Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer. Bij laminaat is dit zeer gering.
Laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt: de uitzettingsgraad per meter laminaat is zo'n 2mm. Wanneer er dus sprake is van een ruimte van 5 meter lang, hanteer je een uitzettingsvoeg van 10 mm.
De reden dat laminaat bol gaat staan zijn vocht en te weinig ruimte. Laminaat heeft een kern van hout. Dit is een natuurproduct dat reageert op vocht. Vocht zorgt ervoor dat het laminaat uitzet, dus groter wordt.
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
De vloer moet 48 uur acclimatiseren in een gesloten verpakking. De verpakking legt u neer in de te beleggen ruimte bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Bij het acclimatiseren moet het laminaat midden in de kamer liggen, dus niet tegen een wand.
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Dweilen is niet vaak nodig, maar als je het doet gebruik dan deze tips! Laminaatvloeren mag je droog of vochtig schoonmaken, maar gebruik niet overvloedig water. Lichtjes vochtig is het beste.
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer. Bij laminaat is dit zeer gering.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Het antwoord is simpel: ja, laminaat kan prima tegen de kou. Wil je de kou écht goed tegenhouden met een laminaatvloer? Leg dan sowieso een goede ondervloer. Dit is een soort isolerende folie die de optrekkende kou, maar ook geluid tegenhoudt.
Een pas gestorte cementdekvloer dient voor installatie van de laminaatvloer voldoende droog te zijn. De droogtijd van een cementdekvloer duurt ca. 2 week per centimeter dikte, waar- bij de eerste centimeter binnen een week droog is. Zorg bij het drogen van de cementdekvloer voor voldoende ventilatie in de ruimte.
Laminaat wordt heel duurzaam geproduceerd. Door gebruik te maken van houtvezelplaat dat vervaardigd is van resthout uit de houtindustrie. Doordat de houtvezels alle richtingen op wijzen, gaat het krimpen en uitzetten ook alle kanten op. Dus zowel in de breedte als in de lengte van de laminaat plank.
Hoeveel zaagverlies je hebt, is afhankelijk van je manier van werken en de vorm van de ruimte. Bij een rechthoekige ruimte kun je gemiddeld zo'n 5% zaagverlies voor het laminaat berekenen. Houd bij een ruimte met veel hoeken of bijvoorbeeld verwarmingsbuizen al snel rekening met ongeveer 10% zaagverlies.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
U kunt uw laminaatvloer dus zonder bezwaar af en toe dweilen. Als er iets kleverigs is gemorst of u ziet een vlek kan dit het beste direct met een vochtig doekje weggewerkt worden. Een keer per twee weken dweilen is dan ruim voldoende. Let er wel op dat u niet te veel water gebruikt.
Azijn wordt vaak gebruikt om laminaat schoon te maken. Onze ervaring is echter dat bij gebruik van schoonmaakazijn of witte azijn er toch nog vaak strepen op de laminaatvloer zichtbaar blijven. In dat opzicht is laminaat vaak niet streeploos schoon. Azijn is daarnaast natuurlijk geen schoonmaakmiddel in onze ogen.
Weer of schimmelvlekken van het laminaat verwijderen
Wanneer dit wel gebeurd heb je kans dat de schimmel zich verspreid door de rest van je woning. Maak daarom de plek eerst nat met water en ontsmettingsmiddel. Probeer het eerst met natuurlijke middelen, om het laminaat zo mooi mogelijk te houden.
Laminaat dweilen doe je door eerst te stofzuigen en daarna te dweilen met een water en laminaatreiniger. Neem een platte dweil, geen mop. Zo zorg je dat je niet te nat dweilt en het vocht in de naden trekt. Gebruik geen allesreiniger of wasverzachter.
Standaard laminaat is niet bestand tegen vocht, en dit kunt u dus niet in de doucheruimte leggen. Wel op een andere plek in de badkamer is dit mogelijk, bijvoorbeeld op de plaats waar u zich afdroogt. Als de vloer even nat wordt, doordat u net uit de douche komt, kan dit geen kwaad.
In een droge periode of wanneer de verwarming hoog staat zorgt de krimp van het laminaat nauwelijks voor naden tussen de laminaat planken. Het is dus wel duidelijk dat een laminaat vloer niet direct op de dag van aankoop gelegd kan worden.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
Hoe lang moet een vloer acclimatiseren? We raden aan om elke vloer minimaal 48 uur te laten acclimatiseren, bij een temperatuur van 15 - 25 graden Celsius in de ruimte waar de vloer gelegd zal worden. Hierdoor heeft de vloer de mogelijkheid om te wennen aan het klimaat in uw woning.