En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham.
Welke kaas kan ik mijn kind geven? Begin eerst met jonge kazen, zoals graskaas, jong belegen of een milde biologische kaas. Voor kinderen met koemelk intolerantie hebben we een passend alternatief, namelijk milde geitenkaas.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden.
Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg.
De meeste Goudse kaas in Nederland wordt gemaakt van volle melk. Dit heet 48+ kaas. Milner is 30+ kaas. Dit betekent dat de kaas gemaakt wordt van halfvolle melk en daardoor 40% minder vet bevat dan een 48+ kaas.
Wil je dus kaas eten met minder zout en minder vet, kies dan voor jonge kazen met een vetgehalte van 10, 20 of 30+. Dan heb je de kaas met minder zout en minder vet.
Jonge kaas rijpt na het pekelen vier weken en oude kaas tot wel tien maanden. Dat laatste maakt de kaas droger en zouter. Dus: hoe jonger de kaas, hoe minder zout. Kies bijvoorbeeld voor magere kazen, zoals 10+, 20+ of 30+ kaas.
Ook smeerkaas is voor jonge kinderen te zout. Te veel zout is belastend voor de nieren van een jong kind, hierdoor kan er nierschade ontstaan waar je kind later last van kan krijgen. Wil je toch graag kaas of smeerkaas geven aan je kind? Kies dan voor speciale zoutarme 30+ kaas of zoutarme smeerkaas.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem. Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt.
Want in kaas zit heel veel zout. En dat mogen kinderen tot 4 jaar eigenlijk niet hebben. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham en ook voor smeerkaas. Er bestaat wel smeerkaas speciaal voor kinderen waar minder zout in zit, dat is eventueel een goede optie.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet. Een Goudse kaas bevat 385 calorieën en 31 gram vet per honderd gram. Een aanzienlijk verschil.
Milner kaas won ruimschoots de smaaktest met een 7,5 als rapportcijfer. Maaslander, een ander bekend merk, eindigde met een 6,8 als tweede. De biologische kazen van Bastiaansen en Boer en Land deelde de derde plek (6,4). Milner Kaas, ook een kaas van Friesland/Campina, is te koop bij de meeste supermarkten.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek. De minste kaas komt van Maaslander: droog, hard, net plastic.
Denk je aan Nederland, dan denk je ook aan Nederlandse Goudse kaas. Molenland kaas is Gouda Holland kaas. Gouda Holland kaas wordt gemaakt van 100% Nederlandse melk, volgens authentiek recept, dat samen met de passie en het vakmanschap van onze kaasmakers die lekkere échte Gouda Holland kaas oplevert.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Smeerworst en leverpaté bevatten veel verzadigd vet, zout en vitamine A. Wanneer je kindje hier te veel van binnenkrijgt, kan dit voor klachten als hoofdpijn en misselijkheid zorgen. Een gezondere keuze is vegetarische paté of smeerworst.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.