Zijn de omstandigheden niet optimaal, dan is het verstandig om u warm te kleden. Van een laagje thermokleding onder je outfit zie je niets en blijft u toch lekker warm. Daarnaast kunnen een warme trui of extra colbert op de werkplek wonderen doen.
Omdat de ideale temperatuur op kantoor van medewerker tot medewerker verschilt, adviseert de Arbowet om samen met medewerkers een ideale temperatuur te bespreken waar minimaal 90% van de mensen zich behaaglijk bij voelt. De beste temperatuur op kantoor is zo'n 22 graden.
Doe alle deuren, ramen, gordijnen, luxaflex en andere zonsverduistering dicht. Het buiten houden van zon en warme lucht zorgt voor meer verkoeling op kantoor. Dit zal echter niet bij elk kantoor een mogelijkheid zijn, in dit geval kun je het beste zoveel mogelijk ventileren zodat de gevoelstemperatuur lager ligt.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Er zijn verschillende studies gedaan naar de optimale temperatuur in een kantooromgeving. In een onderzoek van de Helsinki University of Technology staat dat de hoogste productiviteit op het werk wordt bereikt bij een temperatuur van rond de 22 graden.
Met genoeg vocht houd je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn. Dus neem nog een slokje water of drink een kop hete thee.
Vroeger werd geen enkele woning volledig verwarmd. Daarom kleedden mensen zich binnenshuis warm aan met een borstrok, nachtmuts en handwarmers. Wat onze voorouders ook hielp om warm te worden is bewegen, maar dat zijn we door de eeuwen heen steeds minder gaan doen.
“De Noren verwarmen traditioneel op elektrische radiatoren”, gaat Lannoo verder. “In vergelijking met die directe, elektrische verwarming is de warmtepomp een stuk goedkoper.” In de jaren negentig ging de installatie van warmtepompen in Noorwegen nog in een gezapig tempo. Elk jaar gingen 1.000 huishoudens overstag.
Bij zeer licht werk ligt de minimale temperatuur op 18 graden, bij licht werk is de grens gesteld op 16 graden. Onder deze temperaturen moeten werkgevers dus direct actie ondernemen.
Beschermende kleding moet al beschikbaar zijn vanaf een temperatuur van 15 graden of lager; Bij een gevoelstemperatuur onder de -6 graden mag het werk stilgelegd worden.
Volgens de FNV is er bij temperaturen boven de 15 °C vaak geen direct risico. Onder de 15 °C is er bescherming als extra kleding en handschoenen nodig.
Hulpmiddelen tegen de kou
Gebruik polssteunen voor uw toetsenbord en muis. Hierdoor komen uw polsen hoger te liggen wat de druk op zenuwen verminderd en de doorbloeding doet afnemen. Koop een stressbal om uw handen en vingers te kunnen rekken en strekken wanneer u achter de computer werkt.
Om het boven warmer te krijgen moet u eerst de thermostaat in de woonkamer hoger zetten, zodat de radiatoren boven ook aangaan. Dit is onhandig en kost onnodig veel energie. Een thermostaat met zoneregeling stelt u in staat de kamers afzonderlijk warm te stoken.
Leeftijd (ouderen)
Verminderde bloedsomloop: Bij het ouder worden neemt de bloedcirculatie natuurlijk af, waardoor het moeilijker wordt om warmte gelijkmatig over het lichaam te verspreiden, wat leidt tot kou in bepaalde gebieden.
Vanaf je dertigste neemt je spiermassa, die je juist warm houdt, langzaam af. Ook hebben ouderen het vaak sneller koud doordat ze niet gezond, of te weinig eten. Vet zorgt er namelijk voor dat je warmte vasthoudt. Heb je weinig vet, dan raak je die warmte sneller kwijt.
Dit komt doordat de lichaamssamenstelling van mannen en vrouwen verschilt. Zo bevat een vrouwenlijf doorgaans wat meer vet en wat minder spieren dan een mannenlijf. Kortom: hun vetvrije massa is lager. “Het zijn juist de vetvrije delen, met name de spieren en organen, die de meeste warmte produceren in je lichaam.
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een belangrijke vitamine voor de goede werking van het lichaam. Een tekort leidt tot verschillende symptomen, waaronder ook een aanhoudend koud gevoel. Vitamine B12 draagt immers bij aan de productie van rode bloedcellen die zuurstof in het bloed vervoeren.
Bedek je handen, neus en oren.
Draag bijvoorbeeld een muts of warme wanten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm. Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.
16°C voor licht werk bv. zittend werk met lichte handenarbeid, naaien, strijken, licht huishoudelijk werk. 14°C voor halfzwaar werk bv. schilderwerk, schrijnwerk.
De ideale kamertemperatuur voor een woning
De gemiddelde binnentemperatuur is 18 ° C ; Een Britse studie suggereert dat de meeste mensen de ideale temperatuur 21 ° C vinden.
Je spendeert de meeste tijd in je woonkamer. Daarom mag het daar aangenaam warm zijn wanneer je 's avonds in je pyjama televisiekijkt of gezellig aan tafel zit. De meeste mensen vinden dat de ideale temperatuur in de leefruimte tussen de 19 en de 21 graden ligt.