Je geeft anderen te weinig vertrouwen en je kunt moeilijk loslaten. Regelmatig ben je gefrustreerd of geïrriteerd omdat het niet lukt, of omdat het anders gaat dan je had verwacht of gewild. Wanneer je kritiek krijgt, kun je dat enorm op jezelf betrekken, juist omdat je zo goed je best doet alles goed te laten verlopen.
Het tegenovergestelde van verantwoordelijkheidsgevoel is onverschilligheid. Je bent niet geïnteresseerd in je omgeving en doet precies waar jij zin in hebt.
Verantwoordelijkheidsgevoel is het bewustzijn dat jij je plicht naar behoren moet uitvoeren. De leerkracht, de ouders, de leerling en het schoolbestuur hebben allemaal hun eigen verantwoordelijkheid. Het dragen van verantwoordelijkheid betekent ook dat er verantwoording moet worden afgelegd.
Wanneer je last hebt van een te groot verantwoordelijkheids gevoel is het handig om eens te kijken of dingen NU moeten of dat je zonder moeite op een ander moment kunnen. Delegeren. Leg de verantwoordelijkheid van zaken terug bij de mensen die er écht verantwoordelijk voor zijn.
Verantwoordelijkheid binnen de arbeidsmarkt betekent dat je je bewust bent van taken van jezelf en collega's binnen een organisatie. Je weet ook dat deze taken naar behoren moeten worden uitgevoerd. Als je serieus, zorgvuldig en met integriteit handelt, is de kans groot dat je deze competentie bezit.
Je carrière- en promotiekansen worden aanzienlijk groter als je je verantwoordelijk opstelt in je werk. Verantwoordelijke werknemers zijn een zegen voor leidinggevenden. Werknemers die zich verantwoordelijk opstellen nemen hun werk serieus en zetten zich in voor de kwaliteit van hun werk.
Zet bij alles waar je je voor verantwoordelijk voelt, of dit iets is wat in jouw controle ligt. Zo niet, dan ligt de controle of bij iemand anders, of ergens anders. En dan is het beter om dit los te laten. Teveel verantwoordelijkheid nemen betekent dat je over je eigen grenzen heen gaat.
De juiste spelling is: Ik heb jou jouw auto zien parkeren. Jou is een persoonlijk voornaamwoord, jouw is een bezittelijk voornaamwoord.
Je kunt een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben om verschillende redenen: Je bent bang om te falen. Je hebt angst voor kritiek. Je wilt alles graag goed doen.
Iemand die de verantwoordelijkheid niet wil nemen voor zijn daden, zal uiteindelijk veel schade toebrengen aan andere mensen. Het kan erg pijnlijk zijn als iemand jou kwetst en zich niet verontschuldigt. Het kan je een ongelofelijk gevoel van hulpeloosheid geven.
Verantwoordelijke kan in de standaardtaal in het hele taalgebied ook de betekenis 'iemand die verantwoording moet afleggen, die juridisch aansprakelijk is voor iets' hebben.
De valkuil is dat je te gericht bent op orde, structuur. In een lichte vorm noem ik dat star of rigide. In zwaardere vorm wordt het krampachtig, dwangmatig of zelfs obsessief. Dat betekent dat het precies moet verlopen zoals jij het had bedacht.
Valkuil: rechtlijnig en bot
Toch zit er een valkuil bij de kwaliteit eerlijkheid. Je kunt jezelf soms in de problemen brengen of iets zeggen wat tegen jou werkt. Je hebt iemand iets verteld, waardoor onrust ontstaat bij de ander. En achteraf had het geen enkele toegevoegde waarde dat jij dit verteld hebt.
De zwakte of de valkuil
Als doorzetter: weet je van geen ophouden, kun je nooit stoppen of opgeven en je gaat door tot je er bij neervalt. je kent geen grenzen en je vraagt teveel van jezelf. heb je moeite met mensen die wat gemakkelijker zijn ingesteld.
Het Begrip Verantwoordelijkheid
Verantwoordelijkheid betekent letterlijk het vermogen en de bereidheid om (daadwerkelijk) antwoord te geven, c.q.: rekenschap af te leggen ten aanzien van het eigen doen en laten. De kwestie van de verantwoordelijkheid is een kernvraag in het menselijk bestaan.
Regelruimte en verantwoordelijkheid die iemand heeft om zelf beslissingen te nemen over het eigen leven of over de eigen werkzaamheden.
Verantwoordelijkheidsgevoel is een hele goede eigenschap om te bezitten. Het betekent doorgaans dat jij verantwoordelijkheid kunt nemen voor je daden, maar ook dat je het voortouw neemt om ervoor de zorgen dat dingen zo goed mogelijk verlopen. Voor jezelf en voor anderen.
Verantwoordelijkheid is nauw verbonden met zich engageren in de samenleving en zorg opnemen voor anderen. Deze basishouding voor ethisch gedrag wordt zowel in de traditie van de beroepsethiek als in het gewone leven vaak als een minimale verplichting geformuleerd als: niets of niemand schade toebrengen.
Als je je over verantwoordelijk voelt dan neem je als het ware de verantwoording over van de ander of een situatie. Vaak komt dit doordat je ervoor wilt zorgen dat een situatie of relatie goed verloopt zoals je zelf in gedachten hebt.
Taak: een taak is wat iemand doet of hoort te doen. Het concrete werk dat iemand verricht, in het licht van zijn verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid: een verantwoordelijkheid is wat iemand moet. Diegene is daarop aanspreekbaar en legt daarvoor verantwoording of rekenschap af aan een ander.
Je bent verantwoordelijk voor jouw eigen gevoelens en gedachten. Dat is een basis voor jouw persoonlijke ontwikkeling maar ook voor de communicatie en feedbackregels. De kunst is om het bij jezelf te houden. Dus niet: 'jij stelt me teleur' want dan leg je de verantwoordelijkheid voor eigen gevoelens bij de ander neer.
Verantwoordelijkheid betekent ongeveer hetzelfde als aansprakelijkheid: het woord verwijst naar datgene waarvoor iemand verantwoordelijk oftewel aansprakelijk is, datgene waarop iemand kan worden aangesproken.