In Frankrijk is een 45-jarige vrouw die in bad zat om het leven gekomen door elektrocutie. Alles wijst erop dat ze haar gsm in bad liet vallen terwijl die aan het opladen was. De voorbije maanden waren er al verschillende gelijkaardige dodelijke ongevallen.
Een 13-jarig meisje in de Franse stad Mâcon is in bad geëlektrocuteerd toen haar mobieltje in het water viel. De telefoon lag op dat moment aan de lader die in het stopcontact zat. Volgens Franse media kon het meisje in eerste instantie nog worden gereanimeerd.
Ook de zone in een straal van 10 meter rond de stroombron staat onder spanning. Hoogspanning kan bovendien 3 tot 5 meter 'overspringen'. Dat betekent dat je kan worden geëlektrocuteerd als je in de buurt van een geleider komt, zelfs zonder er direct mee in contact te komen.
Ter conclusie: in dit specifieke geval van een GSM lader is de kans op elektrische gewaarwording klein. Gebruik echter elektrische toestellen, adaptors e.d. enkel steeds waarvoor het ontworpen is: in dit geval om uw GSM mee op te laden.
Nu bij een elektrisch aparaat dat in een bad valt, kan via het zout water de elektriciteit zich van de éne draad naar de andere draad verplaatsen. Nu de korste weg van de ene draad naar de andere is niet door het lichaam van de persoon die in bad ligt, maar via het klein stukje zout water tussen de 2 draden.
Met je telefoon in bad zitten als-ie aan de lader hangt, kan levensgevaarlijk zijn. Daarvoor waarschuwen artsen en deskundigen nadat een 13-jarig meisje onder spanning was komen te staan toen ze haar telefoon, die aan de oplader hing, in bad liet vallen.
Vandaar dat de huiselijke 220V dodelijk is, omdat er ook stroomsterkte aanwezig is. De huisstroom is trouwens beveiligd met lekstroomdetectoren: 30 mA voor de badkamer en 300 mA voor de rest van de kring.
Blijf op ruime afstand en waarschuw omstanders. Bel of laat 112 bellen. Zorg voor je eigen veiligheid en haal zo snel mogelijk de stroom eraf. Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de stroom uit in de meterkast (draai de stop eruit of zet de schakelaar om).
Een grote hoeveelheid stroom kan er voor zorgen dat spieren gaan samentrekken, zoals de ademhalingsspieren en fibrillatie van het hart. Fibrillatie wil zeggen dat de hartspier snelle samentrekkingen krijgt waardoor het hartritme verstoord wordt en het kan stoppen met kloppen.
Je vermijdt best alle contact met stromend water. Dus: niet douchen, geen bad nemen, je handen niet wassen en de afwas of handwas moeten ook maar even wachten. Water is een uitstekende geleider voor stroom, vandaar.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
Elektriciteit en water gaat niet samen. Wanneer mensen blootgesteld worden aan water met een elektrische lading, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Vocht is daarnaast één van de grootste oorzaken van een kortsluiting.
Normaal (in droge toestand) is de weerstand van een menselijk lichaam vrij hoog (10-tallen kilo-ohms) en is de stroom die er zal vloeien bij aanraking van 12V erg klein en en zal je die zelfs niet voelen.
Als vuistregel kun je aannemen dat een stroom vanaf 10 mA gevaarlijk is, 100 mA kan dodelijk zijn. De grootte van de stroom bij een bepaalde spanning is afhankelijk van de weerstand van de huid op de contactplaatsen waar de stroom binnenkomt en weer uittreedt.
Bij hoge spanning (>1000 volt) zullen de hersenen dusdanig beschadigd raken dat er een ademstilstand optreedt, waarna onvermijdelijk ook een hartstilstand zal optreden. Ook spieren zullen reageren op de stroom.
Wisselspanning is gevaarlijker dan gelijkspanning. Dat komt door de sinusvorm.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken.
Het aanraken van een onder spanning staand deel met wisselspanning boven de 50V is gevaarlijk. Wanneer je in aanraking komt met zo een onder spanning staand deel kan de stroom door het lichaam van deze persoon gaan.
Kraanwater bevat ook chloor en andere zuiveringsmiddelen. Het is dus geen puur water en geleidt de elektriciteit heel goed. Als je handen nat zijn door kraantjeswater, flessenwater of regenwater is het dus heel gevaarlijk om elektrische draden aan te raken.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren. Fietsen.
De donder is simpelweg een reactie op de bliksem en is niets anders dan een geluidsgolf die hoorbaar is. Hoewel een hevige donderklap dus vaak zeer angstaanjagend klinkt, is hij dus zeker niet gevaarlijk.
Trek de stekkers uit de stopcontacten en ontkoppel de kabel van radio en televisie. Sta niet te dicht bij de schouw. Beter ook geen bad of douche nemen en kranen, en radiatoren en wasmachines niet aanraken. En zorg vooral voor een backup van al je computergegevens!