Een eidooier bevat tussen de 186 – 200 mg cholesterol. Je lever produceert 800 tot 900 mg cholesterol per dag. Dat is meer dan vier keer zoveel cholesterol als er in één ei zit. Hoe meer cholesterol we via onze voeding binnenkrijgen, hoe minder onze lever zelf aanmaakt.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eidooiers zijn perfect om rauw te gebruiken. Veel van de vitaminen en vetzuren koken kapot als je het ei verhit. Een goed gemaakte mayonaise is dus een prima bron van voedingsstoffen. Net als een zachtgekookt eitje of een gebakken ei met hele dooier.
De eierdooier, dooier of het eigeel bij een vogelei is het binnenste gele gedeelte van het ei. De dooier vormt het voedsel van een zich ontwikkelend embryo. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei.
Het eigeel is een goede bron van de vitaminen A, D, B2, B12 en foliumzuur en van de mineralen ijzer, zink en selenium. Het eigeel brengt ook zo'n 200 mg cholesterol aan. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor het lichaam.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Nadelen van rauw eiwit
Helaas niet helemaal: er is een nadeel dat optreedt als je veel rauwe eiwitten eet. Eiwitten bevatten namelijk avidine, een stofje dat in je lichaam met vitamine B8 bindt. Het gevolg daarvan is dat de vitamine niet meer goed opgenomen kan worden.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van de kip. Ook niet over de gezondheid van het ei trouwens.
Eigeel is jarenlang ten onrechte gedemoniseerd. Hoewel er veel cholesterol in zit, kan dit, bij gezonde personen, geen kwaad: cholesterol uit voeding is maar zeer beperkt van invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Gezonde personen kunnen daarom gerust drie eieren per dag eten. Hele eieren dus.
Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Eieren zijn inmiddels terug in de kijker als gezonde voeding; maar ze zijn ook een serieus spieropbouwend voedingsmiddel. De cholesterol in eigeel dient als bouwsteen voor steroïde hormonen en de halve gram leucine per ei is als olie op je spieropbouwende vuur gooien.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Het rode vlekje in sommige eieren noem je een 'blood spot'. Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende 'afwijking' in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Een ei kan verdeeld worden in eigeel (de dooier) en eiwit, die separaat in gerechten kunnen worden ingezet. Een ei wordt ingezet om gerechten te binden, om een emulsie te maken (bijvoorbeeld bij mayonaise), om lucht in het gerecht vast te houden (een mousse).
Bodybuilders deden het vroeger allemaal: rauwe eieren drinken. De eiwitten zouden goed zijn voor de spieropbouw.
Een klein gedeelte komt in het lichaam via voeding. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 186-200 mg. Maar juist in dat eigeel zitten ook andere goede voedingsstoffen. De dooier is een goede bron van vitamine A, D , E en K en bevat luteïne, choline en omega-3 vetzuren.
De kans dat listeria aanwezig is in harde boerenkaas van rauwe melk is klein. Kant-en-klare gerookte vis zoals gerookte zalm of forel uit de koeling. Rauwe dierlijke producten zoals rauw vlees, rauw ei, rauwe melk, rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe vis zoals in sushi en maatjesharing.