De belangrijkste vijand van volwassen merels zijn sperwer, havik, buizerd, rode wouw en bosuil. Andere vijanden zijn: Valken, Ransuil, Oehoe en Katten.
Tot de natuurlijke vijanden van de merel behoren de kraai en de kauw die de eieren en de jongen verorberen. Eksters en gaaien hebben het op de jongen gemunt. De bosuil valt zowel de jongen als het vrouwtje aan. Andere vijanden zijn nog de katten die onze tuinen rondzwerven, eekhoorns en de sperwer.
Nesten van Merels mislukken het vaakste door predatie. Eieren kunnen worden weggeroofd door Gaaien, Zwarte Kraaien, Eksters en Kauwen.Ook Bruine Ratten, eekhoorns en marterachtigen zijn nestpredatoren. Huiskatten pakken regelmatig de nog wat hulpeloze, uitgevlogen jongen.
Vogels in de tuin kunnen een genot zijn om naar te kijken en om ze te beluisteren. Maar helaas zijn ze ook kwetsbaar voor roofdieren zoals katten, vossen en roofvogels.
Merels eten graag wormen, insecten en fruit, maar ook zaden staan op het menu. Als het bereikbaar is eten ze ook graag van vetproducten. Meestal zullen ze het geknoeide voer onder een voedersilo of pindacake opeten, maar ook op voedertafels verschijnen ze veelvuldig.
isolerend. Vinkjes, roodborstjes en merels zoeken dicht struikgewas op, liefst een paar meter boven de grond, of vinden een plek in coniferen of in de klimop tegen een muur. Mezen, winterkoninkjes en boomklevers slapen in een holletje in een boom of in nestkastjes.
De meeste jonge vogels vallen helaas ten prooi aan katten, en kraaien en eksters eten zowel de eieren als de kuikens. Gemiddeld wordt een merel twee tot drie jaar oud, maar geluksvogels kunnen wel tien jaar of ouder worden.
Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper. kanaal. andere pittige specerijen.
Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje. Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden. Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel.
Zorg ervoor dat er in het voorjaar de meidoorns, lijsterbes, hulst, eiken, beuken en vlieren en andere alle andere besdragende en vruchtdragende soorten niet gaan bloeien dan weet je in ieder geval dat je geen kramsvogels, merels, vlaamse gaaien, houtduiven enz enz., in je tuin krijgt.
Al luisterend en kijkend voedsel zoeken, kost tijd en concentratie. Om aan een snelle hap te geraken, hebben merels een aantal slimme trucjes bedacht. Ze trippelen hevig in het gras waardoor de wormen de trillingen voelen. Deze denken dat er een mol aankomt of dat het regent.
Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix.
Broedt van eind maart tot in juli. Heeft twee legsels (soms drie) per broedseizoen, met elk 4-5 eieren.
Kraaiachtigen zijn opportunisten: ze eten wat ze kunnen krijgen. De voedselpiramide van kraaiachtigen bestaat maar voor een klein deel uit eieren of jongen van andere vogels. Het zijn niet meer dan versnaperingen. Kraaien, eksters en kauwen in je tuin doen ook wel 'goed' werk.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de schouderveren gestoken. De zangvogels, waaronder ook de Amerikaanse sijzen vallen, staan in hun slaap op een poot. De andere poot is opgetrokken onder de veren van de onderbuik.
De merel komt van nature voor in heel Europa en grote delen van Azië IJsland is het enige Europese land waar ze zeldzaam zijn. De merel is ook uitgezet in Australië en Nieuw-Zeeland, daar wordt hij inmiddels gezien als een plaag.
Als mens zijnde gaan we er vaak vanuit dat vogels dezelfde gevoelens als wij hebben en tonen, zoals verdriet, blijdschap enzovoorts. We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan.
Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen. Ze zijn van groot belang voor een goed gezichtsvermogen. Nu blijkt uit nieuw onderzoek waarover onlangs een artikel verscheen in Frontiers in Veterinary Science dat de tranen van dieren nauwelijks verschillen van die van ons.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Vogels verjagen met ultrasoon geluid
Zo'n verjager zendt een heel hoog geluid uit. Dieren, waaronder vogels, hebben vaak een groter frequentiebereik dan mensen. Een ultrasoon geluid zit op een voor mensen onhoorbare frequentie, maar vogels horen de geluiden zeer goed.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Ook plastic zakken helpen hierbij, omdat duiven niet graag op plastic zitten. Verjaag duiven door sterke geuren van kruiden en specerijen. De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek.
Het vrouwtje legt drie tot vijf eieren die na twee weken uit komen. Het jong verlaat het nest al na twee weken, maar kan dan nog niet vliegen. De ouders zorgen dan nog een week voor hem. Daarna vliegt de jonge merel uit.
De merel kan twee of drie nestjes per seizoen hebben. Man merel neemt de zorg voor de nu uitgevlogen jongen op zich, en hopelijk zien we binnenkort de vrouw terug op het nestje.
Wat voor geluid maakt de merel en in welke situatie? Ze maken een soort tik geluid, dit laten ze vaak horen. Snelle, elkaar opvolgende tikkende geluiden.