erica heide is een groenblijvende vaste plant of halfheester met een compacte groei. De twijgen groeien meer in de breedte en minder in de hoogte dan bij zomerheide. Door de groeiwijze is de plant ook goed geschikt voor een bodembedekkende functie.
Tijdens de zomer doet het zonlicht alle kleuren van de bloemen in de tuin stralen. Tijdens de winter ziet het er helaas helemaal anders uit zonder bloemen en met kale bomen. Toch kan je heel wat kleuraccenten in de tuin aanbrengen met winterheide.
Het beste snoeiresultaat krijgt u door de takken net onder de uitgebloeide bloemtrossen van het jaar ervoor af te knippen. Planten die een aantal jaren niet geknipt zijn laten zich moeilijk verjongen. Winterheide snoeit u in maart/april. U knipt dan de uitgebloeide bruine bloemen af.
Winterheide is meerjarig. Deze tuinplant geeft jarenlang kleur aan je tuin. Zeker als je zorgt voor een mooi plaatsje in de tuin.
Het verschil tussen Erica (winterheide) en Calluna (zomerheide) zit in de bloeitijd. Zoals de naam al zegt bloeit het ene in de winter en het andere einde zomer van augustus t/m november. Zomerheide wordt zo'n 50 cm hoog en is behoorlijk winterhard en wintergroen. Winterheide wordt zo'n 20 cm hoog.
De bloeiperiode van een zomerheide (ook wel Calluna vulgaris genoemd) is meestal van augustus tot september. Dit is de tijd waarin de heide het meest opvallend is, omdat de bloemen massaal in bloei komen. Je geniet ongeveer acht weken van de bloei van dit prachtige plantje.
Winterheide snoei je best meteen na de bloei, meestal zal dit rond maart zijn. Let wel op dat er geen vorst meer voorspelt wordt! Winterheide heeft geen al te lange uitlopers en hoef je dus niet al te drastisch te snoeien.
Heb je geen tuin, maar wil je toch genieten van heideplanten? Geen probleem! Heideplanten kunnen ook uitstekend in potten worden geplant. Zorg voor een goed doorlatende potgrond en een pot met voldoende drainagegaten om te voorkomen dat de wortels van de planten te nat worden.
Winterheide snoeien
Winterheide (Erica carnea) kan het beste in de zomer worden gesnoeid, na de bloei. Snoei de winterheide tot op ongeveer 10 centimeter boven de grond, zodat nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Verwijder ook dode takken en scheuten om het uiterlijk van de heide te verbeteren.
Zoals de naam al zegt bloeit het ene in de winter en het andere einde zomer van augustus t/m november. Zomerheide wordt zo'n 50 cm hoog en is behoorlijk winterhard en wintergroen. Winterheide wordt slechts zo'n 20 cm hoog. Beide soorten combineren zorgt voor een lange bloeitijd en mooie mix.
Winterheide groeit ook het beste in een plek met goede drainage en een licht zure grond. Winterheide heeft licht tot volle zon nodig om goed te kunnen groeien, maar kan ook in de schaduw groeien als er voldoende water en voedingsstoffen aanwezig zijn.
U kunt het beste uw heideplanten na de bloei snoeien. Voor winterheide en zomerheide is dus een andere tijdstip waarop u het beste kunt snoeien. Heideplanten groeien ook op drogere gronden, maar net als elke tuin moet een heidetuin water krijgen in droge periodes.
De winterheide kan bloeien in witte, roze, rode, paarse en goud gele bloemetjes. De bloemetjes bloeien tot April. Ook wel de Erica Carnea genoemd. De plant kan tussen de 20 en 50 cm hoog worden.
Antwoord: Winterheide is goed winterhard. Hij kan strenge vorst ien sneeuw n de wintermaanden goed verdragen.
In de winter moet de plant nog steeds water krijgen, maar alleen op vorstvrije dagen om te vermijden dat de wortels niet doodvriezen. Tip Als de vorst lang aanhoudt, kan je je winterheide een paar dagen dichter bij een warme huismuur plaatsen en daar water geven.
Kleine bloemetjes, toch heel veel kleur, dat is het geheim van winterheide (officieel: Erica carnea). Deze kleine, altijd groene heester bloeit met witte, roze, rode, paarse en goudgele bloemetjes. Die zijn vrij klein, maar omdat het er zoveel zijn, brengt winterheide toch veel levendigheid en kleur in je tuin.
De juiste standplaats voor winterheide
Om te kunnen genieten van een prachtige bloei moet je winterheide op een zonnig plekje worden aangeplant. De plant komt ook goed terecht op half-schaduwrijke locaties, maar daar zal ze opmerkelijk minder bloeien.
De beste tijd voor het stekken van heide
De beste tijd om heide te stekken is aan het einde van de lente of in de vroege zomer. Dit geeft je stekken de beste kans om te wortelen voordat de winter intreedt. Kies een dag uit wanneer het bewolkt is, zodat je stekken niet uitdrogen in de felle zon.
Veelvoorkomende oorzaken van bruine heide
Te veel water kan wortelrot veroorzaken, terwijl te weinig water de planten kan uitdrogen. - Onjuiste bodemsoort of pH-waarde: Heideplanten groeien het best in lichtzure tot zure grond. Een te hoge pH-waarde kan de opname van voedingsstoffen belemmeren.
Naast de zure grond, heeft Heide nog wat voorkeuren. Plant de heester in halfzon of zon en zorg dat de grond niet te nat wordt. Natuurlijk moet je wel sproeien tijdens droge periodes, maar zorg dat je dit niet 's avonds doet.
Zomerheide en winterheide
In tegenstelling tot 'Erica', de Winterheide. Calluna bloeit zeker acht weken lang. Vaak zelfs nog langer. Ze is winterhard, dus geeft jaar na jaar plezier.
Na het verwelken van de bloemen kun je met een heggenschaar de dode bloemen en toppen verwijderen. Je mag de scheuten afknippen tot vlak bij de basis van het hout dat het afgelopen jaar erbij is gegroeid. De heide planten zien er na de snoei beter uit, bloeien beter en blijven laag en compact.
Vaak 8 weken of langer. Daarnaast kan deze heide erg goed tegen de kou, hij is dus winterhard. Zo kan je tijdens alle seizoenen genieten van dit plantje. Hij vindt het fijn als hij op een zonnige of halfschaduw plek geplant wordt.
In de herfst en de winter hebben heideplanten in de tuin meestal geen extra water nodig. Op een beschutte plek mag je echter niet vergeten water te geven. De planten moet altijd gelijkmatig vochtig worden gehouden. Vooral vóór de eerste vorst zijn ze blij als ze regelmatig een portie water krijgen.