Ten slotte had Avignon een voordeel vanwege haar ligging, veel noordelijker dan Rome en op de grens tussen het Heilige Roomse Rijk en Frankrijk. Er was een goede verbinding via de Rhône. De pausen verbleven er ook in comfortabele omstandigheden en hadden er grote inkomsten.
In de periode van 1309 tot 1377 zetelden de pausen in Avignon en niet in Rome. De aanleiding hiervoor was de verkiezing van de Franse paus Clemens V. De Franse koning Filips IV wilde graag meer invloed in Europa en overtuigde daarom de paus om in Avignon te gaan wonen, vanwege de verwarde toestand in Rome.
De Westerse christenheid werd dus als gevolg van het Schisma in tweeën gesplitst. Men sprak van twee 'obediënties', 'gehoorzaam- heidsgebieden', daar waar de paus van Rome en daar waar de paus van Avignon gehoorzaamd werd.
Damasus, de eerste 'echte' paus
Damasus (366-384) is de eerste bisschop van Rome geweest die zich opstelde als gezaghebbend hoofd der gehele Kerk. Hij was de eerste bisschop van Rome die zich liet vieren als 'de eerste bisschop van het Rijk'.
Invloedrijk of niet, een paus krijgt geen loon uitbetaald. Maar het Vaticaan staat wel in voor al zijn kosten. Zo heeft Franciscus I een persoonlijke assistant en een secretariaat dat instaan voor zijn dagdagelijkse beslommeringen. Het loon van al deze mensen wordt betaald door het Vaticaan.
Als plaatsvervanger van God op aarde heeft de Paus een zeer belangrijke taak in de katholieke kerk met zijn gelovigen, Bisschoppen en Kardinalen. Zijn dagelijks netwerk zal de Paus vinden in de Kerk en in zijn gelovigen.
De Amerikaanse crimineel Anthony Raimondi, lid van de maffiafamilie Colombo, beweert in zijn pas verschenen boek When the Bullet Hits the Bone dat hij in 1978 met een team huurmoordenaars naar Rome reisde om paus Johannes Paulus I te vermoorden.
Kardinaal George Pell, de financiële topman van paus Franciscus, heeft de leden van het College van Kardinalen daar vandaag over ingelicht. Het totale bezit van het Vaticaan vertegenwoordigt daarmee een waarde van 2,6 miljard euro. De extra rijkdom is niet verkregen door illegale activiteiten, benadrukte Pell.
De pausen kwamen in de 11e eeuw als overwinnaars uit de Investituurstrijd, een machtsstrijd met de Duitse Roomse keizers over de controle over de kerk in het Heilig Roomse Rijk. Ook de Kruistochten verschaften hen een morele suprematie over Europa en over de Europese vorsten.
De politieke aanleiding tot het grote schisma was, in de 11e eeuw, de kwestie van de heerschappij over zuid-Italië. De Noormannen hadden daar een aantal Byzantijnse gebiedsdelen weten te veroveren.
De oosters-orthodoxe kerk, officieel de orthodoxe katholieke kerk genoemd, is een stroming binnen het christendom die zichzelf beschouwt als directe voortzetting van de 'ene, heilige, katholieke en apostolische' kerk. De Griekse naam 'orthodox' betekent letterlijk 'rechtgelovig', 'het ware geloof behoudend'.
In het christelijk jargon heeft 'schisma' de betekenis van 'kerkscheuring'. Het kan duiden op het opzettelijk verbreken van de kerkelijke eenheid, op de duurzame toestand waarin kerken van elkaar gescheiden zijn of de ontwikkeling van een eigen genootschap door schismatici.
Het Westers Schisma of Groot Schisma is de periode van 1378 tot 1417 in de kerkgeschiedenis, waarin pausen en tegenpausen elkaar tegenwerkten. Het Concilie van Konstanz maakte een einde aan dit schisma.
Volgens Bijbelboek Ezra (en het ongedeelde boek Ezra-Nehemia) eindigde de ballingschap in 538 v. Chr. toen de Pers Cyrus II de Grote Babylon veroverde. Een andere interpretatie stelt dat de ballingschap eindigde toen Cyrus in 538 v.
Paus Franciscus blijft voorlopig eenvoudig wonen. Hij blijft in het hotel van het Vaticaan, ook al zijn de renovaties van het ruime en vorstelijke pauselijke appartement in Vaticaanstad inmiddels afgerond.
Bewijs van buitenaards leven. Geruchten suggereren dat het Vaticaan bewijs heeft voor het bestaan van buitenaards leven, in de vorm van buitenaardse schedels. Sommige bronnen zeggen dat de archieven bewijzen bevatten dat de paus samenzweert met buitenaardse wezens om iedereen op aarde computerchips te geven.
De Paus verblijft traditioneel in het Apostolisch Paleis. Franciscus heeft er echter voor gekozen om in het gastenverblijf in het Vaticaan te logeren. Elke zondag om 12 uur, behalve wanneer hij in het buitenland zieltjes aan het winnen is, geeft de Paus de verzamelde menigte op het Sint Pietersplein zijn zegen.
Het Vaticaan maakt al snel bekend dat de paus is overleden aan een hartinfarct. Autopsie is er overigens niet verricht. Ook wordt, in strijd met de werkelijke gang van zaken, vermeld dat de paus een stichtelijk boek aan het lezen was toen hij stierf en dat hij werd gevonden door zijn (mannelijke) privésecretaris.
De paus wordt na zijn overlijden enige dagen opgebaard en daarna, aansluitend op een uitvaartmis op het Sint-Pietersplein, in de crypte van de Sint-Pieter in de grond worden begraven ónder de plaats die ooit bezet werd door de tombe van de Zalige Johannes XXIII.
Plotselinge dood
Wegens zijn glimlach werd Johannes Paulus I wel de lachende paus genoemd, iets waar ook paus Franciscus vandaag bij stilstond. Johannes Paulus I 'lachte tot het allerlaatste moment', zei de paus. Hij zou met een glimlach om zijn lippen op zijn sterfbed zijn gevonden.
Gregorius I, bijgenaamd de Grote, verdedigde in 568 wat over was van het Romeinse Rijk – niet veel meer dan het noordelijke deel van het Italische schiereiland – tegen de Longobarden. Hij legde de basis van de Pauselijke Staat, gebieden waar de paus als soeverein wereldlijk heerser erkend werd.
Meest gezocht. Het Latijnse 'urbi et orbi' betekent 'aan stad en wereld'; het is in het bijzonder de benaming voor de zegen die de paus tijdens hoogfeesten als Pasen en Kerstmis geeft aan de stad Rome en de wereld. Urbi et orbi betekent letterlijk 'aan stad en wereld'.
Het Apostolisch Paleis (Italiaans: Palazzo Apostolico), ook wel Pauselijk Paleis of Heilig Paleis, is het officiële woon- en werkpaleis van de paus in Vaticaanstad.