laat deze drogen.Je kunt de pitten in keukenpapier of wcpapier wikkelen en vochtig houden tot ze ontkiemen. Meteen in de grond stoppen is ook mogelijk. Zorg dan dat de grond vochtig blijft.
Bij het kiemen van zaden zijn de volgende factoren van belang: water, licht, zuurstof en warmte.
De kiemkracht van de zaden is gegarandeerd tot 2 jaar na aankoop indien u het zakje op een droge, donkere en koele plaats bewaart. Vaak kan het nog veel langer bewaart worden. Gooi zaden die ouder zijn dus niet gelijk weg, maar geef ze gewoon de kans in de tuin.
De kiemtemperatuur is de absolute minimumtemperatuur die zaden nodig hebben om te kiemen. Zaai liever iets te koud dan te warm. Te warm zaaien kan er zelfs voor zorgen dat de zaden weer in de rust schieten. De meeste zaden hebben wel een brede marge waarbij ze kiemen, maar bij sommige gewassen komt dit heel precies.
Was de pitten en stop ze in een bakje met aarde. Stop het bakje in een doorzichtige (hergebruikte) plastic zak en maak de zak dicht. Houd de aarde vochtig en zorg voor een constante temperatuur tussen de 16 en 21 graden. Na twee tot acht weken zie je de plantjes voorzichtig opkomen.
De plant is groenblijvend en afkomstig uit Centraal-Amerika, waar hij 20 meter hoog kan worden. De avocadoplant ziet er mooi uit en je kan bovendien genieten van een leuk project. Je kan een avocado pit direct in de grond planten, maar de slagingskans is heel klein.
Lichtkiemers
Lichtkiemers zijn soorten die je niet bedekt, maar oppervlakkig over de grond moet verspreiden. Het zijn dus zaden die veel zonlicht nodig hebben om te groeien. Kamille, salvia, peterselie maar ook gras voor je gazon bijvoorbeeld!
In welk seizoen kun je zaaien? Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).
Omdat deze methode zo simpel is, kiezen beginnende kwekers er soms voor hun zaden te ontkiemen in een glas water. Vul een glas of kom tot de helft met water. Houd een temperatuur aan van ongeveer 22°C. Na 3-5 dagen openen de zaadjes.
Als zaaigrond kun je kokosvezelpotgrond (cocopeat) gebruiken, speciale zaaigrond of je kunt zelf een variant maken. Dit doe je door potgrond met zandbak zand te vermengen en de grove stukken eruit te zeven. Wist je dat zaden geen mest nodig hebben? Alle voedingsstoffen zitten al verstopt in het zaadje zelf!
KIEMDUUR EN KIEMKRACHT
Zaad dat in de diepvries wordt bewaard moet een temperatuur van minstens – 18˚C bereiken en het moet binnen 24 uur na ontdooien worden gezaaid om kiemkracht te behouden. Het zaad dat je bij zaadleveranciers koopt kan dus nooit in de diepvries hebben gelegen.
Lichtkiemers zijn bijvoorbeeld basilicum, bonenkruid, tuinkers, dille, kervel, karwij of tijm. - Snoei meerjarige, deels houtachtige kruiden zoals tijm, lavendel, salie, bonenkruid, rozemarijn of oregano in april terug.
Deze exotische plant is overigens niet de enige die zich hiertoe leent. Je kan ook een sinaasappel-, citroen- of mandarijnboompje kweken uit de pitten van hun vruchten. Gewoon laten kiemen en verder geduldig laten groeien.
Kan je appelpitten zaaien? Ja, maar de meeste appelzaden moeten gestratificeerd worden. Dat wil zeggen dat je de zaadjes een winter buiten laat liggen, of enkele maanden in de koeling bewaart. Door de koude periode worden de zaden geactiveerd.
Zaaigrond: de beste grond voor laten ontkiemen
Zaaigrond moet vochtig zijn, maar niet te nat. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Sommige zaden, zoals van viooltjes, kiemen in het donker. Dek ze af met een oude krant, tot de kiemplanten opkomen.
Vaak zijn zaden ook na de 2 jaar goed te gebruiken, maar neemt de kiemkracht langzaam af. Op de achterkant van het zakje staat een THT-datum.Hierop staat hoe lang de zaden tenminste houdbaar zijn tot het einde van het jaar dat daarop vermeld staat.
Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is.
Water geven na het zaaien
Ook na het zaaien is het zinvol om bij droogte water te geven. Zorg ervoor dat de grond waarin je gezaaid hebt continu een beetje vochtig blijft. Zo kunnen de zaden goed ontkiemen en groeien. Bij regen hoef je dus echt niet extra bij te gieten.
Algemene stelregel is: houd maximaal 24 uur voorweken aan, maar kijk ook naar zaden; zodra ze zijn gezwollen en dus vocht hebben opgenomen moeten ze uit het water en de grond in. Je kunt het voorweken ook eens proberen met erwten, peulen, Ricinus, Canna's, tuinbonen, alle zaden met een extra harde zaadhuid.
Dat hoeft niet te diep te zijn: je zaait ongeveer twee keer zo diep als de grootte van het zaadje. Bij kleine zaadjes kun je een paar zaadjes per gaatje zaaien, dan is de kans groot dat er op die plek iets gaat groeien. Als er meerdere zaailingen verschijnen, dan hou je de sterkste over, de rest haal je weg.