Metalline verband wordt gebruikt om wonden af te dekken, in het bijzonder brandwonden. Het verband is gemaakt van sterk vocht opnemend materiaal en is aan één zijde voorzien van een aluminium laagje. Hierdoor plakt het niet aan de wond.
Een metalline kompres is een soort niet-verklevend wondkompres. Een metalline kompres heeft een zilverkleurig aluminium laagje en dit niet-verklevend wondkompres is wit aan beide kanten. Ook is het metalline kompres verkrijgbaar in andere maten.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Een niet verklevend gaaskompres, ook wel bekend als niet-klevend wondkompres of niet klevend kompres, is een essentieel verbandmiddel voor het verzorgen van wonden. Het bestaat uit een zacht en absorberend gaasje dat bedekt is met een speciale niet-klevende laag.
Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème
Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren. Daarna plak je er gewoon weer een passende pleister overheen. Ook deze zalf is weer geschikt voor kinderen én volwassenen.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond. Daarna kunt u eventueel de wond afdekken met een pleister of wondgaasje met verband.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Breng dan eerst vette gaas (zalfgaas) aan: één laagje maar, dus ook niet dubbelvouwen. Vette gaas zorgt ervoor dat het verband niet aan de wond blijft vastplakken. Breng daarop absorberend verband aan, bijvoorbeeld katoenen of viscose gazen (ook wel kompres genoemd). Deze nemen het vocht uit de wond op.
Een wond aan de lucht laten drogen heeft als voordeel dat er sneller een korstje op komt, zegt Peter Quataert, verpleegkundig specialist bij het Kenniscentrum wondzorg in Terneuzen. Doe je er een verband op, dan duurt het soms wat langer voordat het wondvocht is opgedroogd.
Als het gaasje vast zit aan de wond kunt u dit onder de douche losweken. Na het douchen dient u de wond droog te deppen.
('Fysiologisch zoutoplossing') Dit kan je zelf maken, ongeveer een halve theelepel gewoon keukenzout in een half glas water oplossen (ongeveer zo zout als een traan).En daarmee maak je de pleister of het verbandgaas nat. Het losweken gaat beter / sneller dan met gewoon water.
Gaas dat is geïmpregneerd met paraffine wordt onder meer gebruikt bij schaafwonden die afgedekt moeten worden en open wonden die langzaam genezen. Een laag van het gaas is voldoende, omdat er dan nog genoeg zuurstof bij de wond kan komen.
Voor het verzorgen en zo schoon mogelijk afdekken van een wond gebruikt u een steriel gaasje of kompres, wat vaak zit in verbandtrommels. >> Het gaaskompres steriel is in diverse afmetingen beschikbaar.
Hydro- actieve verbanden
Deze verbanden kunnen veel wondvocht opnemen. Hierdoor worden de eiwitten en groefactoren in de wond vergroot. Er wordt een vochtig milieu gecreëerd, het reinigt de wond en er is volledig elastisch contact met de wondbodem. Vaak worden deze verbanden ingezet bij vochtige tot zeer natte wonden.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Een goede vochtbalans is van belang bij de genezing van wonden. Een droge huid verkleint de kans op wondgenezing. Bij grote open wonden is er ook sprake van verlies van wondvocht. In beide gevallen is het belangrijk om voldoende te drinken om het aan te vullen.
Spoelen met water is even effectief om een infectie te voorkomen. Gebruik een ontsmettingsmiddel alleen als er geen water beschikbaar is. Als er nog vuil in de wond zit, maak deze voorzichtig schoon met een nat washandje of een nat gaasje.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft.
Staudt® wondzalf kan gebruikt worden voor het wondbed, wondrand en de huid rondom de wond en is geschikt voor zowel acute als voor chronische wonden ongeacht een droge, vochtige of natte wondomgeving. Voorbeelden zijn geïnfecteerde wonden, brandwonden, schaafwonden, doorligwonden, diabetische wonden en open wonden.
Ook mag u uierzalf / crème, Nivea, huidolie, of iets soortgelijks gebruiken. Gebruik liever geen vaseline; Neem een klein beetje crème / zalf. Met het topje van de pink heeft u in principe voldoende.