Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Lithium AA batterijen gaan langer mee
Wilt u een AA batterij met een langere levensduur , dan dient u te kijken of uw toepassing geschikt is voor lithium AA batterijen. Lithium AA batterijen hebben een piekvermogen van ongeveer 3000 mAh en gaan veel langer mee dan alkaline AA batterijen.
Waarschijnlijk zal de meeste elektrische apparatuur waar deze oplaadbare batterij in gebruikt wordt zichzelf al uitschakelen waardoor de oplaadbare batterij niet geheel ontladen raakt. Dit is echter niet altijd het geval zoals bijvoorbeeld bij gebruik in bepaalde zaklampen met een gloeilampje.
Wat is de betekenis van mAh? Het is de afkorting van milliAmpère/uur (of in het Engels: milliAmpère/hour). Hoe hoger de hoeveelheid mAh, hoe groter de batterijcapaciteit en hoe langer jij je telefoon kunt gebruiken.
Types oplaadbare batterijen
De NiMH's leveren een constantere stroom. Beide batterijen mogen niet overladen worden (dan gaan ze kapot, na het laden mogen de batterijen niet te warm zijn), al zijn NiMH's daar gevoeliger voor.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
De accu kan gaan smelten of zelfs exploderen, waarbij de hitte en het accuzuur veel schade aan de directe omgeving veroorzaken. Vonken: koppelt u een accu los van de lader terwijl er stroom op staat? Dan kunnen er vonken ontstaan. Als er op dat moment knalgas aanwezig is, kan dat door die vonken ontploffen.
Over de hele levensduur kun je per oplaadbare batterij vele tientallen euro's besparen, vergeleken met wegwerpbatterijen. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
NiMH batterijen (nikkel-metaalhydride) zijn geschikt voor apparaten die in korte tijd veel stroom verbruiken, zoals camera's. Door de hoge zelfontlading verliezen deze batterijen ook energie als ze niet of weinig gebruikt worden.
Powerbank met de juiste capaciteit kiezen
27.000 mAh: meerdere apparaten opladen. 20.000 mAh: 1 tot 2 keer je tablet of laptop opladen. 10.000 mAh: 1 tot 2 keer je smartphone opladen. 5.000 mAh: 1 keer je smartphone opladen.
Wat is MAh (milliampère-uur)?
De gebruiksduur of capaciteit van een accu is afhankelijk van de stroomsterkte. Deze stroomsterkte wordt uitgedrukt in milliAmpère maal het aantal uren (hours) dat de batterij stroom kan geven (mA x h). Hoe meer stroom van een batterij gevraagd wordt, hoe minder uren de batterij meegaat.
De capaciteit van een batterij wordt vaak uitgedrukt in mAh wat staat voor Milliampère-uur. Dit getal drukt uit hoe lang (in uren) de batterij een bepaalde stroom (mA) kan geven (h x mA). Als er dus meer stroom van de batterij wordt gevraagd zal de batterij eerder leeg zijn.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er (door het vrijkomen van een grote hoeveelheid energie) ineens een enorme hitte ontstaan. Door de grote druk binnenin de batterij kan dit leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Bij verkeerd gebruik kan een lithium-ionbatterij spontaan ontbranden of zelfs ontploffen. Bijvoorbeeld door blootstelling aan hitte of contact met water. Maar ook door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.
Oplaadbare batterijen zijn praktischer dan eenmalige batterijen. Waar eenmalige batterijen één keer mee gaan is een oplaadbare batterij tot honderden keren te gebruiken.
In veel gevallen kan het gevaarlijk zijn om batterijen die niet zijn 'ontworpen' voor herladen toch te herladen. Alkalinebatterijen proberen te herladen is een slecht idee. Door de snelle productie van gassen bij dit type kan de batterijcel scheuren en openbarsten.
C-waarde van een batterij (C)
De C-waarde geeft de verhouding aan tussen het werkelijke aantal uren voordat het Cut Off Voltage (COV) (COV) wordt bereikt en de Nominale Capaciteit. Bij 1C loopt de stroom zoals die is opgegeven voor de nominale capaciteit en zal de batterij in 1 uur ontladen zijn.
Capaciteit Nimh oplaadbare batterijen
Indien uw telefoon werkt op oplaadbare AAA batterijen dan is de waarde veelal tussen de 550 en 800 mAh. Bij AA oplaadbare batterijen ligt de waarde veelal rond de 1300 mAh voor een DECT huistelefoon. Gaat u onder deze waardes zitten, dan is de telefoon te snel leeg.
Gewoonlijk hebben Panasonic eneloop AA-batterijen een beginspanning van rond 1,2 V. Apparaten en toestellen die gevoed worden met AA-batterijen zijn gewoonlijk ontworpen om in een bereik van 0,9 tot 1,5 V te werken.
1000 mAh staat gelijk aan 1 ampère-uur (aH).