Kan je werkgever je verplichten om uit te slapen?

Nee, de werkgever kan dat niet verplichten. Maar er is wel relevante wetgeving: de arbeidstijdenwet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Wat mag een werkgever wel en niet doen?

De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Kan een werkgever je verplichten om s avonds te werken?

Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Kan een werkgever je verplichten?

De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetrecht.nl

Kan je nachtdiensten weigeren?

Nachtdiensten draaien

Het is geen kwestie van weigeren maar gewoon overleggen met je werkgever.Er kunnen goede redenen zijn waarom een nachtdienst te zwaar wordt. En vanaf je 55ste is die mogelijkheid er. Er zijn steeds meer CAO`s die de leeftijd opschroeven naar 56 en 57.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouders.nl

4 Tips om Beter Slapen

21 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd geen nachtdiensten meer?

In de Arbeidstijdenwet (ATW) is er geen maximale leeftijdsgrens voor het werken in een nachtdienst. Feitelijk kan iedere werknemer vanaf 18 jaar en ouder altijd nachtdiensten draaien. Maar er is wel vrijstelling mogelijk voor werknemers die gezondheidsklachten krijgen door nachtdiensten en voor zwangere vrouwen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbeidstijdenwet.nl

Hoeveel rust na 5 nachtdiensten?

Rusttijd na een nachtdienst

Na een (vroege of late) nachtdienst die 12 uur heeft geduurd, volgt een rust van minimaal 12 uur. Na een reeks van 3 of meer nachtdiensten mag een werknemer minimaal 46 uur niet werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Kan ik overwerk weigeren?

In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnv.nl

Kan je werk je verplichten je eigen telefoon te gebruiken?

Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken. De medewerker kan deze zowel zakelijk als privé gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Wat zijn de verplichtingen van de werkgever?

Uw werkgever is verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken. Hierin staat welke risico's het werk met zich meebrengt voor de werknemers. Verder moet er een plan van aanpak zijn. Daarin staat hoe uw werkgever de risico's voor de veiligheid en gezondheid aanpakt en wanneer dat gebeurt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Is omkleden ook werktijd?

Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op awvn.nl

Hoe lang van te voren mag je rooster wijzigen?

Rooster op tijd bekend

Volgens de wettelijke regeling moet het rooster ten minste vier weken van te voren bekend gemaakt worden. Als het rooster eenmaal bekend is mag deze niet zomaar meer gewijzigd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnvcatering.nl

Kan ik verplicht worden in het weekend te werken?

Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kan mijn werkgever mijn huisarts bellen?

De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Hoe vaak mag je per jaar ziek zijn?

De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maasland-personeel.nl

Kan een werkgever telefoon verbieden?

Op basis van het instructierecht van de werkgever kan het gebruik van mobiele telefoons of andere voorwerpen op de werkvloer verboden worden. De bevoegdheid van de werkgever is eenzijdig; instemming van de werknemers is niet nodig. Voorwaarde van een instructie is wel dat deze redelijk en billijk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op recht.nl

Kan je werkgever je verplichten een app te installeren?

Je kan je werknemers niet zomaar verplichten om een applicatie te installeren op hun privételefoon. De werkgever is verplicht om bijvoorbeeld te zorgen voor een werktelefoon wanneer de werknemer geen applicatie wil installeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumengroup.nl

Kan werkgever verplichten eigen laptop te gebruiken?

Verplichtingen van de werkgever

Wettelijk gezien zijn werkgevers niet verplicht om voor een privé-toestel te betalen. Als een werknemer er dus voor kiest om zijn eigen laptop te gebruiken, kan hij in principe niet eisen dat de werkgever deze betaalt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictportal.nl

Hoeveel overwerk is redelijk?

Maximaal 2 uren per dag aan niet uitbetaald overwerk is redelijk | Sorensen Advocaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sorensenadvocaten.nl

Hoeveel overwerk is normaal?

Overuren vallen onder de wettelijke maximale tijd die uw werknemer voor u mag werken. Dat is 12 uur per dag of 60 uur per week. In de wet staat niet hoeveel extra loon uw werknemer moet krijgen voor overwerk. U kunt hier zelf afspraken over maken in uw arbeidsvoorwaarden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemersplein.kvk.nl

Hoeveel overuren kan een werkgever verplichten?

Moet ik verplicht overwerken? In de Arbeidstijdenwet (ATW) is niets afgesproken over overwerken. Er staan alleen regels over de maximale arbeidstijd per dag in de ATW. In je cao, bedrijfsreglement, werktijdregeling of arbeidsovereenkomst kunnen wel afspraken staan over verplicht overwerk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Is s nachts werken slecht voor je?

Werken tijdens de nacht verstoort het dag-nachtritme van het lichaam. Volgens een advies van de Gezondheidsraad uit 2017 blijkt dat (langdurig) nachtwerk leidt tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes mellitus (type 2), en hart- en vaatziekten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Hoeveel nachten mag je achter elkaar werken?

De hoofdregel is dat een werknemer per 16 weken maximaal 36 nachten mag werken en maximaal 7 nachtdiensten achter elkaar mag draaien. Maar ook hier geldt dat in cao's andere afspraken kunnen staan. Per nachtdienst mag een werknemer niet meer dan 10 uur werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Hoeveel verdien je in de nachtdienst?

Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Kan Texel overstromen?
Volgende artikel  
Wat wilde de provo's bereiken?