Een ruisend of borrelend geluid in de radiator is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan te veel lucht in de installatie of een te lage waterdruk. Te veel lucht in de leidingen zorgt ervoor dat de centrale verwarming voor een deel koud blijft. De waterdruk van een CV-ketel dient tussen de 1,5 à 2 bar te zijn.
Door de leidingen van de centrale verwarming stroomt verwarmd water. Daarbij komt dat er vaak grote hoeveelheden lucht deze leidingen binnendringen waardoor je vaak die knallen of rammelende geluiden door de leidingen hoort trekken.
Luchtbellen in de centrale verwarming zijn een normaal verschijnsel. Ze kunnen ontstaan wanneer je radiator zich vult met water en er wat lucht achterblijft. Hoewel de bellen op zich onschuldig zijn, kun je ze toch maar beter verwijderen. Anders loop je het risico dat de leidingen van je chauffage oxideren.
Als de cv draait dan hoor je het water door de leidingen lopen. De radiatoren zijn al ontlucht. De ketel zelf heeft een automatische ontluchting . Hier de gegevens van de cv.
Begin bij de laagst geplaatste radiator in het huis en werk naar boven toe. Pak het ontluchtingssleuteltje en draai hiermee het ventiel aan de zijkant van de radiator open om de radiator te ontluchten. Houd een doekje bij het ventiel om het vocht op te vangen.
Maakt je radiator een klotsend of tikkend geluid? Dan moet je zo snel mogelijk de verwarming ontluchten. Deze geluiden wijzen er namelijk op dat er lucht in de radiator zit.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Ontluchten van uw CV-installatie is van belang om alle elementen zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Dit is een handeling welke u zelf uit kunt voeren, het duurt ongeveer drie kwartier.
De belangrijkste reden om een verwarming te ontluchten, is het feit dat de kachel minder snel warm wordt als er veel lucht in de leidingen zit. Lucht geleidt niet, waardoor de cv-ketel heel veel energie nodig heeft om het warme water bij uw radiatoren te krijgen.
Het ding moet vertikaal staan. en dit moet worden geplaatst waar het water het heetst is, dus op de uitgaande kant van de CV ketel. Het CV water stroomt door dit ding heen en het haalt er zoveel mogelijk lucht uit.
Ontbrandingsdrempel. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: een goed functionerende CV verwarming kan geen brand veroorzaken. De verwarming houdt namelijk rekening met een ontbrandingsdrempel die nooit overschreden kan worden.
Maak een sopje van lauw water en gebruik een milde allesreiniger. Doe dit sopje in een kleine gieter en houd een vuilblik schuin op de radiator. Giet er nu een beetje sop op. Zo loopt het water door de radiator en neemt al het vuil onderweg mee.
Een modulerende thermostaat
De tikgeluiden ontstaan vooral als de cv-installatie heel snel opwarmt. Een makkelijke oplossing tegen de tikkende verwarmingsbuizen is door de verwarming langzamer te laten opwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een modulerende thermostaat.
Dat tikkende geluid dat u hoort wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het uitzetten en/of krimpen van de metalen leidingen in uw woning. Zet u de verwarming aan of hoger? Dan zetten de leidingen uit. Koelen ze af, dan zullen de leidingen krimpen.
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
Hou een bakje of een oude doek onder de ontluchtingskraan. Draai deze voorzichtig open totdat je een fluitgeluid hoort. Na enige tijd komt er ook water uit de ontluchtingskraan. Laat de kraan nog enkele seconden open totdat het waterstraaltje regelmatig wordt.
U kunt zelf eenvoudig uw expansievat controleren. Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.
Ontluchten is een keer per jaar nodig. Het water dat uit het kraantje komt kan troebel of zwart zijn. Dit is niet erg. Begin met ontluchten bij de laagste ketel in het huis.
Als je het woord DROL onthoudt, draai je altijd in goede richting! Onthoud dat DROL voor deze letters staat: Dicht Rechts, Open Links.
Het is belangrijk om de centrale verwarming af en toe te ontluchten. De resterende lucht in leidingen en radiatoren kan voor knallen of rammelende geluiden zorgen. Lucht zorgt er ook voor dat er minder ruimte is om op te warmen. Door af en toe te ontluchten, verhoog je het rendement van je cv-ketel.
Draai de radiator in sommige ruimtes dicht
Zonde om een kachel in de slaapkamer te laten loeien, terwijl je hier een groot gedeelte van de dag niet bent. Vriest het en heb je radiatoren in ruimtes zoals de garage of het tuinhuis? Draai deze kachels dan wel een beetje open, zodat je bevriezing van leidingen voorkomt.
Kosten per dag
Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak 'm beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.