Volgens de FAO wordt wereldwijd 18% (270 miljoen ha) van het landbouwareaal geïrrigeerd; het geïrrigeerde land levert 40% van de wereldvoedselproductie.
Van de totale oppervlakte van Nederland is 54 procent (2,2 miljoen hectare) in gebruik als landbouwterrein, en 13 procent (0,5 miljoen hectare) als bebouwingnoot1 en verkeersterrein. Bebouwd terrein bestaat voornamelijk uit woon- en bedrijventerreinen.
Momenteel wordt slechts 1,5 miljard hectare ingezet voor het produceren van voedsel voor het direct voeden van de mens, de rest is ingericht voor vee en het verbouwen van veevoer [2]. Het witte deel vertegenwoordigt het oppervlak dat wordt gebruikt voor steden, wegen en andere infrastructuur en wildernis.
Hoe gaan we de toekomstige wereldbevolking voeden zonder onze planeet volledig uit te putten? In dit bijzondere boek geven tachtig Wageningse topwetenschappers een uniek inkijkje in hun grensverleggende onderzoek naar het voedselvraagstuk. Hoe maken we onze landbouw duurzamer? Wat ligt er in de toekomst op ons bord?
0,2 hectare landbouwgrond per Nederlander
Zo berekende het Planbureau voor de Leefomgeving dat bij het huidige consumptiepatroon er per Nederlander een kleine 0,2 hectare aan landbouwgrond nodig is. Een groot deel daarvan is nodig voor de productie van veevoer en die vindt vaak plaats in het buitenland.
De EU is in grote lijnen zelfvoorzienend voor de meeste primaire landbouwproducten. Ze is ook de grootste exporteur van agrovoedingsproducten, waaronder verwerkte levensmiddelen (EC, 2016a).
Maar ook met een veranderd voedselpatroon is ons land nog steeds niet zelfvoorzienend. Hoewel Nederland twee keer zoveel grond nodig heeft, is de landgebruikvoetafdruk lager dan de 0,65 hectare van de mondiale consument. Bovendien wordt de voetafdruk elk jaar een stukje kleiner.
De kaarten die daaruit voortvloeiden suggereerden dat tussen de 20 procent en 40 procent van het aardoppervlak onaangeroerd is door mensen. Denk aan gebieden waar geen menselijke nederzettingen of wegen zijn gebouwd en waar door mensen geproduceerd licht en geluid niet doordringt.
"Het bebouwd terrein is weliswaar heel zichtbaar, maar beslaat slechts 8 procent van de totale oppervlakte", schrijft het CBS. De rest van Nederland bestaat onder meer uit buitenwater (10 procent), binnenwater (9 procent) en wegen.
Toegevoegd na 7 minuten: Dat is zo'n 46% van de totale oppervlakte van Duitsland. Bronnen: http://www.akkerwijzer.nl/nieuws/2314/area...
Boerenbedrijven steeds groter
In 2016 telde Nederland bijna 56 duizend land- en tuinbouwbedrijven. Sinds 2000 is dat aantal met 43 procent afgenomen. De oppervlakte landbouwgrond is in die jaren met slechts 9 procent afgenomen. De boerenbedrijven zijn dus steeds groter geworden.
In 2021 werd het totale grondbezit van Nederlandse boeren met 2.269 hectare uitgebreid. Alle boeren bij elkaar hebben in totaal bijna 1,04 miljoen hectare in eigendom.
Staatsbosbeheer is met ruim 220 duizend hectare veruit de grootste grootgrondbezitter van Nederland. Die grond ligt verspreid over heel Nederland: van de Waddeneilanden tot Zuid-Limburg. Het overgrote deel is beschermde natuur: Staatsbosbeheer beheert 128 van de 162 Natura2000 gebieden in Nederland.
De versmelting van mens en machine, programmeerbare materie, kunstmatige fotosynthese, de exocortex en de kolonisatie van de ruimte. Het zijn allemaal signalen van verandering waar wij in de toekomst mee te maken zullen krijgen. STT laat zien hoe de wereld er in 2050 uit kan zien.
Volgens de Wereldvoedselorganisatie van de VN die bijhoudt wat er op de planeet wordt verbouwd en gegeten, gaat naar schatting één derde van al het voor mensen bestemde voedsel in de wereld verloren.
Van de totale vleesexport van 8,8 miljard euro is 85 procent export van in Nederland geproduceerd of verwerkt vlees en 15 procent wederuitvoer of doorvoer. Ook in exportgewicht is Nederland de grootste exporteur. In 2020 werd 3,6 miljard kilogram vlees geëxporteerd.
Volgens de bijgewerkte ramingen zijn er meer dan 608 miljoen familiale landbouwbedrijven in de wereld, die tussen 70 en 80 procent van de landbouwgrond in de wereld innemen en in waarde ongeveer 80 procent van het voedsel in de wereld produceren.
Hij werkt als hoofddocent Voedsels- en Landbouwbeleid aan Wageningen University. "We hoeven niet bang te zijn dat we op korte termijn zonder voedsel komen te zitten. Pas als alle boeren van het één op het andere moment zouden stoppen, hebben we een probleem. Maar daar is geen sprake van."
De toegevoegde waarde van de primaire landbouw bedroeg in 2019 bijna 11 miljard euro, oftewel 1,4 procent van het bruto binnenlands product. Het volume van de toegevoegde waarde was in 2019 ruim 10 procent groter dan in 20093).
Nederland produceert drie keer meer voedsel dan we kunnen opeten: 'Er is dus méér dan genoeg' Nederland heeft een luxepositie als er een tekort aan groente en fruit ontstaat in Europa. Dat stelt directeur Marc Jansen van de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).