Als je de pil op de juiste manier slikt, krijg je geen eisprong.Dan is er dus ook geen eicel om op te ruimen.Daarom ben je niet écht ongesteld maar verlies je alleen wat bloed.
Tijdens het slikken van de pil word je regelmatig ongesteld. Dit is een onttrekkingsbloeding. Zodra je stopt met de pil komt je natuurlijke menstruatie weer op gang. Als je stopt met de pil word je binnen enkele maanden vanzelf weer ongesteld.
Begin 2 weken (minimaal 1 week) voordat je ongesteld wordt. Slik 1 keer per dag 1 pil. Je kunt je ongesteldheid zo 1 tot 14 dagen uitstellen.
Doorbraakbloeding met de pil
Doorbraakbloedingen treden meestal op tijdens de eerste 3-6 maanden nadat je met de pil begint, omdat je lichaam zich dan aanpast aan de nieuwe hormonen. Onthoud dat een doorbraakbloeding meestal een tijdelijke fase is en dat het niet perse betekent dat de pil niet werkt.
De combinatiepillen hebben een drievoudige werking: De eisprong in de eierstokken tegenhouden. Het baarmoederslijmvlies zodanig veranderen dat het minder geschikt is voor de innesteling van een bevruchte eicel. Het slijm van de baarmoederhals dikker maken zodat de zaadcellen niet door de baarmoederhals geraken.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Zijn er risico's bij het doorslikken? Voor je gezondheid, vruchtbaarheid of de bijwerkingen van de pil maakt het op korte termijn niet uit of je de pil doorslikt of niet. Maar het kan voorkomen dat je last krijgt van tussentijds bloedverlies (ook wel spotting of doorbraakbloedingen genoemd).
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.
Ja, uitzonderlijk kan dit. Als je de pil fout gebruikt hebt, kan je zwanger worden. Je kan dan toch een bloeding krijgen tijdens je stopweek. De bloedingen die je hebt als je de pil gebruikt zijn namelijk geen echte menstruaties.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.
Neem de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Maak de strip af. Gebruik de komende 7 dagen wel een condoom als je seks hebt. Heb je de pil weer 7 dagen achter elkaar geslikt, dan ben je weer beschermd.
Vanaf welke leeftijd kan er worden gestart met de pil? De verschillende soorten anticonceptiepillen zijn officieel geregistreerd bij vrouwen vanaf de eerste menstruatie.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Eén pil vergeten
Minder dan 12 uur geleden: gelukkig dat je nu al beseft dat je de pil vergeten bent. Je kunt de pil die je vergeten bent alsnog innemen. De volgende pil neem je gewoon in op het tijdstip dat je dat altijd doet. Als dit betekent dat je op dezelfde dag twee pillen moet slikken, is dat niet erg.
Korte stopweek
Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
De morning-afterpil beschermt slechts één keer tegen zwangerschap. En dus niet bij de volgende keer seks. Het is niet verstandig de morning-afterpil meerdere keren tussen twee menstruaties in te gebruiken. De pillen werken dan minder goed.
Door het stoppen met de pil kun je ook juist enorme trek krijgen en in gewicht aankomen. Gewichtstoename of -afname is dus niet altijd één op één te wijten aan de pil, maar wordt ook door de hormoonverandering beïnvloed. Deze eetbuien zijn meestal tijdelijk.
Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil. Uit de meldingen blijkt dat er ook andere psychische klachten kunnen ontstaan, zoals angst- en paniekklachten en slaapproblemen.
Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.
Gedurende de Middeleeuwen waren metalen kuisheidsgordels in zwang, vooral bij de vrouwen van ridders, die als zij ten strijde trokken, hun vrouwen op deze wijze seksuele omgang met mannen tijdens hun afwezigheid onmogelijk maakten: een uiterst effectieve wijze van geboorteregeling.
Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.