De droogtijd van de verf is erg belangrijk. Dit kan oplopen tot 24 uur waardoor je automatisch lang aan het klussen bent. De droogtijd van de verf vind je op het blik of de emmer. De ideale temperatuur om te verven ligt rond de 20 graden.
Douchen is pas weer aan te raden als de verf overal helemaal droog is. Ga je eerder douchen, dan werkt de waterafstotende kwaliteiten van de verf vaak nog niet en kan zich toch weer vocht ophopen op de muren.
Je brengt best drie lagen van deze verf aan voor de meeste waterdichte garantie. Na het schilderen van de douchewand wacht je ook best een week voor je douche opnieuw gebruikt. Zo geef je de verf de kans om zich goed te hechten.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
De beste verf voor de badkamer is vocht doorlatend, schimmelwerend en makkelijk droog te wrijven. Zelfs een douchestraal moet de muurverf in de badkamer kunnen weerstaan. Schilders en huiseigenaren adviseren voor de badkamer verf van Sigma als dekkende verf.
De sikkens alpha humitex sf is een watergedragen, schrobvaste, schimmelwerende verf die aantasting van de verf tegengaat in vochtige ruimtes. Sikkens is samen met Sigma de allerbeste in verfmarkt, dit betekent het beste duurzaam resultaat in uw badkamer.
Voor het schilderen van de badkamer gebruikt u speciale badkamerverf. Omdat badkamers vochtig zijn, ontstaan er al gauw schimmels. Met badkamerverf beschermt u uw muren en plafond tegen water, waarmee u schimmel voorkomt.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, zal het verven van de badkamer een speciale aanpak nodig hebben. Zo is er een vochtbestendige en waterafstotende verf nodig die ook wel watervaste verf genoemd wordt.
Er bestaat speciale verf voor de muren van de badkamer. Voor zones die rechtstreeks in contact komen met water, zoals de wanden aan de lavabo's en de douche, bestaat er spatwaterdichte verf. Een andere mogelijkheid voor deze zones is tadelakt: dit geeft een geschilderde look en is bestand tegen water.
Verf daarom je badkamer met vochtbestendige kwaliteitsverf of een muurverf met hoge zijdeglans. Ze nemen weinig vocht op en zijn beter bestand tegen schimmelontwikkeling. Enkele tips om schimmels te voorkomen: Zorg voor voldoende ventilatie na een bad of douche.
Er zijn verschillende types plafondafwerking die je in je badkamer kan gebruiken. De drie meest geschikte plafonds zijn een gipsplaten plafond met vochtwerende afwerking, een metalen systeemplafond met lamellen en een vochtbestendig tegelplafond.
Open een raam om de luchtvochtigheid zoveel mogelijk te verlagen. Ventileer de ruimte zoveel mogelijk om je verf zo snel mogelijk te laten drogen. Over het algemeen kun je luchtvochtigheid in huis verlagen door bijvoorbeeld je was buiten te drogen en je badkamer goed droog te maken na gebruik.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Normaliter met een buitentemp van 20oC kunt u de deur na 10 tot 12 uur ( dus geen 8 tenzij u een versneller aan uw lak toevoegt, of een externe warmte lamp op uw werk richt ) sluiten als 2 uur extra op een mensenleven u niet echt teveel wordt.
We raden zo veel mogelijk af om ammoniak te gebruiken. Doe je het toch, vergeet dan niet de kamer voldoende te luchten. Spoel achteraf de muur altijd grondig af met proper water en laat gedurende een paar dagen drogen.
Muurverf is na ongeveer 1 uur al droog en na slecht 3 uurtjes al overschilderbaar. Op waterbasis is lakverf sneller droog dan op terpentinebasis. Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen. Na één week is lakverf volledig uitgehard.
Er is technisch geen enkel bezwaar tegen het gebruik van watergedragen verven binnen. Wanneer een ondergrond goed wordt schoongemaakt en wordt geschuurd, is watergedragen verf overal toepasbaar. Ook op radiatoren, in badkamers of toiletten.
Stap 1: breng een laag primer aan als je je tegels gaat verven met waterbestendige tegellak. Stap 2: roer de tegelverf goed door en giet hem in een verfbak. Verf met een kwast de randen, hoekjes en voegen. Met de roller kun je daarna de overige badkamertegels verven.
Je kunt zonder problemen de tegels in de badkamer verven, dankzij de speciale verfproducten die daarvoor beschikbaar zijn. Met betonverf voor een stoere look, in een specifieke kleur of in lijn met de rest van het sanitair. Bijvoorbeeld als je de muur een andere kleur wilt geven, ook als daar geen tegels op zitten.