1 op de 4 Nederlanders krijgt te maken met een midlifecrisis. Een verschijnsel dat optreedt tussen het 30ste en 60ste levensjaar. Iedereen ondergaat een midlife-fase, maar of het ook uitmondt in een crisis is voor iedereen anders.
De leeftijd waarop je een midlife crisis kunt krijgen is tamelijk breed: tussen de 35 en de 50 jaar. Andere bronnen suggereren dat de crisis bij mannen plaatsvindt tussen de 35 en de 60 jaar. De quarterlife crisis vindt veelal plaats tussen de 25 en 35 jaar.
Ongeveer 25% van alle mannen krijgt te maken met een midlife crisis. Soms mild, nauwelijks merkbaar, en soms ernstig tot zeer ernstig.
Een midlifecrisis gaat gepaard met veel onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in werk, relatie en levensstijl. Dit zijn de meest voorkomende symptomen: Gevangen zitten in haar eigen leven en zich hier machteloos onder voelen. Neerslachtigheid en depressieve gevoelens komen vaak voor.
Maak je verlangen kenbaar, praat met elkaar en houd contact. Soms voelt men in de midlife zich alleen in het gevoel / verlangen en leeft het idee dat het allemaal niet kan. Door samen te delen kom je er wellicht achter dat je samen met je partner meer kan verwezenlijken dan in eerste instantie lijkt.
Vooral niet wanneer die verandering het gevolg is van het verlies van de relatie met je man. Maar je kunt de midlife crisis van je echtgenoot alleen overleven door je te richten op wat je zelf in de hand hebt. Niet door je steeds bezig te houden met wat je zou kunnen doen om hem terug te krijgen.
Symptomen midlife crisis man
Zo zijn mannen die in een midlife crisis zitten vaak emotioneel minder stabiel en willen ze grote veranderingen doorvoeren. Ook kijkt een man in een midlifecrisis terug op zijn leven en kan hij zich afvragen of hij zijn ambities wel heeft waargemaakt. Dit kan leiden tot onzekerheid.
1 op de 4 Nederlanders krijgt te maken met een midlifecrisis. Een verschijnsel dat optreedt tussen het 30ste en 60ste levensjaar. Iedereen ondergaat een midlife-fase, maar of het ook uitmondt in een crisis is voor iedereen anders.
Symptomen van een midlifecrisis
Verwaarlozing van persoonlijke hygiëne. Sterke veranderingen in slaapgewoonten. Gewichtsverlies of -toename. Uitgesproken veranderingen in de stemming, zoals toegenomen woede, prikkelbaarheid, droefheid of angst.
"Wanneer mannen de 50 naderen, groeit de drang naar dat nieuwe, jongere model, naar de perfectie die ze altijd al wouden", klinkt het. Uit onderzoek blijkt dat 50-plussers een vrouw willen die hun kinderen nog zou kunnen baren. Vrouwen ervaren een gelijkaardig gevoel, maar veel minder prominent.
Het is heel normaal om niet alleen over te willen blijven, maar zodra die angst jouw leven volledig beheerst, dan kan er sprake zijn van anuptafobie. Deze angststoornis komt vaak voort uit irrationele opvattingen over alleen blijven of gebeurtenissen in het verleden, die als traumatisch ervaren zijn.
Waarom hou ik niet meer van mijn man of vrouw? Het 'ik hou van' van gevoel verdwijnt vaak door een verandering in een bepaald gedragspatroon. Het gedrag van je man of vrouw dat jij prettig vindt en welkom is, zorgt er in eerste instantie voor dat je van hem of haar gaat houden en hem of haar gaat vertrouwen.
Nou, dat hangt van verschillende factoren af. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 97 dagen voordat ze hun liefde durven uitdrukken en het L-woord uitspreken. Vrouwen doen hier gemiddeld net iets langer over, namelijk 149 dagen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology.
Een vrouw boven de 40 is direct
Met hints proberen ze alles duidelijk te maken, in de hoop dat hun partner hen wel zal begrijpen. Ze hopen het conflict uit de weg te gaan, maar maken op die manier net meer brokken. Volgens Obed zijn vrouwen van boven de 40 directer. En zo ook duidelijker.
In de eerste drie fasen zal de man de er aan ten grondslag liggende depressie met alle inzet en alle mogelijke middelen proberen te onderdrukken. Zolang hij daar succesvol in is, blijft hij in de replay fase. Dat is meestal de langste fase van de hele midlifecrisis en kan een aantal jaar duren.
De eerste tekenen van de penopauze kunnen zich al voordoen rond de 40 jaar. Deze 'mannelijke overgang' noemen we ook wel andropauze. Van vrouwen weten we allemaal wel dat ze te maken krijgen met hormonale veranderingen. Veel minder bekend is dat mannen dit ook meemaken.
Een identiteitscrisis is een (tijdelijke) toestand van twijfel over wie je bent. Je voelt je volslagen onzeker over je gevoelens, gedachten, bewustzijn en overtuigingen. Je 'ik' is zoek en je twijfelt aan je kwaliteiten en wat je te bieden hebt. Het voelt alsof de bodem onder je is weggeslagen.
Door een crisis ontwikkel je jezelf, terwijl je dat anders misschien nooit uit vrije wil zou doen. Tijdens een crisis heb je namelijk geen keuze: je verandert of je verdrinkt.” Welke drama's er op je pad belanden, heb je niet in de hand. Wél hoe je ermee omgaat.
50% van de gescheiden koppels heeft namelijk spijt van de break-up, zo meldt DailyMail! Uit onderzoek kwam naar voren dat 54% twijfelt of hij/zij de juiste beslissing heeft gemaakt en een groot deel daarvan realiseert zich dat hij/zij haar of zijn ex-partner mist en nog van diegene houdt.
Ook blijkt uit het onderzoek dat je crisis gemiddeld zo'n 11 maanden kan duren, wat natuurlijk heel vervelend is, maar raak dus vooral niet in paniek als je níét binnen een paar weken de roeping van je leven hebt gevonden.
De midlife crisis is een psychologisch verzamelbegrip voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 50 jaar. Vaak wordt men op deze leeftijd geconfronteerd met zingevingsvraagstukken en wordt men daardoor uit balans gebracht. De term werd geïntroduceerd in 1965 door Elliott Jaques.
Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn.Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.