Illegale bewoning is het, in strijd met het voor een perceel geldend bestemmingsplan, gebruiken van een "gebouw" of een gedeelte ervan voor woondoeleinden.
Van onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven is sprake wanneer het woongebruik in strijd is met de recreatieve bestemmingsvoorschriften. Hierbij gaat het niet om de duur van het strijdig gebruik (permanent of tijdelijk), maar om de strijdigheid van de activiteit met de geldende planvoorschriften.
Permanente bewoning van bedrijfspanden, vakantieparken, schuren, garages, een persoon officieel niet ingeschreven op het adres, een spoedzoeker, arbeidsmigrant en een andere persoon die deel uitmaakt van een kwetsbare groep, permanent woont op een bedrijventerrein, persoon formeel niet ingeschreven op het adres, ...
Er zijn parken waar je moet aantonen dat je het vakantiehuisje bijvoorbeeld 120 dagen per jaar niet bewoond. Je koopt de woning dan voor gedeeltelijk eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verhuur. Dit kan wel de oplossing zijn voor mensen die graag overwinteren in het buitenland, of langere tijd elders verblijven.
Als u vermoedt dat er in een woning sprake is van woonfraude, dan kunt u een (anoniem) melding doen: Bij de woningcorporatie, zoals Parteon, ZVH of Rochdale. Via Meld Misdaad Anoniem of door te bellen naar telefoonnummer 0800-7000.
Er brandt (bijna) nooit licht in de woning. De gordijnen van de woning zijn altijd dicht. Of de ramen van de woning zijn dichtgeplakt. Er komen vreemde geluiden en/of er komt een vreemde lucht uit de woning.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Van permanente bewoning is sprake als een vakantiehuis wordt gebruikt als hoofdverblijf. Wanneer je gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt de recreatiewoning gezien als je hoofdverblijf.
Conclusie. Permanent bewonen van een recreatiewoning is niet toegestaan. Gemeenten kunnen permanente bewoning wel mogelijk maken door het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking.
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Overtredingen van de Huisvestingswet kunnen bestraft worden met boetes die oplopen tot € 21.750,-. Deze maatregel geldt voor particuliere woningen, voor corporatiewoningen en voor woonboten.
Het kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen. Illegaal in Nederland verblijven wordt dan een overtreding op zich, waarop een boete staat. Als de boete niet betaald wordt, is gevangenisstraf mogelijk.
Grote gevolgen
In het geval van fraude wordt een zware straf opgelegd. Pleegt een huurder woonfraude dan raakt hij in alle gevallen zijn woning kwijt. Ook wordt een hoge boete opgelegd. De gevolgen van woonfraude zijn door ons vastgelegd in de Algemene voorwaarden huurovereenkomst.
Je mag een huis met hypotheek niet zonder toestemming van de bank verhuren, tenzij je een verhuurhypotheek hebt. De kans is groot dat de bank niet akkoord gaat als je vraagt om te verhuren.
Als een woning door een te groot aantal personen wordt bewoond, waardoor er veiligheids- en gezondheidsrisico's of onmenswaardige levensomstandigheden ontstaan, dan kan deze overbewoond worden verklaard.
Een verhuurdersverklaring is een document van uw verhuurder. In een verhuurdersverklaring schrijft de verhuurder van de woning waar u nu woont en huurt, of u (altijd) alles betaald heeft en of u bijvoorbeeld overlast veroorzaakt heeft.
Recreëren of vakantie houden betekent dat u vanaf uw vaste woonadres (regelmatig) voor korte of langere perioden gebruik maakt van een caravan of huisje. Veel campings of recreatieparken hebben eigen regels over hoe lang u daar mag zijn.
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen.
Vaak krijgen wij de vraag of permanent wonen toegestaan is op een camping of op een vakantiepark. In de regel geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet is toegestaan conform het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Permanent wonen in een chalet op huurgrond of eigen grond maakt geen verschil.
Wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, is er in ieder geval sprake van het hebben van een hoofdverblijf in de recreatiewoning.
In Nederland mag je niet permanent wonen in een recreatiewoning. Daar zijn een aantal argumenten voor: Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden. We moeten oppassen voor verstening van het groen, zodat de weinige natuur die we in Nederland hebben, voor iedereen toegankelijk blijft.
Regel een postadres
Het kan een adres zijn van een familielid, vriend of kennis die in een andere gemeente woont. Degene die op het postadres dat jij gaat gebruiken staat ingeschreven als bewoner, moet wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat je de post krijgt.
Inschrijven als u in Nederland komt wonen
U moet zich gratis inschrijven bij de gemeente: op uw vaste woonadres; op een briefadres, als u geen vast woonadres heeft. Bijvoorbeeld omdat u binnenvaartschipper bent, of in een instelling verblijft (gevangenis, psychiatrische instelling, blijf-van-mijn-lijf-huis).
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Voor thuiswonende kinderen hoeft u geen inwoning aan te vragen. Wanneer ze eerst ergens anders woonden en weer terugkomen, moet u wel inwoning aanvragen. Wat is samenwonen? Wanneer u uw partner voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit samenwonen.