De Mont Saint-Michel is altijd open. De abdij is dagelijks geopend van 09.30 tot 19.00 uur, met een eerdere sluitingstijd van 17.00 uur van september tot en met april. De abdij is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten. De Archeoscope is dagelijks geopend tussen 09.30 en 16.30 uur.
Mont Saint-Michel is vrij toegankelijk en altijd open. Wil je de abdij bezoeken dan kan dat gedurende speciale openingstijden: Van 2 mei tot 31 augustus tussen 09:00 en 19:00 (laatste entree 18:00) Van 1 september tot 30 april tussen 09:30 en 17:00 (laatste entree 16:00)
8. Rustiger in de avond en winter. Als je Mont Saint-Michel in redelijke rust wilt ontdekken, dan ga je in de avond of in de winter. Het eiland is elke avond tot middernacht verlicht.
De 2024 prijs van tickets voor een bezoek aan de abdij van Mont Saint Michel is €11.
Als u op-en-neer naar de Mont wilt fietsen, kunt u – op bepaalde dagen en tijden – naar de Mont rijden over het met hout bedekte pad aan de westelijke kant van de brug (fietshelm verplicht). Dit laatste stuk over de brug is toegankelijk voor fietsers: 24 uur per dag dag, van 1oktober tot 30 april.
Het middeleeuwse eiland Mont-Saint-Michel is een van de juwelen van Normandië. Beklim de 350 traptreden van het klooster voor een adembenemend uitzicht over de baai, en volg daarna het pad over de stadsmuren voor een verkwikkende wandeling.
Hoewel er in de winter minder bezoekers zijn, kraakt het eiland onder het gewicht van het toerisme; in de zomer zelfs met gemiddelden van 14000 mensen per dag. Veertien duizend! Mont-St-Michel mag dan majestueus uit de oceaanbodem oprijzen, maar zo veel mensen reduceren het eiland tot een mierenhoop.
De Mont Saint-Michel is de derde toeristische trekpleister in Frankrijk na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles, met jaarlijks meer dan 3.500.000 bezoekers.
De Mont Saint-Michel dankt zijn bestaan aan een verschijning.Die van aartsengel Sint-Michaël (vandaar zijn naam) aan Saint-Aubert, bisschop van Avranches. Na deze heilige interventie liet de bisschop in 709 een bedevaartsoord bouwen op de Mont Tombe, toen gewoon een eiland van graniet.
Abdij van Mont Saint-Michel
Door de eeuwen heen zorgden hoge muren om de kerk dat dit een onneembare vesting was. Vroeger verbleven hier vele Benedictijnse monniken. Nu woont er nog een klein gezelschap van ongeveer 30 monniken in de abdij.
Geschiedenis van de Mont Saint Michel
De lange geschiedenis van Mont Saint Michel zou teruggaan tot 708, het jaar dat Aubert, bisschop van Avranches, op de Mont-Tombe een heiligdom ter ere van de Aartsengel Michaël laat bouwen dat al snel tot een groot bedevaartsoort zal uitgroeien.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Saint-Malo is de oude stadsmuur. De muur werd gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw en is bijna twee kilometer lang. De muur is een aaneenschakeling van bastions en wachttorentjes en wordt vandaag de dag nog steeds goed onderhouden.
Door de vlakke fietsroutes is het vrij moeiteloos fietsen in Zuid-Bourgondië, langs het Canal du Centre, Canal du Nivernais, Canal du Bourgogne of door de wijngaarden (de vijf hoofdroutes).
De Mont Blanc ligt op de grens van Italië en Frankrijk. Cartografen (deskundigen die de wereld in kaart brengen) hebben wel vastgesteld dat de top van de Mont Blanc op Frans grondgebied ligt. Vandaar dat we de Mont Blanc over het algemeen Frans noemen.
Jaarlijks vallen er zo'n 15 dodelijke slachtoffers en talloze andere gekwetsten. Dat maakt van de Mont Blanc een van de dodelijkste bergen ter wereld… De Mont Blanc ligt op de grens van Frankrijk en Italië, en vanuit beide landen vertrekt er een normaalroute richting de top.
In de Haute-Savoie:
De Haute-Savoie staat natuurlijk vooral bekend om de hoogste berg van Frankrijk, de Mont Blanc. Daarnaast ligt ook het bekende skioord Chamonix in dit gebied.
Strand in de omgeving van Mont Saint Michel
De stranden zijn bovendien zeer geschikt om te vliegeren. In de kleinere baaien kun je zwemmen.
Twee keer per maand is het springtij
Tijdens hoogwater staat het water extra hoog en is het hoogwater springtij. Tijdens laagwater staat het water extra laag: Laagwater springtij. Springtij komt twee keer per maand voor. Zeven dagen na volle maan of nieuwe maan staan de zon en de maan haaks op elkaar.