De wapens, die de atleten op hun rug meedragen bij het skiën, zijn lichtgewicht (3,5 kg) geweren met een kaliber van 5,6 mm (. 22), die manueel moeten worden geladen.
De noordse combinatie is een vorm van skisport waarbij de twee onderdelen van het noords skiën, schansspringen en langlaufen, gecombineerd worden. De sport heeft haar oorsprong in Noorwegen, en staat sinds 1924 op het programma van de Olympische Winterspelen.
Een springer haalt punten voor de afstand en de stijl van de sprong. Als een springer precies op het K-punt landt, krijgt hij 60 punten (120 bij skivliegen). Elke meter meer betekent 1,8 punt erbij en elke meter minder betekent 1,8 punt eraf. Dan krijgt de springer nog punten voor de stijl.
Skivliegschansen hebben een "kritisch punt" van ten minste 185 meter. Bij kleine schansen is dit 80 meter, bij grote schansen 120 meter.
De nieuwe schans die in november 2007 in gebruik werd genomen is een K125-schans; springers halen hier sprongen van 125 m. Het schansrecord staat sedert 2021 op 144 m. Dit werd op nieuwjaarsdag gesprongen door de Pool Dawid Kubacki, tijdens het Vierschansentoernooi.
De vier schansen
de Grote Olympiaschans in Garmisch-Partenkirchen (Duitsland) op 1 januari; de Bergiselschans in Innsbruck (Oostenrijk) op 3 of 4 januari; de Paul Ausserleitnerschans in Bischofshofen (Oostenrijk) in principe op 6 januari (driekoningen), maar soms een dag later.
In 1953 werd de eerste editie van het Vierschansentoernooi gehouden. Het toernooi ging van start met de traditionele wedstrijd in het Duitse Garmisch-Partenkirchen op 1 januari. Meer dan 20.000 toeschouwers waren getuige.
Het toernooi gaat van start op 28 december 2021 met de kwalificatie in Oberstdorf en eindigt op 6 januari 2022 met de afsluitende wedstrijd in Bischofshofen.
Bij het schoonspringen kan in verschillende richtingen gesprongen worden, namelijk voorwaarts, achterwaarts, binnenwaarts en contra. Bij binnenwaarts sta je achterstevoren op de punt van de plank, en draai je voorover. Bij contra spring je naar voren en draai je achterover. De sprongen worden aangegeven met codes.
Schoonspringen is een van de sportdisciplines die op de Olympische Zomerspelen wordt beoefend. Deze sporttak is een van de vijf disciplines binnen de olympische sport zwemmen en staat sinds 1904 op het programma van de Olympische Spelen.
De Olympische Zomerspelen van de IIIe Olympiade werden in 1904 gehouden in Saint Louis in de staat Missouri in de Verenigde Staten. In eerste instantie waren de Spelen toegewezen aan Chicago. In 1904 zou echter ook de Louisiana Purchase Exposition plaatsvinden in Saint Louis.
Biatlon (in het Engels geschreven als biathlon) is een skisport, namelijk een langlaufwedstrijd waarbij de deelnemers op bepaalde punten moeten geweerschieten op een doel.
De meeste wedstrijdschaatsers dragen een bril ter vermindering van het uitdrogen van de ogen. Steeds meer schaatsers kiezen ervoor zonder sokken te rijden in zo nauw mogelijke schoenen. Dit vermindert de kans op schuiven van de voet in de schoen en dit zorgt voor meer 'contact' met het ijs.
Een dweilpauze duurt meestal 15 à 20 minuten.
De machine wordt gebruikt in pauzes van wedstrijden en tijdens recreatieschaatsen op wedstrijdbanen(400m banen). Een gemiddelde dweilpauze duurt ongeveer een kwartier.
Is het schoolzwemmen verplicht, dan is de school verantwoordelijk voor de kosten. De school mag u wel om een vrijwillige bijdrage vragen.
Sinds 1984 is er in Nederland het Nationale Zwemdiploma, dat sinds 1998 Zwem-ABC heet. Dit diploma bestaat uit drie landelijk erkende zwemdiploma's; A, B en C. Uitgever is de Nationale Raad Zwemveiligheid, dat verantwoordelijk is voor 95% van de afgiftes van de zwemdiploma's in Nederland.
Moet mijn kind deelnemen aan onderwijsactiviteiten zoals schoolzwemmen en schoolreisjes? Uw kind moet meedoen aan activiteiten als schoolzwemmen, excursies en schoolreisjes als deze horen bij het lesprogramma.
Het schoolkamp is in Nederland een buitenschoolse activiteit in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs. Hierbij verblijven kinderen van een of meer groepen gezamenlijk enkele dagen buiten school in een kampeergelegenheid of -boerderij.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
Vanaf 11 april geen voorrang onderwijs- en kinderopvangpersoneel meer bij testen GGD. De voorrang bij coronatesten bij de GGD geldt vanaf 11 april 2022 niet meer voor onderwijs- en kinderopvangpersoneel. Voor hen is een PCR-test niet noodzakelijk en is het bovendien sneller om een zelftest te gebruiken bij klachten.
Herhaalprik tegen corona halen. U kunt als 60-plusser 3 maanden na besmetting of de booster (die u na de basisserie heeft gehaald) een herhaalprik halen. U kunt op verschillende manieren een herhaalprik halen. U hoeft niet te wachten op de uitnodigingsbrief.
Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt. Beide prikken beschermen je goed tegen corona. De kans is dan heel klein dat je er nog ziek door wordt. Houd je ook na je prik aan de adviezen tegen corona.
Vaccinatiebewijs beperkt geldig
Sinds 1 februari 2022 is uw vaccinatiebewijs in Europa 270 dagen geldig. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheidsduur en verloopt dus nog niet.
Corona gehad voor vaccinatie
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden. U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt. 3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een boostervaccinatie halen.