Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.
Hoe vaak moet een hond plassen? Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Plast of drinkt hij vaker of meer dan normaal? Dit zijn veelvoorkomende symptomen bij honden en kunnen het gevolg zijn van verschillende ziekten. Te denken valt aan onder andere: urineweginfectie, diabetes, baarmoederontsteking en nierproblemen.
Hoe herkent u blaasontsteking bij uw hond
Moeite met plassen en/of pijn bij het plassen. Vaak kleine beetjes plassen. Binnenshuis plassen. Bloed in de urine.
Suikerziekte kun je herkennen doordat je hond erg veel dorst heeft, veel plast en veel eet maar toch afvalt. Het teveel aan glucose (suiker) dat in het bloed aanwezig is, zal via de nieren afgevoerd worden. Glucose onttrekt echter vocht aan het lichaam waardoor de hond meer gaat plassen en dus ook meer dorst krijgt.
De ziekte van Cushing bij de hond betreft een aandoening waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die zeer vaak bij de hond voorkomt, met name kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren van de hond. De bijnieren maken o.a. cortisol aan.
Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets.
Bij nierfalen kunnen de nieren afvalstoffen niet meer goed uit het bloed verwijderen. De belangrijkste afvalstoffen zijn ureum en creatinine. Door de verhoogde afvalstoffen kunnen er zweertjes ontstaan in het maagdarmkanaal en de mondholte.
In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren. Bij warme weersomstandigheden of vlak na een forse lichaamsinspanning is het dus heel normaal wanneer je hond veel hijgt.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.
Koolzuurhoudende dranken met cafeïne en suiker zijn verboden terrein voor honden. Het effect van suiker hebben we al besproken. En ook het risico op cafeïnevergiftiging. Een klein slokje kan geen kwaad, maar liever dus niet.
Een hond drinkt per dag ongeveer 40 tot 60 ml per kilo lichaamsgewicht. Weegt je hond 20 kilo, dan is een liter water per dag heel normaal. Maar net als bij mensen verschilt de waterconsumptie bij honden ook. Drinkt-ie iets meer dan die 60 ml, dan is er nog niet per se iets aan de hand.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Eiwitarm dieet = fosfaatarm dieet
Bij dieren met nierfalen meten we vaak een verhoogd fosfaatgehalte in het bloed. Door een eiwit- en fosfaatarme voeding te geven kan deze stof minder schade aanrichten in het lichaam. In het nierdieet zit een goede kwaliteit eiwit.
Als er minder eiwit gevoerd wordt, ontstaan er minder afvalstoffen en worden de nieren minder belast. Daarom is het belangrijk om een nierpatiënt een eiwitarme voeding te geven. Het is wel van belang dat deze voeding hoogkwalitatieve eiwitten bevat. Voor honden zijn er verschillende nierdiëten op de markt.
Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.
De levensverwachting van je hond met Cushing is dus behoorlijk goed, maar je moet er wel op tijd bij zijn. Een hond met deze aandoening die niet wordt behandeld, kan namelijk binnen twee jaar aan de symptomen van het syndroom, zoals suikerziekte of de grotere vatbaarheid voor infecties, overlijden.
We kunnen vaststellen of u het syndroom van cushing hebt met laboratoriumonderzoek van bloed, urine en speeksel. Soms doen we speciale bloedtesten, waarbij u kortdurend medicijnen (tabletten of via een infuus) krijgt toegediend.
Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben. Ook neurologische verschijnselen kunnen optreden en in een later stadium nierproblemen.