De regenworm schuift achteruitkruipend uit deze slijmband, waarbij de eitjes en het sperma in de slijmband achterblijven. Aan het eind van het lichaam sluit de slijmband zich en vormt zo een cocon. De bevruchting vindt dus niet tijdens de paring plaats, maar pas daarna, op het moment dat de cocon wordt gevormd.
Al hoewel de regenworm hermafrodiet is, zowel mannetje als vrouwtje, kan het zich niet zelf bevruchten. Tijdens de 3 tot 4 uur durende paring worden zaadcellen uitgewisseld. De zaadcellen worden naar speciale holtes in het lichaam gevoerd waar de zaadcellen maanden levend bewaard kunnen worden.
Cocons variëren in grootte en vorm en zijn ongeveer tussen een halve tot bijna 1 cm groot. Sommige snelgroeiende wormen zijn na drie tot vier maanden volwassen. Op hun beurt starten ze dan hun broedcyclus. De eieren worden gelegd op de bovenkant van de aarde met een maandelijkse interval.
De wormen, ook wel zagers genoemd, worden gekweekt in langwerpige bakken van 450 meter lang.In de bakken ligt een laag zand en daarop staat zestig centimeter water.Met een speciale machine worden de wormen geoogst.
Onder natuurlijke omstandigheden komen regenwormen boven door graafbewegingen van mollen. Regenwormen komen ook bovengronds bij regenachtig weer om te paren, ze zijn verder vooral 's nachts actief. In de winter kruipen ze dieper de grond in en gaan in een soort winterslaap of diapause.
Afhankelijk van de temperatuur en vocht duurt het 3 tot 6 maanden voordat een worm volwassen is. In potentie kunnen regenwormen 4 tot 8 jaar oud worden, maar in bouwland leven ze meestal niet langer dan een paar maanden. Bij droogte rollen regenwormen zich op in de bodem en gaan in diapauze.
Wormen houden niet van licht en blijven in ieder geval IN de bak. Zorg dat je wormenhotel in de zomer niet in de volle zon staat. En dat de aarde in de bak lekker vochtig is.
Bewaar je compostwormen op een koele plek
IN viswinkels bewaren ze wormen wel 2 maanden in de koelkast. De compostwormen gaan dan in een soort van winterslaap. Zorg dat je de zak uit de zon houdt, liefst op een koele plek. En zorg dat je de zak weer goed dichtmaakt als je klaar bent met vochtig maken en/of voeren.
Meerdere eitjes, één wormpje
Na enkele weken tot maanden komen hieruit de nieuwe wormpjes, die nog enkele weken nodig hebben om volgroeid te raken. Hoewel de cocon meerdere levensvatbare eieren bevat, kruipt uit de meeste cocons slechts één jonge worm.
Als het regent komen wormen naar boven om ondergelopen tunnels te ontvluchten. Het kan ook zijn dat ze het gewoon prettig vinden om tijdens een regenbui even aan de oppervlakte te komen. Meeuwen en sommige andere vogels maken daar handig gebruik van.
Daarvoor is een partner nodig. Als twee wormen willen gaan paren gaan ze naast elkaar liggen, standje 69. Hun lijven scheiden dan slijm af dat uitgroeit tot een slijmkoker die hun lichamen omhult. Nu kan het zaad van de geslachtsopening van de ene worm naar de zaadzakjes van de andere vloeien.
ETEN: De regenworm eet vooral plantenresten.Maar het is een weinig kieskeurige eter: ook schimmels, zaden, bacteriën en resten van allerlei dieren kunnen we terugvinden op zijn bord.
Doorsnijden is dodelijk
Meestal gaat een worm die je doorhakt gewoon dood, maar de uiteinden kunnen nog wel een tijdje blijven kronkelen, waardoor het lijkt alsof de twee delen nog leven. Soms groeit er uit het voorste deel echter een nieuw achterlijf en leeft de worm verder.
Strooi je wormenmest in je tuinaarde, dan draag je water naar de zee. In een gemiddelde tuingrond krioelen honderden wormen per kubieke meter. Die krijgen de slappe lach als ze je met een zak wormenmest zien aankomen. Die tuinwormen produceren namelijk met z'n allen meer poep dan een schap vol wormenmest-zakken.
Wormen vang je het beste met een riek. Dat is een soort schep met meerdere lange punten. Met een schep of spade kan het ook, maar daarmee maak je de grond meer kapot en steek je misschien de wormen doormidden.
Hygiëne is belangrijk: handen wassen, nagels kort knippen, elke dag schone handdoek en ondergoed. Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken. U kunt wormpjes ook zelf behandelen met mebendazol van de apotheek of drogist.
Wormpjes verdwijnen vanzelf als er geen eitjes meer in uw mond komen. Meestal binnen 4 tot 6 weken. Goede hygiëne is belangrijk voor alle gezinsleden.
Hygiënische maatregelen
Om te voorkomen dat u besmet wordt met de eitjes van de spoelworm moet u de volgende maatregelen nemen. Was de handen na het buitenspelen of na tuinieren grondig. Was de handen ook voor het eten, voor het koken en na wc-bezoek. Knip de nagels van de handen kort en maak ze regelmatig schoon.
Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen.
Veel dieren vinden regenwormen een heerlijk hapje. De duizendpoot, een roofdiertje onder de gronddiertjes, lust best een regenworm. Ook vogels zoals merels en grutto's eten graag wormen.
Je krijgt aarsmaden door onbewust eitjes in te slikken. Deze eitjes worden vaak verspreid doordat iemand met aarsmaden aan zijn of haar anus krabt en de eitjes dan onder zijn of haar nagels krijgt.
Wormen bij mensen ontstaan door besmetting van dier op dier, dieren op mensen of andersom, of mens op mens. Bekende symptomen zijn buikpijn, misselijkheid, diarree of jeuk rond de anus. De behandeling van wormen bestaat uit antiwormmiddelen (medicijnen) en hygiëne-adviezen.