Hoe langer je namelijk zekerheid wilt, hoe meer hypotheekrente je betaalt aan je hypotheekverstrekker. Bij 20 jaar vast heb je dus hogere maandlasten dan bij 10 jaar vast. Deze hogere maandlasten moet je wel kunnen betalen. Daarnaast betekent een hogere hypotheekrente dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen.
Bij 20 jaar vast betaal je een lagere rente, kun je meer lenen en kun je na 20 jaar zonder boete je hypotheek oversluiten of wijzigen. Wanneer de hypotheekrente na die 20 jaar echter gestegen is, krijg je te maken met hogere hypotheekrentes en hogere maandlasten.
Volgens onze prognoses zal de 10-jaars staatsrente zodra de inflatie afzwakt, weer dalen richting 1,5% eind volgend jaar. Als dit inderdaad gebeurt, zal de 10-jaars hypotheekrente eerst oplopen en daarna omlaag gaan.
Het is onmogelijk om te voorspellen wat de rente over 20 jaar doet, maar wanneer je de totale lasten als belangrijkste keuzemotief ziet, dan doe je er verstandig aan om 20 jaar te kiezen, wanneer je verwachting is dat de rente over 20 jaar lager is dan 6,44% op jaarbasis, uitgaande van een 10-jaars rentevaste periode.
De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.
Als je grote financiële veranderingen verwacht, is langer zekerheid over je maandlasten met 20 jaar vast interessant. Verwacht je juist over ongeveer 10 jaar te verhuizen, dan is 10 jaar vast de veiligere keuze. Tijdens je rentevaste periode kun je namelijk niet zomaar iets veranderen aan je hypotheek.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Bij een hypotheek van 250.000 euro betaal je dan 1.308,33 euro per maand aan rente. Vergelijk dit met 0,83% (de laagste hypotheekrente ooit voor 10 jaar vast - 20 mei, 2021), en voor diezelfde hypotheek van 250.000 euro betaal je nu maar 172,92 euro aan rente!
De hypotheekrente bepaalt deels het maximale leenbedrag en de maandlasten. Meer rente betekent hogere maandlasten en dus zijn veel woningzoekenden volgens adviseurs en makelaars de laatste maanden afgehaakt, waardoor de concurrentie in veel gevallen afneemt: minder bezichtigingen en biedingen.
De conclusie van deze institutionele obligatiebeleggers is dat de lange rente de komende drie jaar laag blijft. Dat komt vooral voort uit de structureel hoog blijvende vraag naar langlopende obligaties. Bovendien blijken ze zich momenteel eveneens geen zorgen te maken over een stijgende inflatie.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
Zijn voorspelling is, net als die van ons, dat de rente hooguit licht zal stijgen voor zowel hypotheken met een lange als korte looptijd. De inflatie is de belangrijkste oorzaak voor die verwachte lichte stijging. In juli 2021 was er nog 2,2% inflatie; een jaar later lag de inflatie op 8,9%.
Met de huidige lage rentestanden is een variabele hypotheekrente nauwelijks lager dan bij een rentevaste periode. Je kunt daarom beter je rente vastzetten. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan betaal je dus minder rente.
Wat gebeurt er als de rentevaste periode afloopt? Drie maanden voor het aflopen van de rentevastperiode stuurt jouw geldverstrekker een nieuw renteaanbod. Dit aanbod bevat een overzicht van de mogelijke rentevastperiodes met bijbehorende rentes.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.
Hypotheekrente ontwikkeling vanaf de jaren '80
Dat had alles te maken met de hoge kapitaalmarktrente op dat moment. Er was eind jaren '80 veel economische en politieke onzekerheid, onder andere als gevolg van de val van de Berlijnse Muur en de economische heropbouw van de voormalige Oostbloklanden.
Na jaren van een dalende hypotheekrente, is deze sinds oktober 2021 aan het stijgen. Ondanks de inmiddels forse stijging, is de hypotheekrente historisch gezien nog steeds laag.
Verwachting hypotheekrente 2022 was dalende sinds 19 juli 2022 maar hij stijgt al weer sinds september 2022⭐. Omdat er iets meer rust komt op de woningmarkt was de tendens van de hypotheekrente dalend. Door de hoge inflatie loopt de rente weer licht op.
Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer? Dan mag je meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode. Bij een rentevaste periode van minimaal 10 jaar berekenen hypotheekaanbieders je maximale hypotheek op basis van de echte hypotheekrente. Bijvoorbeeld 2,5% bij een rentevaste periode van 10 jaar.
Op dit moment staat de hypotheekrente laag, waardoor het verstandig is deze voor langere tijd vast te zetten. Kiest u voor een korte periode, dan loopt u het risico dat u toch te maken krijgt met gestegen rentepercentages. Daarbij bent u over het algemeen het veiligst bij een rentevaste periode 10 of 20 jaar.
1,84% Afgelopen maart bereikten alle langlopende hypotheekrentes een historisch dieptepunt. Nu, acht maanden later, duikt 30 jaar rentevast (met NHG) als eerste onder dat memorabele rentepercentage. In maart lag de gemiddelde rente op 1,87%, nu al op 1,84%.