Alle insecten hebben een hart. Maar dat werkt wel iets anders dan jouw eigen hart. Ons hart pompt bloed door vaten in het lichaam. Bij een insect stroomt het bloed door een soort buis met hartspiertjes die het 't lichaam rondpompen.
Het hart is opgebouwd uit hartspiercellen en bestaat uit een rechter en een linker helft. Deze zijn van elkaar gescheiden door een tussenschot. Beide helften hebben een boezem, een kamer en twee hartkleppen. De kamers van het hart zijn verbonden met de grote slagaders.
De medische term voor een kransslagader is coronair arterie. De twee kransslagaders zijn de Linker Coronair Arterie en de Rechter Coronair Arterie, meestal afgekort tot LCA en RCA. Maar in feite zijn er drie hoofdtakken, want de linkerkransslagader splitst zich al snel in tweeën.
linkerboezem: hier stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen binnen. linkerkamer: pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond. rechterboezem: hier stroomt zuurstofarm bloed uit het lichaam binnen. rechterkamer: pompt het zuurstofarme bloed naar de longen.
Het hart heeft dus vier holtes: de linkerkamer en linkerboezem en de rechterkamer en rechterboezem. Beide helften zijn gescheiden door een tussenschot van spierweefsel, het septum.
Bij hartkramp heeft u korte aanvallen van een drukkend, pijnlijk of benauwd gevoel in uw borstkas. U krijgt de klachten als u zich inspant, bij kou, na vet eten of bij emoties. Uw hart krijgt even te weinig zuurstof. De klachten zijn meestal in een paar minuten over.
pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen. kortademigheid. misselijkheid en duizeligheid. onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling.
De wand van de hartspier is opgebouwd uit drie weefsellagen: het endocard; een dun glad vlies aan de binnenzijde waar het bloed langsstroomt. het myocard; de spierlaag (dwarsgestreept spierweefsel) het epicard; het dunne vlies aan de buitenkant dat grenst aan het pericard (hartzakje)
Uw hart is opgedeeld in een linker- en rechterhelft. Elke helft bestaat uit een voorkamer (atrium) en een kamer (ventrikel). De linker- en rechterhelft worden van elkaar gescheiden door een tussenschot (septum) zodat er geen bloed van de ene helft naar de andere helft kan stromen.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Door deze afzettingen worden de kransslagaders na verloop van tijd nauwer, waardoor uw hart minder bloed en zuurstof krijgt. Deze verminderde bloedstroom kan leiden tot pijn op de borst (angina pectoris), kortademigheid of andere symptomen. Een volledige verstopping kan een hartaanval tot gevolg hebben.
Een slagader van het hart heeft een diameter van 1,5 mm tot 2,5 mm. De grote lichaamsslagader (aorta) heeft een doorsnede van ongeveer 20 mm tot 35 mm. De aorta is de slagader die uit het hart komt en die het zuurstofrijke bloed dat de linker kamer van het hart uitpompt opvangt.
Het hart kan minder goed samentrekken of ontspannen. Dan pompt het bloed minder goed rond. Daardoor vermindert de pompfunctie van het hart en wordt het bloed minder goed rondgestuurd in het lichaam. Wanneer het hart hierdoor uitzet (dilateert).
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Wat merk ik bij een hartaanval? 3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg.
Het zuurstofrijke bloed stroomt vanaf de longen terug naar de linkerkant van het hart, dat in vergelijking met de rechterkant een veel dikkere wand heeft. Dit komt doordat de linkerkant van het hart veel harder moet pompen.
Bij hartfalen is de pompfunctie minder goed: uw hart kan het bloed niet goed meer rondpompen. Organen krijgen hierdoor minder bloed, bijvoorbeeld de nieren. De nieren gaan als reactie zout en vocht vasthouden. U kunt hierdoor bijvoorbeeld dikkere buik of enkels krijgen.
Het epicard is het vlies dat het eigenlijke hartspierweefsel omgeeft. Dit spierweefsel heet myocard. Aan de binnenkant van het spierweefsel, de binnenkant van de hartruimtes, zit endocard, ofwel de binnenbekleding van het hart. Het hart is dus voornamelijk opgebouwd uit spierweefsel en bindweefsel (tussenschotten).
De bloedvaten vervoeren bloed door het lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten: de slagaders (ook arteriën genoemd) en de aders (ook wel venen genoemd). De slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed vanaf het hart naar alle weefsels, spieren en organen.
Het hart- en bloedvatenstelsel van het lichaam bestaat uit het hart, de bloedvaten en het bloed. Er zijn twee soorten bloedvaten: slagaders (of arteriën) en aders (of venen). Het hart pompt het bloed uit het hart via de slagaders en het bloed wordt terug naar het hart gevoerd via de aders of venen.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Het is niet zo dat hartziekten maagklachten veroorzaken. De klachten kunnen wel lijken op maagproblemen. De pijn bevindt zich dan rond de borststreek, vaak in het midden achter het borstbeen. Dit lijkt op maagpijn waardoor mensen vaak niet aan het hart denken.
Wanneer is een hart gezond? "Het is belangrijk om bewust te zijn van je hartgezondheid: niet roken, BMI onder de 25, bloeddruk 120/80, bloedsuiker onder de 5 en de 5-3-1-regel voor cholesterol." "De 5-3-1-regel voor cholesterol werkt als volgt: als je je cholesterol meet in het bloed, dan krijg je vaak drie waarden.