Een ongemakkelijke situatie ontstaat vaak, omdat al je zelfvertrouwen je in de schoenen in zinkt op dat moment. “Zou dit leuk genoeg zijn om te zeggen? Hoe zou hij/zij nu over me denken?” raast er ergens door de achterkant van je hoofd.
Een sociale fobie is een intense angst voor sociale situaties. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als zij een praatje met een vreemde aanknopen, of voelen zich verlegen als ze in een groep ineens in het middelpunt van de belangstelling staan.
een groot ego: egocentrisch of egoïstisch. profiteren graag van een ander. denken veel aan zichzelf en zijn niet gericht op een ander. willen best wat voor een ander doen als ze er maar beter van worden.
Stel jezelf regelmatig bloot aan sociale situaties. Oefen zo vaak als je kunt. Begin klein, bouw je skills en zelfvertrouwen langzaam op, en merk hoe je steeds beter wordt in het aanknopen van gesprekjes. Weet dat de meeste mensen het heerlijk vinden om meer contact te hebben met de mensen om hen heen.
De eerste stap om weer een leuker persoon te worden is dus interesse tonen in een ander. Probeer in een gesprek eens wat vragen te stellen en wanneer de ander iets van jou wil weten, ga dan niet te lang door in een antwoord. Gun die ander de ruimte en probeer het gesprek bij hem of haar te houden.
Ga op de spreker af. Hij heeft net alle spanning van het spreken van zich afgeschud en doet nu niets liever dan verder praten over het onderwerp. Veel mensen herkennen dat ze zich ongemakkelijk voelen bij het aanknopen van een gesprek. Daarom doen ze het vaak niet.
Mindfulness en vooral hypnose zijn heel geschikt om overtuigingen en gevoelens over raar zijn te veranderen. Uiteindelijk is iedereen wel een beetje raar, maar dat zijn momenten die jij meestal niet ziet.
Als je een stilte laat vallen nadat iemand wat gezegd heeft, gaat deze vaak verder in het beantwoorden van de vraag. Je krijgt zo meer inzicht in de situatie en de drijfveren van de ander. 3. Stiltes geven jou zelf ook de tijd om na te denken en waar te nemen.
Wanneer je je niet gewenst voelt, kan dit komen doordat je gelooft dat jij niet oké bent en de ander wel oké is. Met andere woorden; jij bent niet belangrijk maar de ander wel. De ander kan iets heel goed, maar jij niet. Daarbij benader je situaties vanuit ongelijkwaardigheid.
Geef aan: ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk, ik haal een watertje voor je. Doen: meelopen naar de gespreksruimte, wijs de toiletruimte aan, stel jezelf voor. Het belangrijkste is: kijk de sollicitant aan en glimlach. Dat geeft een welkom gevoel en is een goede start van het gesprek.
Jezelf accepteren en van jezelf houden, geeft je veel kracht. Liefde geeft je een boost van energie, blijdschap, kracht en vertrouwen. Als je van jezelf houdt, sta je met meer vertrouwen en moed in de wereld. Je kunt meer aan en inspireert anderen met jouw krachtige houding.
Als je van nature niet zoveel sociale vaardigheden hebt kan je leren van anderen. Ook jij hebt in je directe omgeving van die types die spelenderwijs met iedereen contact maken en die precies weten hoe ze op situaties moeten reageren. Kijk en luister hoe ze dat doen. Observeer.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
Iedere eigenschap en persoonlijke kwaliteit heeft zijn valkuil. Je kunt valkuilen nog het beste vergelijken met slechte eigenschappen. Een valkuil is dan ook een eigenschap of kwaliteit die je te veel, of als destructief talent, inzet en laat zien.
Asociaal gedrag is een vorm van deviant gedrag waarbij geen rekening wordt gehouden met andere mensen of de omgeving. In Nederland wordt in het dagelijkse taalgebruik iemand die asociaal gedrag vertoont vaak een 'aso', 'hufter' of, sinds 2005, 'tokkie' genoemd; in Vlaanderen wordt de term 'marginaal' gebruikt.