Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling.
Naast gipsplaten mag u ook gipsblokken en gipspoeder (in zakken) inleveren bij de milieustraat. Het is belangrijk dat het gips apart wordt ingeleverd van andere materialen. Zo mag er geen metalen of houten regelwerk aan het gips zitten. Ook moet het gips vrij zijn van tegelwerk.
Gips, een 100% recycleerbaar materiaal
Dit circulaire proces, dat ook “closed loop recycling” wordt genoemd, kan eindeloos worden herhaald zonder aantasting van de kwaliteit van de afgewerkte producten, want gips is een materiaal dat 100% recycleerbaar is.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Kleine stukken mogen bij het restafval. Of geef het hout een tweede leven: er is een markt voor tweedehands hout. Schoon hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt verbrand in afvalenergiecentrales. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding.
Gebruik vooral een product waar je je prettig bij voelt. Spoel menstruatieproducten nooit door de WC. Dit verstopt het riool. Gebruikte wegwerptampons en –maandverband horen bij het restafval.
Wat is gipsafval? Gips afval bestaat vooral uit afval van gipsplaten, gipsblokken, pleisterwerk, cellenbeton en gasbeton. Ook de papieren coating van de gipsplaten horen hierbij. Wanneer gips apart wordt ingezameld mag dit allemaal samen in de container.
Gips is een bijzonder duurzaam bouwmateriaal voor binnenruimte en buitenwereld. Het is een volledig recyclebaar materiaal met een constante kwaliteit. Gyproc gipspleisters worden gemaakt van meest duurzame gipssoorten: natuurgips en rookgasontzwavelingsgips.
Gips, gipsplaten en gipsblokken zijn uitermate geschikt voor hergebruik. Het afval van dit materiaal is enorm.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.
De ondergrondse container voor restafval is alleen bestemd voor huishoudelijk restafval. Klein chemisch afval, groente-, fruit- en etensresten (GFE), papier en karton, glas en textiel, elektrische apparaten, bouw- en sloopafval mogen niet in de restafvalcontainer.
In de ondergrondse restafvalcontainer mag u restafval en gft-afval deponeren. Probeer zoveel mogelijk afval te scheiden; zoals papier, verpakkingen, glas, textiel enzovoort. Klein chemisch afval en grof afval mogen bijvoorbeeld niet in de ondergrondse afvalcontainer.
Spoel geen resten (wateroplosbare) verf, latex, cement of gips door de gootsteen. Gooi het ook niet in de put op straat. Lever het apart in bij de milieustraat.
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
De meeste kamerscheidende wanden worden gemaakt van gipsplaat. En dat is niet gek, want met een gipsplaat bouw je in een handomdraai een wand op. De kern van een gipsplaat bestaat uit gips, voorzien van een laag karton aan weerszijde, voor de nodige stevigheid bij verwerking.
Voor het afvoeren van kleine hoeveelheden gips kun je prima uit de voeten met 3m³ container. Voor grotere hoeveelheden bieden wij gips containers met verschillende inhoudsmaten: 6m³ en 10m³.
Gips is een mineraal dat grotendeels uit calciumsulfaat bestaat. Omdat gips herbruikbaar is, wordt het apart ingezameld.
We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
Spoel je gebruikte tampon liever niet door het toilet. Dit kan een verstopping veroorzaken. Wikkel hem in plaats daarvan in toiletpapier en gooi hem in de afvalbak voor hygiëneproducten (die je in de meeste openbare toiletten vindt) of in de gewone afvalbak. Was daarna altijd je handen.
Gooi maandverband, tampons, luiers en andere hygiëneproducten niet in het toilet. Deze kan dan verstopt raken. Gooi het ook niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het stripje aan de achterkant van maandverband en inlegkruisjes kun je weggooien bij het restafval.
Resten laminaat van een nieuwe vloer of een oude uit gebroken vloer kunnen naar het afval breng station/ milieu straat worden gebracht. Omdat laminaat onder de categorie houtafval valt moet het dus in de container met hout worden gedeponeerd. Vergeet niet een paar planken op reserve te bewaren.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak, bijvoorbeeld kapotte matrassen, tapijt, meubels en grote stukken piepschuim. Je kunt het in veel gemeenten laten ophalen. Spullen en materialen die hergebruikt kunnen worden, gaan naar recyclebedrijven.
Tuinhout & Bielzen kun je op de meeste milieustraten inleveren; kijk voor het actuele overzicht bij de milieustraat. Inleveren als hout. Inleveren als hout. Inleveren als hout.