Er zit voldoende sap in hun eten en daarom moeten ze niet veel drinken. Een konijn eet harde dingen om zijn tanden te slijten anders worden ze te lang. De voornaamste vijanden van het konijn zijn de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing, de vos en natuurlijk de mens.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts. In het (schemer)donker kunnen ze zich makkelijker verstoppen voor roofdieren.
Behalve de mens zijn de voornaamste vijanden van het konijn, de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing en de vos.
Haviken en andere roofvogels proberen konijnen te pakken. De roofvogel gebruikt zijn klauwen, maar het konijn rukt zich los. Het rent voor zijn leven, achtervolgd door de vijand. De rover is snel maar deze prooi is wendbaar.
Het konijn is een planteneter en eet bij voorkeur grassen, kruiden loten van jonge struiken en boompjes en akkergewassen. Ze eten vooral de eiwitrijke en licht verteerbare delen. In de winter schakelen ze over op bast.
De bunzing is een felle rover die naast muizen, ratten en kikkers ook een (veel groter) konijn niet uit de weg gaat. Konijnen worden tot in hun hol achtervolgd. Ook vogels worden gegeten, zoals weidevogels, en de bunzing kan met gemak een veel grotere kip aan.
Via Verhuisdieren kunnen mensen hun konijn herplaatsen, omdat ze er niet meer voor kunnen zorgen of omdat het niet klikt met een ander huisdier bijvoorbeeld. Door een zoekprofiel aan te maken, kun je aangeven wat voor konijn je zoekt. Kort of langharig, een ram of een voedster.
De buizerd is een echte opportunist, hij eet namelijk wat hij kan vinden. Verschillende kleine zoogdieren zoals muizen, konijnen en mollen, staan op het menu. Maar ook amfibieën, als kikkers, en zelfs reptielen, zoals hagedissen, kunnen ten prooi vallen aan de buizerd.
Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Konijnen en katten kunnen goed samen gaan, vooral als de kat vanaf kitten opgegroeid is met konijnen en hem aangeleerd is dat hij niet te ruw met ze om mag gaan. Groot formaat konijnen kunnen zich over het algemeen wel redelijk verweren tegen de gemiddelde huiskat.
Konijnen worden meestal gezien als lief en zacht, maar ze hebben scherpe tanden waarmee ze flink kunnen bijten. Helaas komt het regelmatig voor dat konijnen die als huisdier worden gehouden, bijtgedrag ontwikkelen.
Konijnen kunnen hun oren onafhankelijk van elkaar draaien om zo hun omgeving te scannen op geluid. Daarnaast hebben ze een koelende functie. Konijnen kunnen beter tegen de koude dan tegen de warmte. Ze niet kunnen zweten en alleen hitte verliezen via hun oren.
Konijnen zijn voornamelijk in de schemering en in de nacht actief. Een konijn is plaatstrouw en houdt geen winterslaap. Meestal wonen de konijnen in uitgebreide, zelfgegraven gangenstelsels met vele gangen en kamers (wrangen), maar soms wonen ze in oude vossen- of dassenburchten.
"Een bunzing is een marterachtige", zegt Brooks. "Het zou goed kunnen dat dit dier verantwoordelijk is. Als ze onvoldoende te eten hebben gaan ze op jacht." Bij de gemeente Leusden zijn geen nieuwe meldingen binnengekomen dat het roofdier opnieuw heeft toegeslagen.
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa.pruimen, perziken, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's. ) De enige uitzondering hierop zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (met mate).
Wat voedsel betreft is de buizerd een flexibele vogel en een opportunist; hij eet wat voorhanden is. Vandaar ook z'n brede verspreiding. Veldmuizen, mollen of konijnen vormen vaak het hoofdvoedsel samen met kikkers en kleine vogels.
De buizerd is een opportunistische jager die zich voedt met een breed scala aan dieren. In Nederland eet de buizerd voornamelijk muizen, mollen, kleine (jonge) konijnen, jonge vogels, amfibieën en reptielen. Ook eet hij regelmatig kevers en vissen.
Als de prooi dood is gaan ze met hun snavel trekken, bijten, plukken en scheuren. Met hun klauwen houden ze hem dan stevig vast. De voorste 3 tenen grijpen ze de prooi mee en met de achterste teen doden zij hun prooi.
Gemiddeld genomen kun je stellen: hoe groter de uil, hoe groter de prooi. Steenuilen bijvoorbeeld vangen veel klein grut als larven, rupsen, meikevers en regenwormen. Oehoes hebben konijnen, houtduiven en egels op het menu staan.
De belangrijkste kenmerken van een buizerd zijn: In de vlucht brede, afgeronde vleugels en een vrij korte staart. Middelgrote roofvogel met een stevig postuur. Relatief langzame vlieger met wat stijve vleugelslag.
Een binky is echt een teken van blijdschap, na de binky schieten ze vaak allerlei kanten op. Jouw konijn is enorm blij en uit dit door deze gekke sprong te maken. Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten?Dan is hij of zij verliefd op je.
Konijnen vinden het heerlijk om de ruimte te hebben om rond te rennen, te spelen, te graven en op onderzoek uit te gaan, terwijl ze genieten van een beetje 'ik'-tijd. Laat uw konijnen merken dat u van ze houdt door een veilige omgeving te bieden waar ze dit natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Het kan gebeuren dat je door omstandigheden niet langer voor een konijn of knaagdier kunt zorgen. In dat geval kan je het dier naar een opvangcentrum brengen en doe je afstand van je huisdier. Dit betekent dat het opvangcentrum de zorg van het dier overneemt en op zoek gaat naar een nieuwe eigenaar.