Tussen 4-6 sets doen voor een spiergroep tijdens een trainingssessie lijkt een maximale respons te geven voor spieropbouw (bron). Train je 1-3x per week, dan kun je uitgaan van een theoretische range van 4-18 sets per spiergroep per week. Dit is dus afhankelijk van je trainingsniveau.
Over het algemeen wordt echter aanbevolen om tussen de 3-5 sets per oefening te doen voor spiergroei, en om een rep range te gebruiken van 8-12 herhalingen per set. Dit wordt beschouwd als een gematigde tot hoge intensiteit en kan effectief zijn voor het opbouwen van spiermassa.
Vaak wordt er gekozen voor 3 a 4 sets per oefening. Uit veel onderzoeken (bijv. via deze site) blijkt dat je met 3 sets spiergroepen beter traint dan met 1 set. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de melkzuurspiegel en spiereiwitten.
Probeer dus ongeveer 2 tot 4 verschillende oefeningen per spiergroep in je trainingsschema te verwerken die voor jou ook goed aanvoelen en die verschillende beweegpatronen trainen. Vervolgens verdeel je de oefeningen over de week naar wens.
Trainen als je gespierd wilt worden
Je moet dus minimaal 8 herhalingen kunnen voltooien, maar nooit meer dan 12. Kun je maar 6 of 7 herhalingen maken, dan is het gewicht te zwaar en moet je voor een lichtere belasting kiezen. Kun je er makkelijk meer dan 12 doen, kies dan voor een zwaarder gewicht.
Voor krachttoename zagen de proefpersonen die hogere gewichten en minder herhalingen gebruikten echter het meeste voordeel. Lygdback voegt eraan toe dat 'als je aan krachtsport doet of sterker wilt worden, een hoger gewicht en minder herhalingen zeker veel beter voor je zijn.
Het kan gezegd worden dat pas na 12 weken consistente training de spieren optimaal beginnen te groeien. Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research, concludeerde dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er significante verbeteringen te zien zijn in de spiermassa.
Voor spiergroei is met name de spieropbouwende functie van eiwitten van belang. De hele dag door breekt het lichaam spiermassa op en af. Krachttraining versnelt dit proces.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Ergens tussen de 4-12 sets is optimaal voor wanneer je een lage tot een normale belastbaarheid hebt. Met een hoge belastbaarheid kun je uitgaan van 8-18 sets.
Over het algemeen wordt aanbevolen om 8 tot 16 sets per spiergroep per week te doen om spiergroei te bevorderen. Dit kan worden verdeeld over meerdere trainingen in de week. Een vuistregel is om 2-4 sets per oefening uit te voeren, waarbij je 8-12 herhalingen per set doet.
Hypertrofie en spiermassa
Een goede richtlijn is dan 8 tot 12 herhalingen. Wanneer je merkt dat 12 herhalingen te makkelijk gaat, dan kan je de weerstand verzwaren. Anderzijds kan je de weerstand lichter maken wanneer je de 12 herhalingen niet haalt.
Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.
Sets en herhalingen: Een goed aantal sets voor het trainen van de biceps is 3-4 sets per oefening. Het aantal herhalingen kan variëren van 8-12 herhalingen per set, afhankelijk van de intensiteit en het gewicht dat je gebruikt. Voor meer spieruithoudingsvermogen kun je kiezen voor hogere herhalingen per set.
Wanneer we het hebben over het optimale aantal herhalingen voor spiergroei lijkt er vaak erg in kaders te worden gedacht. 1 tot 5 herhalingen is puur om spierkracht op te bouwen, 8 tot 12 herhalingen is perfect voor spiergroei en alles boven de 15 herhalingen zou zich richten op spieruithouding.
Voor spieropbouw en om breder en gespierder te worden kan je gebruik maken van compound en isolatie oefeningen. Als je krachttraining doet zijn compound oefeningen het meeste effectief omdat je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Bankdrukken is een van de populairste oefeningen bij krachttraining.
Een hogere eiwitinname dan de eiwitbehoefte leidt niet tot meer spiergroei. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit kan zorgen voor een ongewenste toename in lichaamsgewicht.
Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie. Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van spierpijn.
Vanaf de geboorte nemen spiermassa en spierkracht toe. Dat gebeurt tot ongeveer de leeftijd van 30-35 jaar. Daarna neemt de spiermassa geleidelijk af met ongeveer 1% per jaar – de afbraak van spieren is dan groter dan de opbouw. Hoe ouder we worden, hoe groter de afname van spiermassa.
Net als de vetten en de in vet oplosbare vitamines. Vanuit de laatste onderzoeken blijkt het veilig om iedere dag een ei te eten. Zeker voor actieve (kracht)sporters is het een goede bron van eiwitten. Voor die groep zouden 2 eieren per dag ook geen kwaad kunnen.
Je kunt ook na je 50e verjaardag nog prima spieren opbouwen. Zelfs mensen van 70, 80 en 90 jaar hebben die mogelijkheid.
Leeftijd maakt niet uit
Er is geen maximum leeftijd om aan krachttraining te doen. Ook senioren kunnen dus prima beginnen met krachttraining en bewegen. Zelfs mensen die de 90 al zijn gepasseerd, halen nog indrukwekkende resultaten uit het trainen. Je kunt dus nooit te oud zijn om te sporten.
Hoe en hoe vaak billen trainen
Frequentie: Train je billen 2 tot 3 keer per week. Dit geeft je spieren voldoende tijd om te herstellen en te groeien tussen de trainingen.