Niet bij iedereen gaat er meteen een belletje rinkelen als prinses Amalia aankondigt Politics, Psychology, Law and Economics te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Zoals de naam van deze studie doet vermoeden, zijn de PPLE-studenten vaak een manusje-van-alles.
Het studentenleven in
Aan de Universiteit van Amsterdam zal ze de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) volgen. Voor de toelating tot deze studie moest de prinses een aanmeld- en selectieprocedure doorlopen, waar ze afgelopen jaar mee bezig is geweest.
Privékwestie. Prinses Amalia (18) had afgelopen jaar een tussenjaar en gaat nu aan de Universiteit van Amsterdam de studie politics, psychology, law and economics (PPLE) volgen. Om dat te memoreren, is er vandaag een fotomoment ingepland.
Amalia ging op 10 december 2007 naar groep 1 van de basisschool op de openbare Bloemcampschool te Wassenaar. Sinds het schooljaar 2015/2016 was ze leerling aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Op 10 juni 2021 slaagde ze cum laude voor haar vwo-eindexamen.
Na het afronden van de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag vervolgt Prinses Alexia in de zomer van 2021 haar middelbareschooltijd aan het United World College of the Atlantic (UWC Atlantic College) in Llantwit Major in Wales. Zij gaat daar op voor haar Internationaal Baccalaureaat.
Prinses Amalia door de jaren heen
Niet naar Leiden zoals haar vader, maar in Amsterdam, aan de Universiteit van Amsterdam. Haar studie? Politics, Psychology, Law and Economics.
Prinses Amalia gaat net als haar zusjes naar school in Den Haag. De prinsessen floreren alle drie op het gymnasium. Dat Amalia een slimme leerling is, bewees ze al op de basisschool toen ze een klas over sloeg.
Lagere en middelbare school
Zijn middelbare school startte hij op het Baarns Lyceum en vervolgde hij na de verhuizing in 1981 op het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Hij sloot zijn middelbare schoolopleiding af op het United World College of the Atlantic in Llantwit Major in Wales.
Opvoeding van de prinsessen
Prinses Amalia houdt van hockey, judo, ballet, paardrijden en vioolspelen. Prinses Alexia houdt ook van ballet en paardrijden en speelt piano, hockey en tennis. De hobby's van Prinses Ariane zijn: pianospelen, ballet, zwemmen en judo.
Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin en wordt daarnaast gebruikt voor kleinere officiële ontvangsten en bijeenkomsten.
Prinses Amalia (18) gaat tijdens haar studententijd in Amsterdam in een grachtenpand in de buurt van de Oude Spiegelstraat en de Wijde Heisteeg wonen. Dat onthult weekblad 'Weekend' woensdag. De kroonprinses zou ook nog eens een eigen parkeerplek hebben voor de deur van het huis.
Ze blijkt stage te lopen bij het Oranjefonds: “De prinses van Oranje was vandaag bij de pitchdag van sociale initiatieven voor het vijfde Groeiprogramma van het Oranje Fonds en vorige week met haar 'collega's' in de tuin van het Oranje Fonds in Utrecht.
Twee jaar UWC Atlantic kost ongeveer tussen de 81.000 en 94.000 euro. Maar wie dat niet kan betalen, kan een beurs aanvragen. De school nodigt iedereen die het wil uit om zich op te geven. Aan de hand van opdrachten en een interview wordt bekeken of je er past.
Net zoals haar zussen eerder, zit ook prinses Ariane op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.
Koningin Máxima behaalt in 1988 haar baccalaureaat aan de Northlands School. In 1995 studeert ze af in de studierichting Economie aan de Katholieke Universiteit van Argentinië (Universidad Católica Argentina).
Kroonprinses Amalia wordt in december 18 en vanaf dat moment ontvangt ze een vergoeding van de staat. Ze krijgt 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro voor 'personele en materiële ondersteuning'. Dat betekent dat ze van dit bedrag bijvoorbeeld woonruimte en beveiliging moet betalen.
Hockey. De prinsessen zijn gek op hockey, ook prinses Alexia beoefent deze sport fanatiek. In 2014 mocht zij met haar zussen op de foto met het toenmalig nationale dameselftal. De foto werd door de koning zelf gemaakt.
De Koning der Nederlanden is dus officieel gewezen militair. De krijgsmacht kan zich echter geen betere 'vaandeldrager' wensen dan de Koning, constitutioneel staatshoofd in militair uniform.
Hoe word je een Koning? Er is geen specifieke opleiding voor nodig om Koning te worden. Om Koning te kunnen worden, moet je een wettelijke erfgename van de huidige Koning zijn. Bij het aftreden van de Koning wordt de eerste in lijn van troonopvolging benoemd.
Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (Utrecht, 27 april 1967) is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden. Hij is het oudste kind uit het huwelijk van Beatrix, prinses der Nederlanden, en Claus, prins der Nederlanden, jonkheer van Amsberg.
De prinses over geloof en mentale gezondheid
' Je bent zelf verantwoordelijk.” Amalia is opgevoed met het protestants, christelijke geloof, al is haar moeder katholiek. De Bijbel ziet ze als poëzie; niet een boek dat je letterlijk moet nemen, maar waar je steun, troost of levenslessen uit kunt halen.
Het gymnasium sinds 1998
In Nederland waren er in 2015-2016 ruim 63.500 gymnasiasten (6,6% van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs; 27% van de vwo-leerlingen). Veel Nederlandse scholengemeenschappen en lycea hebben een gymnasiumafdeling (in 2002 waren het er 287).
Maar Amailia is niet de enige. Haar zusje prinses Alexia rookt al vanaf haar veertiende jaar en nicht gravin Eloise is ook al een keer gesnapt terwijl ze een sigaret rookt. Amalia, Alexia en Eloise hebben het overigens niet van vreemden. De Oranjes paffen er al generaties lang op los.
Ook werd haar gevraagd naar haar vermeende vriendje Isebrand, de Duitse miljonairszoon. De prinses antwoordt 'ontzettend gelukkig te zijn in de liefde'.